RANNÁ ŠTVORKA: Mojmír môže priniesť búrky, teploty vystúpia na 30 °C

Dnešná pranostika znie: Strnisko v auguste kto si preoráva, ten sa o rok budúci nadarmo neustáva. Meniny má Mojmír. Prevažne poloblačno, miestami prehánky alebo búrky. Teploty 25 až 30 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Mojmír môže priniesť búrky, teploty vystúpia na 30 °C
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 19 až 16 a najvyššie denné 27 až 30 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 18 až 13 a najvyššie denné 25 až 29 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 18 až 14 a najvyššie denné 25 až 29 stupňov C.

Meniny má Mojmír

Mužské meno Mojmír sa na našom území vyskytuje výnimočne, má slovanský pôvod a jeho význam je „(buď) môj mier, svet“. Chlapcov a mužov s týmto menom oslovujeme aj Mojko, Miro, Mirko.

Mojmírovia, ktorí majú meniny 14. augusta, sú veľmi spoločenskí, vnímaví a potrebujú predovšetkým konať.

Už ako deti radi obracajú pozornosť len na seba, sú to malí komedianti. Mojmírovia sú dobrí študenti. Priťahujú ich prevažne slobodné povolania. Nezištne pomáhajú druhým a môžu z nich byť skvelí otcovia.

Ich vitalita je dobrá, zdravie majú priveľmi podriadené psychike.

Ovplyvňuje ich planéta Jupiter. Šťastné farby Mojmírov sú žltá a modrá. Ochranné rastliny žihľava a skalica, ochranné kamene ametyst a smaragd.

Stalo sa doma

1860 – Dokončili železničnú trať Košice – Miškovec.

1917 – Topoľčany postihol požiar. Zhorelo 83 domov a 350 ľudí zostalo bez strechy nad hlavou.

1920 – Bola podpísaná spojenecká zmluva medzi ČSR a Kráľovstvom Srbov, Chorvátov a Slovincov (neskôr Juhoslávia) o obrannom spolku pred Maďarmi.

1932 – V Báčskom Petrovci (Srbsko) založili Maticu slovenskú v Juhoslávii. Jej predsedom sa stal Ján Bulík.

Stalo sa vo svete

1912 – Americké jednotky obsadili Nikaraguu.

1941 – Zverejnili tzv. Atlantickú chartu, ktorá bola výsledkom rozhovorov medzi britským premiérom W. Churchillom a americkým prezidentom F. D. Rooseveltom.

1945 – Japonská vláda prijala spojenecké podmienky kapitulácie, čím sa aj v tichomorskej oblasti skončila II. svetová vojna.

1947 – Moslimský Pakistan vyhlásil nezávislosť ako domínium v rámci Commomnwealthu na základe tzv. Mountbattenovho plánu na rozdelenie Britskej Indie podľa náboženského kľúča.

1949 – V Nemeckej spolkovej republike (NSR) sa konali prvé parlamentné voľby. Spolkovým kancelárom sa stal Konrád Adenauer.

1966 – Kozmická sonda Lunar Orbiter 1 začala obiehať okolo Mesiaca.

1994 – Bol dolapený venezuelský terorista Iljich Ramírez Sánchez, známy pod prezývkami Carlos, alebo Šakal.

Skladba dňa

1974 – Ana Matronic (rodená Ana Lynch), Portland, Oregon, USA, speváčka skupiny Scissor Sisters. Táto alternatívna formácia vznikla v New Yorku, iniciátorom založenia bol spevák Jake Shears. Vo februári 2004 vydali debutový album s názvom Scissor Sisters, z neho sú piesne Laura, Take Your Mama a Comfortably Numb, čo bola cover verzia skladby skupiny Pink Floyd, ktoré bodovali aj v singlovom rebríčku. Na svojom konte majú štyri albumy, druhý Ta-Dah vyšiel v septembri 2006, tretí Night Work v júni 2010 a najnovší štvrtý Magic Hour v máji 2012. Scissor Sisters vystúpili 10. júla 2010 na festivale Bažant Pohoda.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM