Jakub Haršany Samospráva

S upratovaním ulíc v Dúbravke pomáhajú aj ľudia bez domova

Na skrášľovaní bratislavskej Dúbravky sa už niekoľko týždňov podieľajú ľudia bez domova. Ich práca sa v uliciach mestskej časti odzrkadľuje čoraz viac.

Ilustračný obrázok k článku S upratovaním ulíc v Dúbravke pomáhajú aj ľudia bez domova
Zdroj: Bratislava - Dúbravka

S pracovnými brigádami sa v Dúbravke začalo ešte v máji, kedy mestská časť uzavrela spoluprácu s neziskovou organizáciou Depaul Slovensko, ktorá prevádzkuje nízkoprahovú nocľaháreň pre ľudí bez domova na Ivanskej ceste.

Zbierajú odpadky, opravujú aj zametajú chodníky

Ľudia bez domova sa každý utorok zúčastňujú na brigádach v rôznych lokalitách mestskej časti a pomáhajú tak pri skrášľovaní životného prostredia v Dúbravke. „Lokality, kde sa pracuje, vyberáme podľa pripomienok obyvateľov a potrieb, ktoré mapujú pracovníci úradu v teréne,“ informovala Lucia Marcinatová z miestneho úradu.

Náplň práce bezdomovcov je rôznorodá. Zbierajú komunálny odpad v uliciach, opravujú, upratujú, zametajú či vytrhávajú trávu na chodníkoch. Miesta, ktorými prešli, sú viditeľne krajšie a upravenejšie. Vzájomná spolupráca by mala potrvať ešte do konca septembra.

„Na pracovné brigády v uliciach Dúbravky pravidelne chodí desať až dvadsať ľudí bez domova. Mestská časť zabezpečuje náplň práce a pre každého zapojeného klienta nocľahárne, ktorý pomáhal pri upratovaní aspoň 5 hodín, gastrolístok a pitný režim,“ prezradila nám Marcinatová.

Pomoc pre mestskú časť aj pre ľudí bez domova

Týmto spôsobom má zo vzájomnej spolupráce úžitok nielen mestská časť, ale aj samotní bezdomovci. „Takouto formou chceme pomôcť hneď dvakrát, raz Dúbravke, aby bola čistejšia a druhýkrát pri integrácii a získavaní pracovných návykov ľuďom bez domova,“ priblížil spoluprácu starosta Dúbravky Martin Zaťovič.

Navyše za hodinu práce každého klienta dostane Depaul Slovensko štyri eurá. Z nich má človek bez domova zabezpečené celotýždenné ubytovanie v nocľahárni, cestovné náklady, oblečenie, príspevok na stravu, sociálne poradenstvo a ďalšie výdavky potrebné na riešenie svojej situácie.

„Teší nás, že aj mestské časti si uvedomujú vážnosť situácie s ľuďmi bez domova a postupne berú zodpovednosť za riešenie týchto problémov,“ vysvetľuje dôvody spolupráce Juraj Barát, riaditeľ Depaul Slovensko.

Čítajte aj: V Dúbravke pokračujú v opravách ciest a chodníkov

Bezdomovci upratujú v Dúbravke
6
Galéria
Zdroj: Bratislava - Dúbravka
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM