Aktualizované Správy

SLEDUJEME ONLINE: Voľby zrejme otrasú politickou scénou: Smer podľa odhadov prepadol, žolíkom je kontroverzný Kotleba

Skončili sa siedme parlamentné voľby v histórii samostatného Slovenska. Pozrite si horúce výsledky volebného prieskumu

Ilustračný obrázok k článku SLEDUJEME ONLINE: Voľby zrejme otrasú politickou scénou: Smer podľa odhadov prepadol, žolíkom je kontroverzný Kotleba
Zdroj: Dnes24.sk

Slovensko rozhodlo, kto povedie krajinu v najbližších štyroch rokoch.

Online:

1:52 Vážení čitatelia, ukončili sme náš online. Priebežné volebné výsledky môžete naďalej sledovať na našej stránke tu

1:39 Medzi novinárov do press centra doteraz nezavítal ani jeden z predstaviteľov Smeru, na otázky odpovedajú len pri príchode či odchode z budovy.

1.30 Na centrálu Smer-SD prichádza Dušan Jarjabek, situáciu označil za patovú.

1.19 Máme odvolené. Volebné miestnosti sú už uzavreté. A prišli momenty, na ktoré mnohí netrpezlivo čakali. Ako dopadli voľby do NR SR? Prinášame vám online veľké sčítavanie hlasov.

1.16 Centrálu Smeru opustil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák: „Dve neštandardné strany v parlamente sú zlým signálom pre Slovensko v rámci Európy,“ uviedol.

00.56 Medzi novinárov v centrále Most-Híd prichádza Zsolt Simon, sľubuje krátku tlačovú konferenciu.

00:52 Aj keď oficiálne výsledky volieb budú známe až o niekoľko hodín, volebný prieskum agentúry Focus pre TV Markíza rozvíril hladinu aj na sociálnych sieťach. Pozrite si rebríček najtvrdších statusov

00.42 Smer ds nevyjadruje, Richard Sulík sa vrátil z nemocnice so zašitou rukou, centrála Most-Híd upadá únavou.

00.15 Oslavy v centrále SaS v dobrej nálade: L. Nicholsonová stratila mobil, R. Sulík skončil v nemocnici

00.06 V Smere stále nikto z vládnej strany medzi novinárov neprišiel.

00.03 Richard Sulík sa pri otváraní šampanského porezal šabľou na ruke, ide do nemocnice. „Sulík sabrážoval fľašu šampanského a nejako mu to nevyšlo. Asi je amatér. Porezal si ruku a teraz mu to ošetrujú,“ povedal Juraj Droba.

23.49 Kotlebova ĽS Naše Slovensko sa vyjadrí až k oficiálnym výsledkom. Čítajte viac: Rysuje sa najväčšie prekvapenie volieb? Volebný odhad posunul stranu Mariana Kotlebu do parlamentu

23.39 „Ľudová strana-Naše Slovensko je rovnaké prekvapenie, ako aj my. Budú sa s tým politici musieť vysporiadať. Spoluprácu s Marianom Kotlebom si ale predstaviť neviem,“ uviedol na margo výsledkov Boris Kollár (Smer rodina)

23.31 „Zatiaľ to vyzerá dobre. Videli sme ako dopadol Smer a dobre im tak. Počkáme si však na reálne čísla,“ odkazuje Martin Klus z centrály SaS.

23.11 „Koalícia so stranou Smer pre nás neprichádza do úvahy, koalícia s pánom Kotlebom je pre nás nepredstaviteľná,“ hovorí Sulík za čo si v centrále vyslúžil obrovský potlesk.

„Ďalšie prognózy a perspektívy kto s kým, to nás ešte počká. Počkáme na definitívne výsledky, ale politiky bolo dosť. Prosím vás, bavte sa tu s nami a ďakujem, že ste prišli tento krásny výsledok s nami osláviť,“ uviedol Sulík v hudbnom sprievode so známou pesničkou „Simply the best“.

23.06 V Smere nič nového, novinári jedia, pozerajú volebné štúdio Markízy, čaká sa na začiatok zverejňovanie údajov zo Štatistického ú­radu.

23.05 Líder KDH Ján Figeľ výsledok exit pollu komentovať nechce. Ako však uviedol na tlačovej konferencii, želá si, aby KDH malo viac ako päť percent, ktoré ukázal prieskum.

23.04 Politickí matadori sa nádejajú, že odhady exit pollu agentúry Focus pre TV Markíza sa nenaplnia. Stalo sa tak aj vo voľbách v roku 2010, keď volebný prieskum agentúry MVK prisúdil Smeru 28 percent. Strana Roberta Fica napokon získala 34,79 percenta­.Líder liberálov Richard Sulík oslavuje.

23.03 Banskobys­trický župan Marian Kotleba nebude komentovať výsledky exit pollu agentúry Focus pre TV Markíza, ktoré z neho urobili žolíka volieb.

23.02 Ďalšiu tlačovú konferenciu predpokladá Most-Híd po polnoci.

23.00 Richard Sulík oslavuje s cigarou a minerálkou. „Nefoťte ma s cigarou… A vlastne môžete, s víťaznou môžete,“ vtipkuje predseda SaS.

22.46 Organizácia hlas (dobrovoľné združenie) protestuje vonku pred centrálou strany #Sieť (foto v galérii)

22.45 Ak sa Marian Kotleba a jeho Ľudová strana-Naše Slovensko dostane do parlamentu, bude to výsledok strašenia migrantmi, ktoré posledné mesiace predvádzal vládny Smer-SD, tvrdí podpredseda Mosta-Híd Zsolt Simon.

22.42 Funkcionári Smeru sa najbližšiu hodinu nechystajú vyjsť s vyhlásením medzi novinárov.

22.37 Oficiálna tlačová konferencia Most-Híd bola viac ako rýchla. „Chcem sa poďakovať voličom, za to že boli voliť a zároveň svojej manželke,“ uviedol Béla Bugár. Podľa jeho slov očakáva stále lepší výsledok. Sálou sa nesie známa pieseň „Zlodejov je také kvantum, že si kradnú navzájom“, dobrá nálada centrálu neopúšťa.

22.29 Za #Sieť sa vyjadril len Andrej Hrnčiar. „Všetci sú prekvapení a ukázalo sa, že ľudia volili naozaj radikálnu zmenu,“ povedal. Strana sa vyjadrí až k číslam od štatistického ú­radu.

„S pokorou čakáme na výsledky a s pokorou ich aj príjmeme. Vyzerá to, že časť mladej generácie sa do parlamentu dostane. Nikto nečakal, že to takto dopadne, ale z roku 2010 má sieť nádej, že záverečné výsledky budú iné,“ uzavrel Hrnčiar.

22.27 Novinári v centrále Smeru sledujú prvé výsledky, atmosféra je pokojná. Hoci sa nikto z funkcionárov strany zatiaľ medzi novinármi neobjavil, víťazná Coca-cola nechýba.

22.23 Nálada po zverejnení prieskumu je na Moste stále dobrá. Predseda strany zachoval kamennú tvár. Na oficiálne vyjadrenia čakajú novinári v press roome. „Mylsím si, že exit poll sa mýli. Budeme čakať na výsledky zo Štatistického úradu.“ uviedol Bugár.

22.10 Voľby priniesli niekoľko prekvapení, vyplýva z volebného prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza. Smer skončil hlboko pod predvolebnými odhadmi – získal 27,30%. Do Národnej rady sa dostala aj strana kontroverzného župana Mariana Kotlebu Ľudová strana – Naše Slovensko.

21.54 Politici čakajú na výsledky volebného prieskumu z dielne agentúry Focus pre TV Markíza. Prinesieme v samostatnej správe.

21.54 Novinári, ktorí sa tlačili pred centrálou Smeru, sa presúvajú dovnútra.

21.53 K najlepším hostiteľom patrí už tradične Most-Híd, nechýba slovenská, maďarská aj medzinárodná kuchyňa. S výberom pomáha šéfkuchár. #Sieť ponúka pri vstupe pohár sektu, v kurze sú aj syrové pagáčiky.

21.50 V centrále SNS prevláda optimistická nálada.

21.47 „Bude to veľký miš-maš,“ priznáva Fico po príchode. Očakáva obrovský počet politických strán v parlamente.

21.46 Do centrály Smeru dorazil dosluhujúci premiér a šéf strany Robert Fico v sprievode ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

21.40 Europos­lankyňa Monika Beňová (Smer-SD) obviňuje novinárov zo zodpovednosti za prípadný úspech strany kontroverzného župana Mariana Kotleba vo voľbách. Zrejme zabudla, že Kotleba porazil v komunálnych voľbách práve nominanta Smeru Vladimíra Maňku.„Bude to hanba a katastrofa pre Slovensko, keď bude mať fašistu v parlamente,“ rozhorčuje sa Beňová.

21.38 Do centrály SaS už dorazil aj predseda liberálov Richard Sulík.

21.38 V centrále SDKÚ je zatiaľ mĺkvo, otvorili ju len pred malou chvíľou.

21.36 Pred smeráckou centrálou sa objavil už aj minister kultúry Marek Maďarič. Predpokladá, že do parlamentu sa dostane najviac osem strán. Pripustil, že sa môžeme dočkať niekoľkých prekvapení.

21.34 Miestnosť pre novinárov v centrále Smeru je zatiaľ prázdna, všetci zástupcovia médií čakajú pred vchodom. Vo vedľajšej miestnosti sa zatiaľ pripravuje pohostenie.

21.32 Aj krátko pred zatvorením volebných miestností sú voľby v severnej časti Nitrianskeho kraja pokojné. Pokoj hlásia aj z okresu Levice. „Všetko ide hladko, nemusíme riešiť žiadne incidenty. Aj účasť sa ukazuje byť celkom slušná,“ zhodnotil volebný deň predseda Okresnej volebnej komisie v Leviciach Radoslav Varannai.

21.29 Béla Bugár srší dobrou náladou a žartuje s novinármi. Na otázky o budúcom zložení vlády odpovedá diplomaticky.

21.28 V centrále strany #Sieť sa mihli exminister obrany Martin Fedor a primátor Martina Andrej Hrnčiar.

21.27 Novinári sa stále tlačia pred centrálou Smeru, nechýbajú ani žurnalisti z cudziny.

21.25 Šéf Mosta-Híd Béla Bugár myslel na detialy – prsteník ľavej ruky si ozdobil oranžovou šnúrku, aby bolo jasné, kto za koho kope.

21.23 Demänovská dolina, dejisko svetového šampionátu v lyžovaní, hlási rekordnú účasť. Vďačí za to najmä turistom. Viac sa dočítate v článku

21.17 V centrále Smeru ukázali ľudskú tvár. Dokonca prinášajú aj obložené misy. Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek, ktorý čelil viacerým kauzám, nechce tipovať výsledky.

21.14 Vo volebnej centrále Mosta-Híd v hoteli v centre mesta si možno vypočuť aj populárne hity maďarskej proveniencie. Prítomní je aj exminister pôdohospodárstva Zsolt Simon.

21.12 Líder strany #Sieť si zvolil hotel Devín za volebnú centrálu aj preto, lebo tu oslavovali víťazstvo primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal a prezident Andrej Kiska.

21.09 Do centrály Smeru prišli prví ministri – šéf životného prostredia Peter Žiga a minister obrany Martin Glváč. Druhý menovaný pripúsťa, že brány parlamentu by mohla prekročiť aj strany kontroverzného banskobystrického župana Mariana Kotlebu

21.05 Na volebnú centrálu KDH sa akreditovalo 54 novinárov zo Slovenska, Česka a Nemecka. Medzi pozvanými hosťami je aj spoluzakladateľ hnutia Ivan Čarnogurský.

21.04 Na volebnú centrálu KDH sa akreditovalo 54 novinárov zo Slovenska, Českej republiky a Nemecka. Medzi pozvanými hosťami je aj spoluzakladateľ hnutia Ivan Čarnogurský. Zahraniční novinári majú záujem aj o dianie v centrále strany #Sieť.

21.03 Šéf kresťanských demokratov zostáva verný štátnickému imidžu. Pre Jána Figeľa je podstatné, aby malo Slovensko dobrý výsledok a šancu na stabilnú a zodpovednú politiku.

21.00 Líder #Sieť Radoslav Procházka ukazuje novinárom ľudskejšiu tvár. Dokonca vtipkuje, lebo niekomu počuť vysielačku.

20:54 Syn Radoslava Procházku pózuje fotografom, zatiaľ čo jeho otec hostí novinárov kávou. Vzápätí ďakuje všetkým prítomným, parlamenté voľby sú pre neho životnou udalosťou.

20:53 V centrále Mosta-Híd je už aj bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, ktorá v minulosti hájila farby SDKÚ-DS.

Novinári čakajú pred vchodom do centrály SMER-u na príchod funkcionárov. Uvidíme, či sa zopakuje situácia z volieb v roku 2010.

20:50 Novinári čakajú pred vchodom do centrály SMER-u na príchod funkcionárov. Uvidíme, či sa zopakuje situácia z volieb v roku 2010.

20:49 Viacerí hostia, ktorí prišli do centrály Mosta-Híd, zvolili oranžovú kravatu, aby ladili s farbami strany.

Neverte chlapcom, keď a vám zapáčia, vyjedia vám všetky čerešne z koláča… Aj táto pieseň znela éterom bratislavského hotela, kde si centrálu zriadila #Sieť. Šéf strany Radoslav Procházka sa posilnil kávou, keďže ho vraj čaká dlhá noc.

20:47 Neverte chlapcom, keď a vám zapáčia, vyjedia vám všetky čerešne z koláča… Aj táto pieseň znela éterom bratislavského hotela, kde si centrálu zriadila #Sieť. Šéf strany Radoslav Procházka sa posilnil kávou, keďže ho vraj čaká dlhá noc.

20:40 Do centrály Mosta-Híd prišiel v dobrej nálade líder strany Béla Bugár, ktorý dnes volil v Šamoríne. Atmosféra je príjemná.

Z volebných centrál

20:30 Na Spiši narušil priebeh volieb len nedostatok hlasovacích lístkov

20:19 Rázovitá liptovská obec Ižipovce, kde nik z domácich nemal záujem o kreslo starostu, odvolila asi tretina domácich. K volebným urnám prišli okrem domácich aj miestny chatári.

20:12 Viaceré volebné okrsky hlásia vysokú účasť, pred mnohými volebnými miestnosťami sa tvorili rady. Potvrdzuje to aj naša anketa, v ktorej sme sa pýtali čitateľov, či boli voliť. Z aktuálnych výsledkov vyplýva, že viac ako tri pätiny voličov zapojených do hlasovania odvolili. Viac sa dozviete tu

19:54 Atmosféru z volebných miestností z celého Slovenska nájdete tu: OBRAZOM: Ako volí Slovensko? Pridajte sa k profesionálom a pošlite nám svoju fotografiu

19:39 V jednej z volebných miestností v Senci, v okrsku číslo 6, v mestskej časti Svätý Martin, vypadla poobede elektrina. Aby nebol narušený priebeh parlamentných volieb ani vo večerných hodinách musia pomáhať hasiči s elektrickým agregátom.

19:30 V obci Kapušianske Kľačany Okresná volebná komisia (OVK) v Michalovciach preverovala podozrenie z porušenia zákona. OVK dostala informáciu, že sa v zemplínskej obci rozdávajú zakrúžkované hlasovacie lístky. „Hneď na to sme na miesto vyslali našich členov. Tí lístky skontrolovali, no zistili, že ani jeden lístok nebol zakrúžkovaný. Všetko teda bolo v poriadku, išlo o planý poplach,“ informovala zapisovateľka OVK Danica Džačková.

19:21 Vo zvolenskom mestskom okrsku č. 5. odvolila do 19. h asi polovica zapísaných voličov. Údaj ale skresľuje približne 400 ľudí bez domova, ktorí sa pohybujú v meste a ktorých zapísali na listinu voličov práve v tomto najväčšom zvolenskom okrsku, sídliacom na mestskom úrade.

19:17 V Starom Smokovci museli vo večerných hodinách riešiť problém s nedostatkom hlasovacích lístkov. Volebná účasť vo Vysokých Tatrách je veľká, najmä vďaka množstvu turistov. Tí prichádzajú voliť s voličskými preukazmi. „Všetky okrsky hlásia veľký počet hlasovacích preukazov. Preto nám museli doviezť ďalších 500 hlasovacích lístkov,“ uviedla Anna Jurečková, zodpovedná za organizáciu volieb v meste Vysoké Tatry.

19:02 Medializované informácie o kupovaní hlasov na Luniku IX sa nepotvrdili.

18:54 Voľby na najväčšom rimavskosobotskom sídlisku Západ zatiaľ prebiehajú pokojne a bez problémov, pričom účasť vo večerných hodinách vzrastá.

18:39 Pokojný priebeh parlamentných volieb bez vážnejších problémov hlásia okresné volebné komisie v Košickom kraji. Účasť voličov je priebežná a štandardná, podľa očakávaní by mohla byť celkovo nadpolovičná.

Čítajte viac: Voľby v Košickom kraji sú pokojné a bez incidentov: Účasť by mohla byť nadpolovičná

18:30 V najväčšom zdravotníckom zariadení na Slovensku – Univerzitnej nemocnici Bratislava sa voľby už skončili. Potvrdila to hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská. "Zapojilo sa do nich 177 ľudí, najmä hospitalizovaní pacienti. Volili aj službukonajúci zamestnanci,“ informovala hovorkyňa.

18:24 Na priebeh volieb dohliada aj šesť členov pozorovateľskej misie Úradu OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva. Misia venuje pozornosť implementácii nového slovenského zákona o voľbách a nezávislosti a vyváženosti mediálneho prostredia.

Pozorovatelia budú na Slovensku pôsobiť do 8. marca, následne vypracujú a do dvoch mesiacov od volieb zverejnia hodnotiacu správu.

18:19 V obci Šarovce v Levickom okrese musela okrsková volebná komisia riešiť problém s voličom, ktorý odmietol odovzdať nepoužité volebné lístky.

18:10 Obec Bohdanovce v okrese Košice – okolie riadia zväčša ženy. Rovnaké je i zloženie dnešnej okrskovej volebnej komisie. Z trinástich členov sú iba štyria muži.

18:01Bohdanovciach pri Košiciach dohliadajú na hladký priebeh hlasovania vo volebných miestnostiach najmä ženy, ktoré majú väčšinu v tunajšej okrskovej volebnej komisii. Z trinástich postov obsadili muži iba štyri. Ženy sa angažujú aj v obecnom zastupiteľstve, žena šéfuje aj obci.

17:55 Na voľby nezabudli ani kúpeľní hostia v svetoznámych Piešťanoch aj Smrdákoch pri Senici. Miestne volebné komisie hlásia vysoký počet záujemcov o hlasovanie z rôznych kútov Slovenska.

17:33 Jeden zo 40 volebných okrskov v rámci mesta Zvolen je aj v časti Kráľov. Na pätnásťčlennú komisiu pripadá 54 voličov, hlasuje sa v hoteli. Čítajte viac na: Vo Zvolene sa volí aj v časti Kráľová: Na 54 voličov tu čaká pätnásťčlenná komisia

„Voliť ale prichádzajú nielen domáci, ale aj hostia hotela na voličské preukazy. Doteraz sme ich zaregistrovali 18,“ povedala zapisovateľka okrskovej komisie Marta Mikulčíková (66), ktorá pôsobí vo volebných komisiách v tejto časti mesta už od 70. rokov uplynulého storočia.

Chýbajúce hlasovacie lístky?

17:25 Na sociálnych sieťach sa objavili neoverené informácie, že niektorí voliči nedostali všetky hlasovacie lístky. Podnety od čitateľov preverujeme.

17:19 Voľby na Šariši prebiehajú zatiaľ hladko, okresné volebné komisie z Prešova, Sabinova, Bardejova, Svidníka a Stropkova nehlásia žiadne incidenty. Neevidujú ani podnety na porušovanie moratória alebo v súvislosti s kupovaním hlasov.

17:10 Vyšší počet voličov hlásia aj ďalšie bratislavské mestské časti, Ružinov a Petržalka. V Devínskej Novej Vsi museli zase pridávať plastové vrecia na nepoužité hlasovacie lístky, lebo urny už mali plné.

„Prichádza veľa ľudí a tvoria sa rady,“ hovorí aj hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková. Komisie musí riešiť len to, že niektorí ľudia neprišli s občianskymi preukazmi, ale s pasmi.

17:02 Z mnohých bratislavských mestských častí dnes hlásia dobrú volebnú časť. V Novom Meste už napríklad museli do viacerých volebných okrskov pridávať i zásteny. Volebnú komisiu tu vyrušila petičná akcia proti hazardu. Tá sa spisuje pred mnohými školami v Bratislave, kde sa volí. Polícia ale nakoniec podľa hovorcu Nového Meste zhodnotila, že to nie je porušením zákona.

16:51 Na rómskom sídlisku v Rimavskej Sobote je volebná účasť vysoká. „Priebeh volieb je pokojný. Voliči začali chodiť približne od 7.45 h a účasť je zatiaľ vysoká,“ uviedol podpredseda miestnej okrskovej volebnej komisie Filip Schwarz s tým, že okrsková komisia doposiaľ nezaznamenala žiadne problémy ani nedostatky.

16:44 V Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici odvolilo v dočasne zriadenej volebnej miestnosti 29 pacientov, lekárov aj zdravotnícky personál. Ďalších okolo 20 hospitalizo­vaných ľudí hlasovalo do prenosnej urny priamo na oddeleniach zo svojho lôžka 16:38 V Pezinku chcela obyvateľka mesta hlasovať aj v neexistujúcom referende. Staršia žena sa domáhala ďalšej volebnej miestnosti, kde malo prebiehať údajné referendum o zákaze hracích automatov na území mesta. „Bola nakoniec veľmi prekvapená, keď sme jej vysvetlili, že v Pezinku takéto referendum nie je,“ povedal pezinský primátor Oliver Solga.

16:34 Vysokoškoláci z Mlynskej doliny, ktorí sa rozhodli v dnešných voľbách voliť na hlasovací preukaz mimo svojho trvalého bydliska, to do najbližšej volebnej miestnosti majú cez kopec. Do budovy Základnej umeleckej školy na Karloveskej ulici prichádzajú priebežne počas celého dňa.

16:31 Nitra, kde je zapísaných takmer 70-tisíc voličov, hlási vysokú volebnú účasť. „Zatiaľ sme nezaznamenali žiadne problémy a vyzerá to, že budeme mať aj veľmi slušnú účasť voličov,“ zhodnotila zástupkyňa prednostu Mestského úradu Nitra Ivana Buranská

16:28 Hlavnou témou zákazníkov známej košickej cukrárne boli voľby. Nad kávou a zákuskami diskutovali nerozhodnutí voliči i tí, čo majú o dnešnej voľbe jasno. Viac si prečítate TU.

16:24 Do volebných miestností v okolí Jasnej museli dodať hlasovacie lístky. „Na niektorých okrskoch sme zaznamenali zvýšený záujem zo strany voličov – turistov, tak ako sme predpokladali. Vyšší záujem je napríklad v Demänovskej Doline, Demänovej, Bodiciach či Pavčinej Lehote. Tu sme aj dodávali hlasovacie lístky, pretože ich bolo nedostatok,“ povedal zapisovateľ okresnej volebnej komisie v Liptovskom Mikuláši Martin Králik.

16:18 Nízky záujem zo strany obyvateľov o voľby je v budove baní v Handlovej. Okrsok pri takzvanej baníckej kolónii, kde žijú sociálne slabší obyvatelia, máva podobnú nižšiu účasť pravidelne pri každých voľbách. „Voliči chodia priebežne, je ich pomenej. Predpokladáme však, že ešte nejakí prídu,“ priblížila predsedníčka tamojšej okrskovej volebnej komisie Barbora Vašková. Doplnila, že možnosť odovzdať svoj hlas zatiaľ nevyužil nikto z baníkov, ktorí tam pracujú.

15:50 K storočným seniorom, ktorí dnes využili právo voliť, sa pridala aj švagriná kardinálna Korca. Druhá najstaršia obyvateľka Nitry, 102-ročná Mária Korecová, sa chce zúčastniť aj ďalších volieb, ak jej to dovolí zdravotný stav.

Polícia rieši, či sa kupčilo s hlasmi

15:27 Voliči z Banskej Bystrice sa sťažujú na údajné porušovanie moratória. V písomnej sťažnosti namietajú vylepovanie plagátov istej politickej strany a ich roznášanie do schránok počas zákazu volebnej kampane. Podnetom sa bude zaoberať aj Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

15:05 V Chorvátskom Grobe otvorili volebnú miestnosť na obecnom úrade až o 7.15, hlasovanie v parlamentných voľbách bude tak v okrsku číslo 1 predĺžené až do 22.15. Informuje o tom obec Chorvátsky Grob na svojej webovej stránke.

V ostatných dvoch okrskoch v obci, na Čiernej Vode – na Rubínovej ulici a v dennom centre na Čerešňovej ulici bude hlasovanie ukončené v riadnom čase o 22.00 hodine.

15:00 Na Luniku IX sa objavili podozrenia pre kupčenie s hlasmi tunajších voličov. Polícia už podnet vyšetruje. Vzhľadom na danú lokalitu, a teda skupiny občanov, u ktorých boli aj v minulosti zaznamenané pokusy o ovplyvňovanie výsledku volieb, polícia podľa hovorcu takýmto lokalitám venuje zvýšenú pozornosť už niekoľko týždňov pred začiatkom volieb, ako aj počas dnešného dňa.

14:54 V bratislavských Vajnoroch evidujú výhrady niektorých voličov k tomu, že musia prevzatie hlasovacích lístkov a obálky potvrdiť svojím podpisom. „Ľudí však chodí neúrekom,“ opísala priebeh parlamentných volieb v bratislavských Vajnoroch Gabriela Zemanová z tunajšieho miestneho úradu. Volebné miestnosti sú plné, a preto očakávajú vysokú účasť.

14:52 V bratislavskej mestskej časti Rača si doterajší priebeh volieb chvália. Niektoré komisie v Rači však budú mať pri sčítavaní hlasov sťažené podmienky. „V časti Východné máme, bohužiaľ, len päť až šesť členov v komisiách, takže budú mať čo robiť, keď budú sčítavať hlasy,“ uviedla Jarmila Ďuríkova z Oddelenia vnútornej správy Miestneho úradu v Rači.

Incident s volebnými lístkami

14:49 Účasť na dnešných voľbách je na najväčšom rómskom sídlisku Lunik IX v Košiciach viditeľne vyššia ako pri minulých voľbách do Európskeho parlamentu alebo pri krajských voľbách. V dvoch okrskoch je zapísaných spolu 3977 voličov. Členovia okrskových komisií hodnotia priebežný záujem voličov ako nadpriemerný. Lunik IX je pritom známy rekordne nízkou volebnou účasťou.

14:31 Nechválová Polianka sa v posledných parlamentných voľbách blysla stopercentnou účasťou. Viacerí z domácich využili právo rozhodnúť o budúcnosti aj počas týchto volieb. Prekoná husársky kúsok spred štyroch rokov?

14:25 Vďaka prenosným urnám môžu hlasovať odsúdení a obvinení aj za bránami väzenia. Nie však vrahovia a mafiánsky bossovia. Túto možnosť využilo dnes 23 väzňov v nitrianskej väznici.

14:05 Voľby v Krásnohorskom Podhradí, kde pred štyrmi rokmi zničil požiar hrad Krásna Hôrka, poznačili spomienky na tragédiu. Národnú kultúrnu pamiatku obnovili iba čiastočne, hrad zo 14. storočia strážia symbolicky dobrovoľní hasiči.

14:00 Voľby si nenechala ujsť ani jubilantka z Nových Zámkov deň volieb slávi jubileum: Svoj hlas v Zámkoch odovzdala aj storočná bývalá učiteľka, hoci dnes dovŕšila sto rokov. Bývalá učiteľka Helena Žilinská však oslávi narodeniny až zajtra.

13:57 V najvyššie položenej volebnej miestnosti na Slovensku, na Štrbskom Plese v nadmorskej výške 1340 metrov, volia najmä turisti. Ako prvá však prišla odvoliť miestna žena, ktorej patrí prvenstvo takmer v každom hlasovaní.

13:35 Voľby berú zodpovedne aj bezdomovci, účasť prekonala očakávania členov volebnej komisie. V jednom z volebných okrskov v bratislavskej Petržalke je zapísaných najviac ľudí bez strechy nad hlavou, a to 1702. „Nepýtajú sa na informácie, iba povedia, že miestom trvalého pobytu sú zapísaní na okresnom úrade a vypýtajú si volebné hárky,“ zhodnotil šéf príslušnej komisie Martin Petráš.

13:30 Voľby v Považskej Bystrici poznačil menší incident. Člen volebnej komisie zabránil voličke roztrhať hlasovacie lístky. Jej syn napriek upozorneniam lístky roztrhal a vhodil do špeciálnej schránky. Podľa predsedu Okresnej volebnej komisie v Považskej Bystrici Antona Orlíka však nedošlo k porušeniu zákona.

13:20 Pred volebnou miestnosťou v Bratislave skonal dôchodca. Informáciu o úmrtí 75-ročného muža priniesol ako prvý portál Čas.sk

Porušenie zákona o volebnej kampani

Čítajte viac: Šokujúca smrť priamo pred volebnou miestnosťou v Ružinove

12:55 V Bytči a Rajci malo dôjsť k porušeniu zákona o volebnej kampani. Podozrenie preveruje polícia.

12:55 Predsedu SMK Józsefa Berényiho sprevádzala do hlasovacej miestnosti v Dolných Salibách manželka. Politik dúfa, že účasť bude vyššia ako v minulých voľbách: „Keď občan chce ovplyvniť veci verejné, tak by sa mal zúčastniť na voľbách.“

12:45 Líder strany #Sieť Radoslav Procházka volil v manželkinom rodisku – Trnave. Tip na výsledok vraj nemá, zvyšok dňa strávi s rodinou. „Chcel som si vybojovať aj sledovanie filmu Kung-fu Panda 3, ale zatiaľ sme za to len my dvaja so synom Tadeášom, manželka s dcérou nie,“ poznamenal.

12:30 Ako prebiehajú voľby na celom Slovensku si môžete pozriete tu: OBRAZOM: Ako volí Slovensko? Pridajte sa k profesionálom a pošlite nám svoju fotografiu

12:15 Líder SDKÚ Pavol Frešo sa potešil, že sa vďaka voľbám mohol vrátiť na základnú školu, ktorú navštevoval ako dieťa. „Budem sa venovať deťom, plánujem sa tiež doliečovať,“ prezradil po odvolení plán na dnešok.

12:09 V piatom žiarskom okrsku, v ktorom volia aj obyvatelia mesta s trvalým pobytom pod Kortínou, prebiehajú parlamentné voľby bez problémov.

12:05 Členovia štátnej komisie sa nateraz rozišli do okrskových volebných komisií. „Pokiaľ sa nevyskytne niečo súrne, že by sa museli urýchlene vrátiť, tak sa plánujeme stretnúť o štrnástej a pokračovať v riešení ďalších podnetov,“ dodal Bárány.

Členovia štátnej komisie sa do terénu možno vyberú aj podvečer.

12:01 Bezproblémový priebeh majú zatiaľ parlamentné voľby v okrese Levice. Okresná volebná komisia sa podľa slov jej člena Jozefa Bónu nemusela doteraz zaoberať žiadnym podnetom ani sťažnosťou.

„Bolo zopár menších vecí, ktoré sme museli riešiť a ktoré sú pri voľbách v podstate bežné. V jednom prípade prišla voliť pani, ktorá mala v občianskom preukaze iba priezvisko za slobodna. Riešili sme aj prípad muža, ktorý chcel voliť, pretože má okrem švajčiarskeho aj slovenské občianstvo. Trvalý pobyt však na Slovensku nemá a nemal vybavený ani voličský preukaz, takže voliť nemohol,“ skonštatoval Bóna.

Niekde začali neskôr…

11:59 Predseda OĽaNO-NOVA Igor Matovič dnes volil v mieste svojho bydliska v Trnave spolu s manželkou a dvoma dcérami. Matovič zatiaľ nevie odhadnúť výsledok volieb, ale verí, že dnešnou účasťou voliči Slovenska dobehnú rekordný rok 1998, kedy „sme sa chceli zbaviť Mečiara“.

11:53 Voľby v Chorvátskom Grobe pri Bratislave začali neskôr, tvrdí náš čitateľ. Svoje rozhorčenie publikoval i na sociálnej sieti. Volebné miestnosti sa podľa neho otvorili až niekoľko desiatok minút po oficiálnom začiatku – 7:00 h. Dôvod? Čítajte tu:

Tip od vás: V Chorvátskom Grobe údajne meškali s otvorením volebných miestností

11:40 Do volebných miestností v Malackách zamierili najmladší i najstarší voliči. Najmladšou je 18-ročná maturantka Paulína Janíčková, najstarším 93-ročný Štefan Petrivalský.

11:33 Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán sa na svojom dnešnom zasadnutí zaoberala 16 podnetmi. Týkali sa volebného moratória, predvolebnej kampane, ale aj samotného priebehu volieb. Členovia komisie sa napríklad zaoberali otázkou, kde sa majú uskutočňovať exit polly.

Pri týchto prieskumoch sa anketári výskumných agentúr pýtajú voličov, ktorí práve opúšťajú volebnú miestnosť, koho volili.

11:16 V obci Babín v okrese Námestovo sa dnes v ranných hodinách pokúsil miestny občan odcudziť prenosnú volebnú urnu. Potvrdil to predseda okrskovej volebnej komisie Miloš Lipničan.

11:13 S pocitom nedočkavosti z výsledku parlamentných volieb prišiel dnes o 10.00 h odovzdať svoj hlas do volebnej miestnosti na Obecnom úrade v Miloslavove predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko v sprievode svojho syna. „Už nech je po tom a vieme, ako to dopadne,“ povedal šéf SNS.

11:00 Predseda parlamentu Peter Pellegrini volil dnes v ranných hodinách s voličským preukazom v liptovskomi­kulášskej mestskej časti Demänová. Voličský preukaz si vybavil prvýkrát v živote.

V Demänovej, ktorú od lyžiarskeho strediska v Jasnej delí len pár kilometrov, momentálne prevláda počet voličov s voličskými preukazmi nad domácimi.

10:50 Pokojný priebeh majú aj voľby v obci Slanská Huta v okrese Košice okolie pri maďarských hraniciach. Dedina v prostredí Slanských vrchov s 240 obyvateľmi má volebnú miestnosť v Kultúrnom stredisku. Ako prvá v obci odvolila 78-ročná Emília Kolesárová, babka herečky Jany Kavaschovej.

10:41 Richard Sulík neočakáva dnes vysokú volebnú časť. Pripája sa k odhadom, ktoré hovorili o 55 až 60 percentách. „To vidím také primerané,“ podotkol.

Kiska: Jedny z najdôležitejších volieb desaťročia

10:35 V Prešove odvolila bývalá učiteľka Anna Ňachajová, ktorá sa 1. marca dožila 101 rokov.

10:30 Prezident SR Andrej Kiska odovzdal svoj hlas v rodnom Poprade. Odvoliť prišiel v spoločnosti manželky a mladšieho syna. Vyslovil želanie, že by bol rád, keby voľby presiahli 60– percentnú účasť.

„Myslím si, že každému jednému človeku, ktorému záleží na Slovensku, by mal ísť dnes voliť. Ja osobne som napätý a zvedavý, ako to dopadne. Večer budem sedieť a očakávať prvé výsledky,“ uviedol krátko po odvolení prezident. Podľa neho ide o jedny z najdôležitejších volieb desaťročia.

10:20 Dnes si humanitárna a charitatívna Spoločnosť Ferdinand de Martinengo v Bratislave uctí in memoriam dlhoročnú zapisovateľku Ústrednej volebnej komisie Líviu Škultétyovú, ktorá sa aktívne podieľala na príprave volieb 24 rokov.

„Naša spoločnosť sa snaží vyhľadávať a poukazovať na ľudí, ktorí si zaslúžia úctu za prácu alebo činy, ktoré vykonávajú. Pri príležitosti parlamentných volieb 2016 sme plánovali oceniť pani Škultétyovú Krištáľovým srdiečkom vďaky, bohužiaľ, 23. februára zomrela,“ zdôvodnil predseda SFM Peter Kurhajec.

10:05 Pokojne a bez problémov prebiehajú parlamentné voľby aj v obciach a mestách na strednom Pohroní. V okresoch Žiar nad Hronom, Žarnovica a Banská Štiavnica, ktoré zastrešuje Okresná volebná komisia Žiar nad Hronom, neboli zaznamenané zatiaľ žiadne problémy.

9:58 Slováci dnes volia nových poslancov do Národnej rady SR. Ide v poradí už o deviate parlamentné voľby od Nežnej revolúcie v roku 1989. O priazeň voličov sa uchádza 2882 kandidátov z 23 politických subjektov. Volebné miestnosti sú otvorené do 22.00 hodiny.

9:51 Voľby do NR SR sú dôležité pre to, aké bude Slovensko a aké Slovensko odovzdáme svojim deťom. Vyhlásil líder KDH Ján Figeľ po tom, ako v Bratislave odvolil aj v sprievode svojej manželky a vnučky.

„Je to v rukách občanov, závisí to od toho, kto príde. Tí, čo zostávajú doma, nechávajú to na ostatných,“ uviedol

9:47 Na pokojný priebeh parlamentných volieb dohliada spolu 5-tisíc policajtov, ktorí sa striedajú v 12-hodinových zmenách. Ako informoval prezident Policajného zboru Tibor Gašpar, v rámci jednej zmeny bude pôsobiť 865 hliadok, čo je 1730 policajtov.

Viac ako tritisíc kandidátov

9:40 Obyvatelia obce Čičava, okres Vranov nad Topľou, sa dnes zúčastňujú na dvojakom hlasovaní. Okrem parlamentných volieb môžu vyjadriť svoj názor v miestnom referende. Plebiscit rozhodne o zotrvaní Márie Nehilovej vo funkcii starostky obce.

9:33 Voliť už prišiel aj predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini, ktorý tak urobil v ŽS a MŠ Demänová v Liptovskom Mikuláši.

9:30 „V stanovený čas o 7.00 h boli otvorené všetky miestnosti v obciach okresu Lučenec a všetko prebieha v poriadku. Teraz ideme na výjazd, vykonávať kontrolnú činnosť do jednotlivých okrskov,“ uviedol podpredseda a hovorca okresnej volebnej komisie Ján Pšida.

9:25 V Šamoríne už tradične so svojou manželkou, svokrou a dcérou odvolil aj predseda strany Most-Híd Béla Bugár.

9:18 Pred niektorými volebnými miestnosťami v Bratislave sa tvoria rady, členovia volebných komisií sa sťažujú, že za to môže podpisovanie, ktoré výrazne predlžuje čas, ktorý volič strávi v miestnosti. Upozornil nás na to člen volebnej komisie zo ZŠ Vazovova v bratislavskom Starom Meste.

9:10 O našu dôveru sa uchádza takmer tritisíc kandidátov z viac ako dvoch desiatok politických strán a hnutí. Hlasovať môže každý, kto v deň volieb dosiahne aspoň 18 rokov. Viete ako správne voliť? Otestovať sa môžete TU.

8:56 Pokojný začiatok volieb hlásia okresy v trnavskom regióne. V mestách a obciach pri Piešťanoch, Hlohovci, Senici, Skalici a Trnave otvorili volebné miestnosti načas a bez problémov.

Kultúrne domy a obecné úrady sa zapĺňajú: Voľby mali pokojný začiatok v celom trnavskom regióne

Volia aj väzni, nie však vrahovia a mafiánsky bossovia

8:40 Voľby do Národnej rady SR prebiehajú v okresoch Prievidza, Partizánske a Bánovce nad Bebravou viac ako hodinu po ich začiatku pokojne. „Nemáme zatiaľ žiadnu informáciu, že by nejaký okrsok neotvoril miestnosť. Možnosť otvoriť ju skôr nevyužila žiadna obec či mesto, výnimkou neboli ani Lazany v Prievidzskom okrese, kde tak robili pri predchádzajúcich voľbách,“ informoval Ján Daňo, zapisovateľ Okresnej volebnej komisie v Prievidzi, pod ktorú spadajú okresy Prievidza a Partizánske.

8:32 V Prešove je vo volebných zoznamoch zapísaných 72.783 oprávnených voličov. Na území mesta je k dispozícii 81 volebných okrskov a rovnaký počet volebných miestností.

8:30 Aj na Šariši sa začali dnes voľby bez problémov. Potvrdili zapisovatelia volebných komisií za okresy Prešov, Sabinov, Bardejov, Svidník a Stropkov.

8:28 Všetky volebné miestnosti v obciach okresov Rimavská Sobota a Revúca sa otvorili dnes presne o 7.00 h. Ani v jednom okrsku nepožiadali o skorší termín začatia volieb.

Čítajte viac TU

8:15 V bratislavskom väzení dnes krátko po 08.00 h začali voliť odsúdení a obvinení väzni. Do väzenia členovia volebnej komisie priniesli prenosnú volebnú urnu. Okrem bratislavského väzenia sa o 08.00 h začalo voliť aj v ústavoch v Ilave, Nitre, Prešove a Žiline.

8:10 V bratislavskej mestskej časti Devín padol prvý lístok do volebnej urny už krátko po 7.00 hodine. Prví voliči totiž prišli k volebnej miestnosti ešte pred jej otvorením. Za prvých desať minút sa už aj čakalo v rade.

8:07 Parlamentné voľby 2016 sa začali o siedmej hodine aj v 146 okrskoch v okresoch Zvolen, Detva a Krupina. Najviac okrskov – vyše 50, je zriadených v objektoch mestských a obecných úradov, ďalších viac ako 40 nájdu voliči v budovách materských, základných a stredných škôl.

Vo Zvolene odvolil ako prvý Košičan

Fico medzi prvými

8:04 Na strednom Považí a kopaniciach otvorili 395 volebných miestností. V parlamentných voľbách v nich môže hlasovať viac ako 300-tisíc oprávnených voličov.

8:01 Ľudia si v parlamentných voľbách vyberajú nielen svojich zástupcov, ale aj charakter krajiny. „Majú to v rukách, ja budem rešpektovať akýkoľvek výsledok,“ povedal dnes premiér a predseda Smeru-SR Robert Fico. Predpokladá, že do Národnej rady SR sa môže dostať rekordne veľký počet strán.

7:56 V bratislavskej Karlovej Vsi dnes hlasujú za politické strany aj za systém parkovania

7:50 V okresných mestách Košického kraja vydali viac hlasovacích preukazov ako pred štyrmi rokmi. Vyšší záujem o preukazy ako v predchádzajúcich voľbách bol aj v Bratislave

7:44 Presne o siedmej hodine sa voľby do Národnej rady SR bezproblémovo začali aj v najzápadnejšom sídle Slovenska, v obci Záhorská Ves. Prvý volič vhodil obálku s hlasovacím lístkom do hlasovacej urny už tri minúty po siedmej. Informuje TASR

7:34 V Bratislave prišiel medzi prvými voličmi odvoliť aj premiér Robert Fico

7:01 Voliči môžu prípadné otázky konzultovať na infolinkách 02/4859 2312 a 02/4859 2313.

7:00 O siedmej hodine sa otvorili volebné miestnosti. Hlasovať možno do 22. hodiny.

Prečítajte si tiež: Otvorili sa volebné miestnosti: V najbližších hodinách rozhodneme o našej budúcnosti. Pozrite si voľby v číslach

Zdroj: TASR/ Dnes24

Online: Fotogaléria volieb
67
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM