Lucia Lauková Správy Tlačové správy

RANNÁ ŠTVORKA: Prvý augustový deň bude slnečný a horúci, naďalej hrozia búrky

Dnešná pranostika hovorí: "Aký je august spočiatku, taký bude /je/ až do konca" .Meniny má Božidara. Slnečno a miestami búrky. Teploty 26 až 31 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Prvý augustový deň bude slnečný a horúci, naďalej hrozia búrky
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 19 až 16 a najvyššie denné 28 až 31 stupňov C.

Stred: slnečno a možnosť búrky. Najnižšie ranné teploty 18 až 13 a najvyššie denné 26 až 30 stupňov C.

Východ: slnečno a možnosť búrky. Najnižšie ranné teploty 18 až 14 a najvyššie denné 26 až 30 stupňov C.

Meniny má Božidara

Ženské meno Božidara má slovanský pôvod a jeho význam je „dar boží, Bohom daná“. U nás sa vyskytuje len zriedkavo, v domácej podobe Božka, Božidarka, Darka, Dača. Meniny oslavujú 1. augusta.

Dámy s týmto menom sa rady nechávajú rozmaznávať a obdivovať. Málokomu sa pritom podarí preniknúť do ich zasnenej mysle. Božidary sa najlepšie cítia v spoločnosti svojich známych. Aj keď sa zdá, že šťastie im praje vo všetkých sférach života, niekedy sa im nedarí v dôsledku ich unáhlenosti a slabšej vôli. Inklinujú prevažne k umeniu.

Nemajú celkom uspokojivé zdravie. Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Šťastné farby Božidary sú červená a biela. Ochranné rastliny podbeľ, kôpor, kamene tigrie oko a topás.

Stalo sa doma

1834 – V Budíne (dnes časť Budapešti, Maďarsko) založili Spolok milovníkov reči a literatúry slovenskej, ktorého predsedom sa stal Ján Kollár.

1845 – Slovenskje národňje novini (Slovenské národné noviny) začali vychádzať v Bratislave. Ich vydavateľom a hlavným redaktorom bol Ľudovít Štúr a boli prvými politickými novinami Slovákov. Vychádzali do 9. júna 1848.

1903 – V Žiline otvorili Hornouhorskú priemyselnú výstavu, ktorú si pozrelo 60-tisíc návštevníkov.

1908 – Letec Andrej Kvas uskutočnil let medzi Bratislavou a Trnavou. Bol to prvý medzimestský let na Slovensku.

1950 – V Žiline vzniklo Krajové divadlo pracujúcich. V roku 1956 bolo premenované na Divadlo Petra Jilemnického, po skončení divadelnej sezóny 1968–1969 zaniklo. V roku 1992 vzniklo Mestské divadlo Žilina, prvé neštátne profesionálne divadlo na Slovensku.

2012 – Horolezec Peter Hámor úspešne vystúpil na druhú najvyššiu horu sveta K2. Na vrchol 8611 metrov vysokého štítu v pohorí Karakoram na hraniciach Pakistanu a Číny sa dostal v spoločnosti Čecha Pavla Béma výstupovou cestou po Abruzziho hrebeni a rozšíril svoju zbierku osemtisícoviek už na desať hôr elitnej kategórie.

2018 – Ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD) odvolala generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mariána Chudovského.

Stalo sa vo svete

1774 – Britský chemik, fyzik, prírodovedec, filozof a presbyteriánsky kazateľ Joseph Priestley objavil kyslík a rozpoznal, že podporuje horenie.

1876 – Colorado sa stalo 38. štátom USA.

1914 – Francúzsko a Nemecko vyhlásili mobilizáciu.

1926 – Neúspešný atentát na španielskeho premiéra Miguela Primo de Riveru spáchali anarchisti v Barcelone.

1931 – Nemeckí horolezci, bratia Franz a Toni Schmidovci ako prví prekonali severnú stenu hory Matterhorn vo švajčiarskych Alpách.

1936 – Adolf Hitler otvoril 11. Letné olympijské hry v Berlíne.

1944 – Vo Varšave vypuklo povstanie proti Nemcom pod vedením generála Tadeusza Bora-Komorowského.

1946 – Uskutočnila sa v Maďarsku menová reforma – pengö vystriedal forint.

1957 – Vo Frankfurte nad Mohanom vznikla Nemecká centrálna banka (Deutsche Bundesbank). Stala sa jednou z najvýznamnejších národných bánk a z nemeckej marky sa vyvinula druhá najdôležitejšia svetová mena.

1960 – Benin vyhlásil nezávislosť.

1966 – V Nigérii sa vojenským prevratom dostal k moci náčelník generálneho štábu Yakubu Gowon.

1975 – Vo Helsinkách 35 štátov podpísalo Záverečný helsinský akt, čím bola ustanovená Konferencia o bezpečnosti a spolupráci v Európe – KBSE (anglicky: Organization for Security and Co-operation in Europe, skrátene – OSCE). K signatárom Helsinskej dohody patril aj bývalý Zväz sovietskych socialistických republík (ZSSR).

Skladba dňa

1942, Jerry Garcia (rodený Jerome John Garcia), San Francisco, California, USA, sólový gitarista, spevák a skladateľ skupiny Gradeful Dead. Táto psychedelic-rocková formácia vznikla v roku 1965 v San Franciscu. V marci 1967 vyšla ich prvá LP platňa Grateful Dead. Výborná bola skupina predovšetkým na živých vystúpeniach. Úspech si získali vystúpením na festivale Woodstock, ktorý sa konal 15. až 17.augusta 1969. Grateful Dead vystúpili na druhý deň a zahrali štyri skladby. Počas celej svojej éry bola skupina neslávne známa užívaním drog a problémami s tým spojenými, v priebehu 70. a 80. rokov zomreli traja jej členovia. Rozišli sa v roku 1995, na svojom konte majú viac ako 20 albumov a kompilácií. Jerry Garcia zomrel 9. augusta 1995 v Kalifornii vo veku 53 rokov (infarkt).

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM