KAW

Opustené budovy môžu znova ožiť. Festival Spiace miesta rozprúdi diskusiu o zabudnutých domoch v meste

Festival Spiace miesta, ktorý sa bude konať už túto sobotu, ponúkne tiež interaktívnu výstavu, podnetné debaty a koncerty.

Zdroj: Facebook

Bratislava ukrýva mnoho budov, ktoré stratili svoj dávny život. Niektoré odkúpili developeri a čakajú na zbúranie, ďalšie už roky márne snívajú o obnovení zašlej krásy.

Zobúdzajú „spiace“ budovy

Občianska iniciatíva (o.i.) Spiace miesta takéto budovy mapuje a približuje ich históriu Bratislavčanom a návštevníkom mesta.

„Chceme znovu uviesť zanedbané budovy do života – zaslúžia si to ony, mesto a najmä jeho obyvatelia. Aby budovy nespali, mapujeme ich, popularizujeme, oživujeme,“ vysvetľuje o.i. Spiace miesta. Občianska iniciatíva si dala za cieľ mapovať nevyužívané priestory, zoznámiť sa s legislatívou, nadväzovať partnerstvá, popularizovať tému prázdnych budov a hľadať možnosti ich využitia verejnosťou.

Festival v bývalej tlačiari

Ak vás myšlienka znovuoživenia „spiacich“ budov zaujala, určite nevynechajte blížiaci sa Festival Spiace miesta, ktorý sa bude venovať práve téme nevyužívaných do­mov.

„Festivalom chceme ľuďom priblížiť našu iniciatívu a rozprúdiť debatu o tom, ako ďalej s prázdnymi budovami. Pripravili sme diskusie s hosťami z rôznych odvetví, súčasťou festivalu bude vlastivedná prechádzka, divadlo, premietanie, koncerty, aj interaktívna výstava nevyužívaných domov,“ približuje náplň festivalu Nikola Tokárová z o.i. Spiace miesta.

Diskutovať s návštevníkmi festivalu bude Lukáš Kordík z gutgut architektonického štúdia, Martin Zaiček z občianskeho združenia Archimera a spoluorganizátor projektu Abandoned (re)creation, Zora Jaurová, producentka, dramaturgička, expertka na kultúrnu politiku a kreatívny priemysel, Zdenko Miko za OZ Amres a Ján Mazúr, poradca riaditeľa magistrátu Bratislavy.

„Veríme, že takto nakombinovaným hosťom sa podarí dostať sa k zaujímavým záverom a odporúčaniam, čo ďalej s prázdnymi domami,“ myslí si Nikola Tokárová.

Dejiskom festivalu bude budova bývalej tlačiarne Svornosť na Račianskej ulici č. 20, ktorá organizátorov podujatia nadchla svojim industriálnym priestorom.

„Je to budova, ktorá stratila svoju pôvodnú funkciu a momentálne čaká na tú novú. Domy, ktoré už neslúžia svojmu pôvodnému účelu totiž vždy môžu slúžiť na niečo nové, aj keď ide o krátkodobé využitie alebo len o vyplnenie času medzi dvomi rôznymi funkciami. Náš festival trvá jeden deň, ale krátkodobé využitie môže trvať aj omnoho dlhšie,“ približuje Tokárová.

Zážitok z mapovania

K „zobúdzaniu“ budov sa môže pridať každý. O.i. Spiace miesta totiž organizuje mapovacie akcie na rôznych miestach Bratislavy.

„Máme za sebou tri mapovacie akcie a chystáme ďalšie. Prechádzky prebiehajú tak, že sa s ľuďmi stretneme v dohodnutý čas na dohodnutom mieste a rozdelíme im vopred pripravené ulice. Ich úlohou je prejsť sa po daných uliciach a zistiť, či a koľko "spiacich miest“ sa na nich nachádza a zaznačiť ich. Zároveň dostanú všetci rôzne úlohy a otázky, ktoré môžu počas prechádzky plniť. Ak sa im podarí splniť aspoň polovicu úloh, odnášajú si od nás symbolické ceny," približuje zaujímavé prechádzky Nikola Tokárová.

Spomínané „mapovačky“ združujú komunitu zaujímavých ľudí. Ich cieľom je naučiť sa pracovať s mapou Spiacich miest. „Chceme ľudí motivovať, aby mapovali kedykoľvek individuálne. Časom by sme chceli mapu rozšíriť aj na iné mestá,“ hovorí Tokárová.

Domy sa mapujú zvonku, nevstupuje sa do nich. Organizátori prechádzok majú rôzne rozoznávacie triky na to, ako zistiť, či je dom skutočne prázdny.

Mapa Spiacich miest sa dá používať ako aplikácia v telefóne alebo cez web. Nájdete ju TU.

Program festivalu:

○ 10:30 – 12:00 Vlastivedná prechádzka

○ 14:00 – 16:00 Diskusia “Ako ďalej s prázdnymi budovami?” Moderuje Milota Sidorová.

○ 16:30 – 17:05 Premietanie filmu Po sezóne / Off Season

○ 18:00 – 19:15 Divadlo NUDE: Stop smiling_platforma pre extrémne emócie

○ 20:00 – 21:00 Koncert Gladia Moony

○ 21:00 – 22:00 Koncert Elections In The Deaftown

sobota / od 10:30 hod. / budova bývalej tlačiarne Svornosť na Račianskej ulici č. 20 / vstupné je dobrovoľné

Spiace miesta
7
Galéria

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM