Michaela Katonová Rôzne

Svitá nádej pre Kamzík. Dočká sa televízna veža osvetlenia?

Televízna veža na Kamzíku je jedným zo symbolov hlavného mesta. V noci by ste ale podľa nej nezorientovali. Ani po štyridsiatich rokoch od vybudovania nie je nasvietená.

Ilustračný obrázok k článku Svitá nádej pre Kamzík. Dočká sa televízna veža osvetlenia?
Zdroj: Dnes24.sk

Každá metropola má svoju vežu, na ktorú denne upierajú zrak tisícky obyvateľov. Bratislava nie je výnimkou. Televízna veža na Kamzíku je identifikačným a orientačným bodom, no v noci akoby sa stratila. Zažiari po desaťročiach tmy?

Kamzík sa pridá k Hradu i Slavínu

„Poukazujeme na potrebu programu osvetlenia samotnej televíznej veže i jej priľahlého okolia,“ hovoria autori návrhu, architekti Vladimír Hain, Michal Ganobjak, Tomáš Hanáček a Marek Harčarík. Ich cieľom je, aby Kamzík svietil rovnako, ako Hrad či Slavín. Farebnosť osvetlenia sa bude meniť aj podľa ročných období.

Bratislavčania by sa tak už čoskoro mohli pýšiť vysvieteným Kamzíkom. „Hlavnému mestu i veži to pridá na atraktivite,“ konštatujú autori. „V zmysle Koncepcie osvetlenia hlavného mesta SR z roku 2002, navrhujeme osvetliť tento ťažiskový bod."

Stavba storočia

Na projekte televíznej veže sa podieľali Jakub Tomášák, Milan Jurica, Juraj Kozák a Stanislav Májek. Základný kameň stavby položili v roku 1967 a o osem rokov ju definitívne dokončili. Vo výške sedemdesiat metrov sa nachádza otočná reštaurácia s výhľadom na celú Bratislavu.

Kamzík je príkladom spojenia architektúry a inžinierstva a so svojimi 194 metrami zostáva najvyššou stavbou v hlavnom meste. Podľa mnohých je slovenskou stavbou storočia.

Prečítajte si tiež: Lanovka na Kamzík odviezla miliónteho pasažiera

Zdroj foto: Vladimír Hain, Michal Ganobjak, Tomáš Hanáček a Marek Harčarík

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM