Kultúra

V Dúbravke rozvoniavali tradičné klobásy

Popri súťaži v pečení čerešňovej štrúdle, varení gulášu a tradičnej zabíjačke je ďalšou kulinárskou udalosťou Dúbravský klobásový festival. Koná sa vždy na prvého mája a tento ročník bol už jedenásty.

Ilustračný obrázok k článku V Dúbravke rozvoniavali tradičné klobásy
Zdroj: Dnes24.sk

V sobotu deň pred sviatkom práce sa výroby čerstvých klobás zúčastnilo 9 družstiev z Dúbravky, Lamača a Karlovej Vsi.

Sedemčlenná porota hodnotila čerstvo pečené očíslované klobásky, pričom najvyšší počet bodov, ktorý mohol člen poroty udeliť bolo 10. Predseda poroty básnik a prekladateľ Ľubomír Feldek zhodnotil ochutnané vzorky slovami, že „chute boli veľmi rôznorodé, recepty zrejme pochádzali z rôznych krajov Slovenska, ale aj od Slovákov žijúcich v Báčskom Petrovci, Nadlaku či Békešskej Čabe“.

Takúto klobásu robilo napríklad družstvo Vodárenského múzea (2. miesto), ktoré nepoužilo mleté korenie a zmes dochucovalo len rascou, cesnakom, soľou a originálnou sladkou a štipľavou paprikou z Petrovca. Ako najlepšia bola vyhodnotená klobása vedenia mestskej časti zastúpeného starostom, jeho zástupcom a právnikom mestskej časti.

Rodinný recept dúbravskej starej mamy neprezradil, no my ponúkame ľahko zapamätateľný recept klasickej dúbravskej klobásy.

Na 10 kg mletého mäsa (pliecko, bôčik) dáme 18–20 dkg soli, 20 dkg mletej papriky, 1 dkg drvenej alebo celej rasce, 10 dkg cesnaku, 1 dkg mletého čierneho korenia. A bol by v tom čert, keby ste na ktorejkoľvek súťaži nechytili nejakú cenu!

Klobásový festival
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM