Kultúra

Viva México v kultúrnom dome

V Dome kultúry Dúbravka sa začal už XVIII. ročník Dní mexickej kultúry na Slovensku. Výstava sa dá pozrieť do 5. júna.

Ilustračný obrázok k článku Viva México v kultúrnom dome
Zdroj: Dnes24.sk

Už 18 rokov na konci mája patrí kultúrny dom v Dúbravke Mexiku. Krajine plnej kontrastov.

Podujatie Dní mexickej kultúry tu totiž predstavuje mexické čaro, ľudí, no najmä tradície a kultúru krajiny. Akciu organizuje občianske združenie Priatelia Mexika, tanečný súbor Magisterial, Dom kultúry Dúbravka, Mexické veľvyslanectvo v SR so sídlom vo Viedni, Ekonomická univerzita v Bratislave a ďalší spoluorganizátori.

Tento rok sa organizátori snažili podľa slov Danky Paštékovej z občianskeho združenia Priatelia Mexika, zakladateľky a umeleckej vedúcej súboru mexických tancov Magisterial, ktorý už 26 rokov interpretuje na Slovensku tance z rôznych regiónov Mexika, prepojiť tradičný mexický folklór a súčasnosť. Pri pohľade na diela vystavené od dnes galérii kultúrneho domu niet pochýb, že sa to podarilo.

Šperky, ozdoby, šatky, tričká či tašky, ktoré upútajú na prvý pohľad . Farebné a nápadité ako Mexiko. Frida Kahlo v rôznych podobách, kvety, sombrera, ruže, strapce, ornamenty.

„Sú to výrobky jednoduchých ľudí z Mexika, ktoré to tradičné mexické obohatili novým dizajnom.,“ prezrádza Danka Paštéková. „Po skončení výstavy sa dajú artefakty odkúpiť, čím sa dá pomôcť práve aj ľuďom, ktorí žijú v Mexiku vo finančnej tiesni.“ Výstava v kultúrnom dome sa dá pozrieť do 5. júna, návštevníkov, ktorých zaujmú výrobky, tu môžu organizátorom nechať kontakt vo vyhradenom zošite na stolíku.

Tradičné Mexiko v súčasnom dizajne
50
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM