Rôzne

Zopakujú starodúbravskú zabíjačku

Dúbravčania si vo štvrtok 17. novembra môžu v múzeu urobiť vlastnú klobásku.

Ilustračný obrázok k článku Zopakujú starodúbravskú zabíjačku
Zdroj: Dnes24.sk

V Dúbravke sa zabíjačky konali hlavne od Kataríny do Vianoc, ale aj počas fašiangov pred Veľkou nocou. Bolo to obdobie, keď bývalo relatívne hojnejšie. V Dúbravke musela svinka pripravená na zakáľačku vážiť minimálne 150 kíl a slaniny musela mať na štyri prsty, spomínajú Starodúbravčania.

Zabíjačka sa začínala skoro ráno a prvé posilnenie chlapov po zaklatí prasaťa bola krv pečená na cibuľke a, ako inak, pohárik tvrdého. V Dúbravke sa prasa obáralo, na rozdiel napríklad od Žitného ostrova, kde sa štetiny opaľovali slamou. Obarená svinka sa popreťahovala reťazou, aby sa odstránili štetiny, oškrabala sa špeciálnymi zvoncami a vyumývala dobiela. Potom sa buď zavesila na „rémy“, alebo sa jednoducho rozoberala na stole. Mäso sa triedilo podľa kvality a podľa ďalšieho upotrebenia.

Zabíjačkové špeciality

Hneď pri zabíjačke sa z menej hodnotných kúskov mäsa, vnútorností a koží robila tlačenka (švankes), cesnakový lalok, krvavnice (jelítka), jaternice, pražili sa škvarky, piekli sa rebierka a podbrušina s cesnakom a rascou, do láku sa nakladala šunka a slanina na údené a zo zvyškov ovaru sa robila zabíjačková kapustnica, ovarová polievka či žobrácka kaša

Systém výslužiek

Rodiny zabíjali zväčša po dohovore s príbuznými a známymi , aby si výslužkami zabezpečili prísun čerstvého mäsa a zabíjačkových špecialít aj v čase, keď sa vlastné zásoby už minuli. Veľká výslužka pre najbližšiu rodinu a dobrých známych sa skladala spravidla z dvoch kúskov mäsa, 4 jelítok a kanvice kapusty či ovaru, malá výslužka znamenala kus mäsa, dve jelítka a ovar.

Interaktívna zabíjačka

Správca Dúbravského múzea dal dokopy skupinu seniorov z miestneho klubu, ktorá by mladej generácii rada predviedla, ako sa kedysi podomácky pripravovali zabíjačkové špeciality. „Okrem moderného náradia budeme používať aj pôvodné náradie, „mašinky“ a nádoby, ktoré sú dnes funkčnými exponátmi,“ hovorí správca múzea Ľubo Navrátil. Nedávno zreštaurovali storočnú liatinovú plničku klobás, ktorá sa tiež uplatní. Mladšiu generáciu chce Dúbravské múzeum prekvapiť kurzom prípravy starodúbravských klobás. Návštevníci si budú môcť pod dozorom odborníkov vlastnoručne namiešať klobásovú zmes, naplniť si ju do pripravených čriev a doma si pochutnať na čerstvej starodúbravskej zapekačke, ku ktorej gazdiné odporúčajú zemiakové pyré a domáce nakladačky alebo dusenú kapustu.

Starodúbravská zabíjačka sa koná v Dúbravskom múzeu 17. novembra od 8.00 do 15.00 a je spojená s ochutnávkou všetkých špecialít, ktoré sa budú postupne pripravovať, teda mastný chlieb s cibuľou, cesnakový lalok, tlačenka, škvarky, pečené rebro na cesnaku s rascou, pečené údené klobásky, údená šunka, slaninka, pečené čerstvé klobásy a zabíjačková kapusta s klobásovými guličkami. Ste vítaní.

Zabíjačka
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk

Rýchle správy

Najčítanejšie