Lucia Lauková Tlačové správy

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 95 rokmi sa začali prvé Zimné olympijské hry, meniny má Gejza

S dnešným sa spája pranostika: Pavla obrátenie, zimy obrátenie. Meniny má Gejza. Prevažne zamračené, na severe a východe snehové prehánky. Teploty -4 až 1 stupeň Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 95 rokmi sa začali prvé Zimné olympijské hry, meniny má Gejza
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené. Najnižšie ranné teploty –5 až –8 a najvyššie denné –2 až 1 stupeň C.

Stred: prevažne zamračené. Najnižšie ranné teploty –6 až –11 a najvyššie denné –4 až 0 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené, snehové prehánky. Najnižšie ranné teploty –6 až –10 a najvyššie denné –4 až 0 stupňov C.

Meniny má Gejza

Mužské meno Gejza pochádza z tureckého slova jeg, ktoré označuje vojenské hodnosti. S nositeľmi mena Gejza sa na Slovensku stretávame ojedinele a oslovujeme ich aj Gejzík.

Ak Gejzov, ktorí oslavujú meniny 25. januára, dobre nepoznáme, pôsobia na nás chladne a odmerane. V skutočnosti sa v nich skrýva oheň. Ide o mužov, ktorí vedia nádherne vzplanúť veľkodušnosťou, o niekoľko minút však zasa všetko odvolajú. Gejza má aj pevnú vôľu a neuveriteľné množstvo energie.

K pokojnému životu potrebujú Gejzovia dostatok spánku. Po zdravotnej stránke sú citlivejší na kosti a chrbticu.

Ovplyvňuje ich planéta Saturn, obľúbenú farbu majú hnedú, ochranné rastliny hyacint a kostihoj, ochranný kameň opál.

Stalo sa doma

1454 – Budínsky snem odhlasoval vojenskú povinnosť v protitureckom ťažení, na ktorom sa musel každý šľachtic zúčastniť osobne.

1922 – Poslanci Slovenskej ľudovej strany – SĽS (neskôr Hlinkova slovenská ľudová strana – HSĽS) predložili v Národnom zhromaždení Československej republiky (NZ ČSR) návrh na zmenu ústavy, na základe ktorej sa Slovensko malo stať autonómiou.

1924 – Československá republika (ČSR) podpísala spojeneckú zmluvu s Francúzskom.

2014 – Slovenská tenistka Dominika Cibulková neuspela vo finále dvojhry žien na grandslamovom turnaji Australian Open. Ako nasadená dvadsiatka prehrala so štvorkou Číňankou Na Li v dvoch setoch 6:7 (3) a 0:6. Cibulková napriek prehre dosiahla na Australian Open životný úspech a stala sa historicky prvou slovenskou singlovou grandslamovou finalistkou. Medzi mužmi si zo Slovákov grandslamové finále zahral iba Miloslav Mečíř.

Stalo sa vo svete

1533 – Anglický kráľ Henrich VIII. sa oženil s Annou Boleynovou, ktorá sa stala jeho druhou manželkou.

1579 – Členovia tzv. Únie z Utrechtu (Holland, Zeeland, Utrecht, Celderland, Friesland, Croningen, Overyssel) podpísali dohodu, na základe ktorej vznikla Holandská republika.

1831 – Poľský Sejm zosadil cára Mikuláša I., čím sa definitívne rozišiel s cárizmom a výkonnú moc prevzala národná vláda na čele s kniežaťom Adamom Czartoryským.

1901 – V Paríži v Grand Palais otvorili Salón automobilizmu, cyklistiky a športu. Išlo o prvé podujatie tohto typu.

1915 – Alexander Graham Bell a Thomas Watson uskutočnili prvý telefonický rozhovor medzi americkými mestami New York a San Francisco.

1919 – Vo Francúzsku na parížskej mierovej konferencii ustanovili Spoločnosť národov z iniciatívy amerického prezidenta Woodrowa Wilsona. Formálne bola Spoločnosť národov rozpustená v apríli 1946. Víťazné štáty druhej svetovej vojny sa rozhodli niektoré štruktúry Spoločnosti národov transformovať do novo vzniknutej Organizácie Spojených národov (OSN), ktorá na činnosť Spoločnosti národov priamo nadviazala.

1924 – Vo francúzskom Chamonix-Mont Blanc sa začali prvé Zimné olympijské hry (ZOH).

1955 – Uznesením vtedajšieho Prezídia Najvyššieho sovietu Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR) oficiálne ukončili vojnový stav s Nemeckom.

1959 – Americká letecká spoločnosť American Airlines spustila do prevádzky prvú transkontinentálnu linku na prúdovom lietadle Boeing 707.

Skladba dňa

1980 – Alicia Keys (vlastným menom Alicia Augello Cook), Manhattan, New York City, speváčka, skladateľka, klaviristka a herečka. K spevu a herectvu ju viedla od mala matka, temperament zdedila po jamajskom otcovi. Už v roku 1985 účinkovala v televíznej Cosby Show. V júni 2001 vydala debutový album Songs In A Minor. Jeho svetový predaj dosiahol jedenásť miliónov výliskov. Skladba Fallin z neho sa dostala na prvé miesto singlovej hitparády. V decembri 2003 vydáva druhý album The Diary Of Alicia Keys, v októbri 2005 koncertný album Unplugged a v novembri 2007 tretí štúdiový album As I Am. Všetky tri sa dostali na prvé miesto v Spojených štátoch, ich celosvetový predaj prekročil hranicu 30 miliónov. V decembri 2009 vydala štvrtý štúdiový album The Element Of Freedom, ten sa dostal v rebríčku na druhé miesto. Z novembra 2012 je piata štúdiovka Girl On Fire a z novembra 2016 šiesta s názvom Here. V domácej singlovej TOP 40 hitparáde mala zatiaľ trinásť piesní, v anglickej ešte o jednu viac, tri z nich na prvom mieste. Hitmi sa stali skladby You Don't Know My Name (2003), My Boo (duet s Usherom, 2004) a hlavne No One (2007), posledné dve sa dostali na prvé miesto. Alicia Keys je držiteľkou pätnástich cien Grammy, 13. októbra 2008 vystúpila na koncerte v bratislavskej Inchebe.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM