Od Vás

Čo po dúbravsky je provrislo či hlib alebo Žatva a dožinky v starej Dúbravke

Kam sa chodilo na žatvu z Dúbravky a na čo sa využívali zvyšky cesta? Malý pohľad do dúbravskej minulosti, čias keď sa piekli osúchy a zo snopov robili kríže.

Ilustračný obrázok k článku Čo po dúbravsky je provrislo či hlib alebo Žatva a dožinky v starej Dúbravke
Zdroj: Dnes24.sk

Z Dúbravky sa podobne ako aj z okolitých obcí chodilo na žatvu do blízkych rakúskych obcí. V Dúbravskom múzeu sa zachovala fotografia partie ženca (kosca) so žnicami (zberačkami) pripravenými na cestu do Rakúska.

Podľa informácií Starodúbravčana Víta Granca žnice zbierali hrste (obilia) po žencovi, povrazom z ražnej slamy, po dúbravsky „provrislom“ (povrieslom) ich zväzovali do snopov a aby bol uzol pevný, doťahovali ho „knutlom“. Zo snopov sa robili jednoduché „kríže“, ale v Dúbravke skôr zložitejšie „mandlíky“.

Keď obilie preschlo, šlo do parnej mláťačky, z ktorej potom padalo zrno, slama a plevy. Slama sa používala ako podstielka pod zvieratá v zime, plevy sa miešali napríklad do varenej kŕmnej repy alebo tekvice a dávali ako krmivo pre statok, nuž a obilie sa mlelo na múku.

V päťdesiatych rokoch úrodu vážil úradný komisár, aby Dúbravčania náhodou neošmekli štát o povinné dávky, takzvaný kontingent.

„Mali hlibac“ pre deti a žobrákov

Až do prvej polovice 20. storočia prevládali v ľudovej strave obilninové jedlá. Pripravovali sa rôzne druhy osúchov, omastené varené cestoviny s tvarohom a rôzne druhy kašovitých jedál z kukurice, jačmeňa, fazule, hrachu, zemiakov či prosa. Všeobecne sa konzumovali jedlá z ražnej a pšeničnej múky, no chlieb bol veľmi vzácny.

Často sa nahrádzal osúchmi a kašami („grjezuova“, grízová, čiže krupicová kaša, „gerheň“, čiže kukuričný osúch).

V domácich chlebových peciach sa až do polovice minulého storočia týždenne raz piekol okrúhly „hlib“. Zo zvyškov cesta sa piekol „mali hlibac“ pre deti a žobrákov.

Dožinky s vencom

Keď bola úroda pod strechou a sýpky plné nastal čas honosných osláv dožinkov. Nesmel chýbať umelecky zostrojený a spletený veniec z obilia. Vinše, piesne, často žartovného charakteru, sa ozývali ešte dlho do noci.

V Dúbravke hral obyčajne harmonikár na heligónke so sprievodom bubna. Niekedy si pozývali dychovku z Devínskej Novej Vsi. Na svadbách hral najčastejšie harmonikár s bubnom.

Žatva, dožinky z minulosti Dúbravky
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM