Do Európy mieria extrémne horúčavy: Teploty budú prepisovať rekordy

Európu bude ohrievať na extrémne hodnoty horúci saharský vzduch. Teploty pôjdu hore aj na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Do Európy mieria extrémne horúčavy: Teploty budú prepisovať rekordy
9
Galéria

Podľa predpovedí imeteo.sk mieri do Európy pravdepodobne jedna z najhorších vĺn horúčav v histórii júna. Poriadne sa zapotí najmä Španielsko, Francúzsko a Nemecko. „Teploty budú prekračovať hranicu +40 °C a mali by padať absolútne teplotné rekordy pre mesiac jún,“ uvádza portál.

Horúčavy neminú ani Slovensko. Podľa portálu aj naše územie čaká veľmi horúce počasie, ktoré prinesie teploty cez hranicu +30 °C, no do západnej Európy mieri doslova extrém. Môže za to mimoriadne teplý saharský vzduch. Najteplejšie by malo byť v stredu.

„Na našom území budú teploty stúpať k +34 °C, no v Nemecku, v Poľsku, či v Česku budú teploty prekonávať hranicu až +35 °C,“ predpokladá imeteo.sk.

To najhoršie však čaká západnú Európu v druhej polovici týždňa. „V Španielsku sa očakávajú v piatok a v sobotu maximá na úrovni okolo +45 °C. Nie je však vylúčené, že bude aj teplejšie. Niektoré behy numerických modelov predpovedajú extrémne hodnoty. Napríklad na juhu Francúzska by mohlo byť až +47 °C,“ varuje portál.

Očakávané teploty v Európe podľa imeteo.sk celkom určite prinesú nové mesačné teplotné rekordy. „Vo Francúzsku je rekordnou hodnotou pre tento mesiac +41,5 °C z 21.6.2013, pričom absolútny rekord je na hodnote +44,1 °C z 12.8.2003. V Ne­mecku je rekordnou teplotou +38,5 °C z 27.6.1947,“ dodáva imeteo.sk.

Foto: ilustračné

Leto, horúčavy
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM