Rôzne

Dúbravčania sa naučia trénovať mozog, zapájajú sa do celosvetového Týždňa mozgu

Týždeň mozgu je celosvetová aktivita, ktorá prebieha až v 61 krajinách sveta od roku 1996. Slovensko sa do nej zapája už dvanásty rok. Dúbravka nestojí bokom.

Ilustračný obrázok k článku Dúbravčania sa naučia trénovať mozog, zapájajú sa do celosvetového Týždňa mozgu
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Vo štvrtok 21. marca sa bude v Dome kultúry Dúbravka trénovať mozog. Podujatie nazvané Mozog náš každodenný začína o 14-tej v oranžovej sále Domu kultúry Dúbravka, organizujú ho mestská časť Bratislava Dúbravka, Bratislavský samosprávny kraj, v spolupráci s Občianskym združením ANTIAGE & Jesenium. Vstup na prednášku a cvičenie je voľný.

„Prednášku a cvičenia Ako trénovať pamäť a duševnú sviežosť vo vyššom veku. pri príležitosti marcového Týždňa mozgu povedie Alexandra Palkovič, ktorá v mestskej časti už dlhší čas organizuje tréningy kognitívnych funkcií,“ hovorí doktor Juraj Štekláč, predseda Komisie zdravotníctva a sociálnych vecí Bratislavského samosprávneho kraja, miestny a župný poslanec, ktorý prednášky so zdravotníckou tematikou organizuje už štvrtým rokom.

Alexandra Palkovič vysvetľuje, prečo je potrebné starať sa o mozog. „Žijeme život preplnený informáciami, zvyšujú sa nároky na pamäť, ale aj pozornosť. Náš mozog čelí iným výzvam ako v minulosti, je zaťažovaný iným spôsobom ako keď ľudia pracovali viac manuálne. Vekom klesá mozgová plasticita, čiže schopnosť mozgu, prispôsobiť sa. Mozog sa však dá trénovať neustále a tak je lepšie pripravený na zmeny. Netrénovaná pamäť horšie odoláva degeneratívnym zmenám a starnutiu.“

Alexandra Palkovic dodáva, že mozog sa dá trénovať všade. Napríklad aj na zastávke pri čakaní na MHD, tréningom je i skúška hovoriť zvieratá na písmená podľa abecedy (a – antilopa, b – baran….). Okrem pravidelnej a vedomej intelektuálnej aktivite by sa mali ľudia aj fyzicky hýbať, dôležité je podľa prednášajúcej udržiavať spoločenské kontakty, snažiť sa pozitívne myslieť a jesť kvalitné potraviny.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM