Dúbravčania vyjadrili svoj názor: V lokalite Pri kríži chcú park alebo parkovisko

Medzi inými možnosťami využitia priestranstva sa objavovali ihrisko, komunitné záhradky pre Dúbravčanov, či dokonca kostol.

Ilustračný obrázok k článku Dúbravčania vyjadrili svoj názor: V lokalite Pri kríži chcú park alebo parkovisko
6
Galéria
Zdroj: Bratislava - Dúbravka

Najlepším využitím priestoru v lokalite Pri kríži v Dúbravke, na ktorom chcel pôvodne magistrát hlavného mesta postaviť náhradné nájomné byty, je park alebo parkovisko. Myslia si to respondenti v ankete, ktorú mestská časť Bratislava-Dúbravka uskutočnila v predchádzajúcich týždňoch.

Park alebo parkovisko?

„Zozbierali sme vyše 440 odpovedí prostredníctvom online dotazníka, mailových reakcií, ale aj komunikáciou priamo v uliciach Dúbravky,“ informovala o tom hovorkyňa mestskej časti Lucia Marcinátová. „Park a oddychovú zónu preferuje viac než polovica opýtaných ľudí, vyše 40 percent ľudí hlasovalo za parkovisko či parkovací dom,“ uviedla.

Medzi inými možnosťami využitia priestranstva sa objavovali ihrisko, komunitné záhradky pre Dúbravčanov, či dokonca kostol. „Opakovala sa tiež požiadavka ihriska pre starších – prvky na cvičenie, dráha na bicykle, workout, výbeh pre psov a kombinácia parku a parkovania, a to či už vo forme garáže s parkom na streche, alebo parkoviska v kombinácii so zeleňou, oddychovou časťou,“ dodala hovorkyňa.

Bývanie pre reštituentov

Výstavbu v lokalite Pri kríži plánovalo bývalé vedenie hlavného mesta v súvislosti s povinnosťou zabezpečiť náhradné nájomné bývanie pre 580 oprávnených žiadateľov z reštituovaných bytov. Pri kríži malo vzniknúť prvých 68 bytov, s výstavbou začal magistrát na jar 2017.

Stavbu však viackrát stopli mestskí poslanci a nesúhlas vyjadrila aj mestská časť, podľa ktorej je potrebné najskôr vyriešiť zeleň a vybudovať parkovisko na autá, ktoré doteraz stáli na mieste začatej výstavby. Bývalý bratislavský primátor Ivo Nesrovnal sa v tom čase vyjadril, že výstavbu nebrzdí žiadny vecný problém, len záujem určitej skupiny ľudí, ktorým nevyhovuje verejnoprospešný projekt.

Spor sa riešil súdnou cestou, s výstavbou sa však už nepokračovalo. Nemennosť tohto stavu deklaroval v apríli na verejnej diskusii s Dúbravčanmi nový primátor Matúš Vallo. Spolu so starostom Dúbravky Martinom Zaťovičom oznámili, že pre pozemok budú participatívne hľadať najvhodnejšie využitie.

Výstavba Pri kríži
6
Galéria
Zdroj: Bratislava - Dúbravka

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM