Tlačové správy

Dúbravka pokračuje v obnove diel vo verejnom priestore

Farebný kvet na námestíčku pri Obchodnom dome Saratov v bratislavskej Dúbravke postupne vädol, praskal, menil farbu. Uplynulý týždeň ho začali oživovať reštaurátori a umelci.

Ilustračný obrázok k článku Dúbravka pokračuje v obnove diel vo verejnom priestore
Zdroj: Dnes24.sk

Ide o dielo Ľudmily Cvengrošovej z keramiky, ktoré je celoplošne glazované. Vytvorené bolo v roku 1983 a časom sa rozpraskávali jeho keramické segmenty. Skladá sa z troch častí a má betónové jadro.

„Dielo sa nám podarilo obnoviť aj vďaka spolupráci so Slovenskou sporiteľnou, ktorá má pobočku hneď v susedstve,“ hovorí o spolupráci pri obnove diel starosta Dúbravky Martin Zaťovič.

Mestská časť reštaurovaním pokračuje v obnove diel vo verejnom priestore. Rozkvitli už Družičky, sochy dievčat s oficiálnym názvom Kvetinová spomienka, neďaleko Domu služieb či sochy Panny Márie, ktorá sa vrátila späť do Tavarikovej osady. Dúbravka tiež vyčistila kamennú sochu Dievča s knihou od Teodora Baníka na Nemčíkovej ulici.

Mestská časť Bratislava Dúbravka okrem toho čistila viaceré sochy a diela vysokotlakovým čističom s teplou vodou. Išlo napríklad o sochy Miroslava Cipára s názvom Dlhý, široký, bystrozraký v areáli Materskej škole Ušiakova, sochu s názvom Dievča pri Zdravotnom stredisku Saratov a tiež Sestry od Tibora Kaveckého na dvore v Materskej škole Ožvoldíkova. Počas minulého roka čistila Dúbravka aj sochy svätých – Vendelína blízko školy na Dolinského ulici a svätého Floriána v páse zelene na Jadranskej ulici v starej Dúbravke.

V najbližších dňoch začne v Dúbravke aj reštaurovanie diela s názvom Detská preliezka od akademického sochára Jána Šicka pri Zdravotnom stredisku Mikuláša Schneidera Trnavského. Dielo z betónu a keramiky je dnes poškodené, na reštaurovanie získala mestská časť Bratislava-Dúbravka dotáciu z Bratislavského samosprávneho kraja. Počas uplynulých dvoch rokov pribudla v Dúbravke i nová socha. Na ihrisku pri Horanskej studni vyrástla drevená princezná Dúbravka.

Tento rok plánuje Dúbravka aj osadenie novej sochy, pamätníku, s cieľom pripomenúť slovenského hudobníka, dramaturga, umelca a aj Dúbravčana Deža Ursínyho. Myšlienka vznikla spontánne v kruhu Dúbravčanov. S iniciatívou prišiel Dúbravčan Juraj Štekláč, člen kultúrnej komisie v Dúbravke, ktorý ideu predstavil komisii.

Komisia sa návrhom zaoberala niekoľkokrát, k vypracovaniu projektu sa pridali aj Dúbravské noviny a po vzájomnej spolupráci som navrhla dve umelecké stvárnenia. K spolupráci a konzultácii bol prizvaný aj syn umelca, Jakub Ursíny. Kultúrna komisia kladne hodnotila návrh s názvom Listovanie, projekt potom na miestnom zastupiteľstve podporili aj dúbravskí poslanci.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM