Samospráva

Dúbravskí poslanci nesúhlasili s nariadením mesta o parkovaní

Poslanci schválili program hospodárskeho a sociálneho rozvoja mestskej časti. Dúbravka by chcela zriadiť jasle i zrekonštruovať Dom služieb.

Ilustračný obrázok k článku Dúbravskí poslanci nesúhlasili s nariadením mesta o parkovaní
Foto: Barbara Dallosová

Podľa plánov i očakávaní mal na aprílové zasadnutie dúbravských poslancov prísť prvýkrát primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Dôvodom bolo stanovisko našej mestskej časti k návrhu všeobecne záväzného nariadenia (VZN) hlavného mesta o dočasnom parkovaní áut na vymedzených úsekoch miestnych komunikácií na území Bratislavy, ktoré má slúžiť pri zavedení parkovacej politiky v hlavnom meste.

Primátor však nakoniec neprišiel, ani neposlal na rokovanie do Dúbravky svojich zástupcov či zamestnancov magistrátu. To však nebol dôvod, prečo naši poslanci s nariadením mesta nesúhlasili. Namietali proti návrhu mesta a poplatkom pre obyvateľov.

„Nemyslím, že toto, čo ponúkol magistrát, je riešenie, obyvateľ by mal mať jednu rezidentskú kartu,“ uviedol materiál vicestarosta Dúbravky Ľuboš Krajčír, ktorý sa v mestskej časti problematike parkovania venuje. „Mesto nás chce vyhnať do MHD, žiadne zlepšenia však neponúklo, musí byť posilnená hromadná doprava, vybudované záchytné parkoviská.“

Bratislava s výnimkou Starého Mesta a niektorých lokalít v Ružinove, Novom Meste či Petržalke, nemá podľa Krajčíra problém s parkovaní cez deň, ale večer. Na to by mal vraj návrh mesta prihliadať. Vicestarosta tiež upozornil na návrh mesta, ktorý hovorí, že štvrtina príjmov z parkovania aj na cestách tretej a štvrtej triedy by mala ísť do mestskej kasy.

Zmena pozemku na Veľkej lúke

Parkovanie a návrh mesta poslanci neschváli, odobrili však viaceré prenájmy. Išlo o záhradky, či oživenie pozemku v lokalite Veľká lúka. S príchodom jari vzrástol totiž aj záujem Dúbravčanov o záhradkárčenie a aktivity vonku. Poslanci osúhlasili prenájom pozemku v záhradkárskej lokalite Veľká lúka pre občianske združenie Neapolis.

Ide o zanedbaný zarastený pozemok s rozlohou 1805 metrov štvorcových a združenie ho chce využívať na prieskum, meranie a pozorovanie, pozemok je totiž súčasťou regionálneho biokoridoru Stará mláka a vlhkomilných spoločenstiev. Občianske združenie tvrdí, že na pozemku plánuje robiť aj aktivity s deťmi a dať mestským deťom možnosť prežitia chvíľ v prírode. Požadovalo znížené nájomné do konca roku 2025.

Poslanci sa zhodli na tom, že revitalizácia pozemku a staranie sa o neho uvítajú, upozornili však na stanovisko Regionálnej správy ochrany prírody a krajiny. Tá poukazuje na prvý stupeň ochrany prírody a prítomnosť vodných a vlhkomilných spoločenstiev.

Zastupiteľstvo nakoniec odhlasovalo prenájom pozemku za symbolické jedno euro, no o len na skúšobný jeden rok. Po ňom sa má suma prehodnotiť podľa činnosti a aktivít združenia na pozemku.

Zberný dvor i rozšírenie Harmincovej

Nielen o záhradkách či parkovaní rokovali miestni poslanci. K témam patrilo napríklad aj prijatie Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja mestskej časti na roky 2015 – 2024 (PHSR).

PHSR na najbližších deviatich rokov stanovuje opatrenia a ciele v oblasti školstva, dopravy, územného plánu, fungovania samosprávy, kultúry i voľnočasových možností pre obyvateľov Dúbravky.

Dúbravka podľa tohto programu počíta napríklad aj so zriadením detských jaslí, výstavbou zberného dvora na ulici Na Vrátkach, obnovou ihrísk, objektu zvaného Dom služieb či novou viacúčelovou športovou halou.

V oblasti dopravy mestská časť počíta napríklad s rozšírením Harmincovej ulice a do roku 2022 s výstavbou prepojenia mestských častí s diaľnicou D2 i rekonštrukciou viacerých ciest. Pre cyklistov plánuje mestská časť prepojenie Dúbravky, Lamača a Devínskej Novej Vsi. V sociálnej oblasti sa počíta aj s útulkom pre bezdomovcom.

Poslanci prijali dokument hospodárskeho a sociálneho rozvoja bez pripomienok, na návrh poslanca Juraja Štekláča však schválili jeho aktualizáciu každé dva roky.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM