Kultúra Kultúra

Kedysi stavali v Dúbravke máj pred richtárovým domom

Výrazným ľudovým zvykom, ktorý sa v Dúbravke udržiava dodnes, je stavanie májov

Ilustračný obrázok k článku Kedysi stavali v Dúbravke máj pred richtárovým domom
Zdroj: Dnes24.sk

Pred 1. májom v noci mládenci svojim dievčatám stavajú máj pred domom. Bolo zvykom postaviť veľký máj pred obecným úradom, kedysi pred richtárovým domom, dnes sa stavia pred domom kultúry. Na májovej zábave hrala dychovka. V Dúbravke sa v minulosti praktizovala v máji a júni „čerešňová slávnosť“ s tancom a spevom mládeže. Okázalým výročným sviatkom boli procesie na Božie telo.

V tento deň bola celá obec vyzdobená kvetmi. Vystavené štyri oltáriky boli situované na štyri svetové strany a procesia sa pohybovala za spevu a dychovky od jedného oltára k druhému. Domy, cestu, kadiaľ išiel sprievod, lemovala zeleň a kvety. Spievali sa nábožné piesne.

Dnes si pamätníci pri stavaní tradičného mája V Dúbravke zaspomínali aj na časy, keď sa na Sviatok práce konali celoštátne oslavné sprievody, ktoré sa končili pouličným veselím. Vtedy krojovaní Dúbravčania manifestovali poväčšinou v Bratislave, aby sprievodu so Stalinovými portrétmi dodali ľudový kolorit.

Z príležitosti nadchádzajúcich MS v hokeji prišiel zabávať starších a mladších fanúšikov aj maskot Goooly, ale k zábave prispel aj bohatý folklórny program. Májové slávnosti v Dúbravke pokračujú Dúbravským klobásovým festivalom, ktorý sa začína o 10. hodine pri AB Restaurante na ul. Sch. Trnavského už zajtra.

Klobásový festival v Dúbravke

Máj v Dúbravke
43
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM