Kultúra

Marec bude v Dúbravke ozaj mesiacom knihy

V uliciach sa budú dať stretnúť knižné hliadky, v knižnici zaujímaví hostia.

Ilustračný obrázok k článku Marec bude v Dúbravke ozaj mesiacom knihy
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Mesiacom knihy je od roku 1955, keď ho v bývalom Československu vyhlásili na počet Mateja Hrebendu, legendárneho šíriteľa slovenskej a českej knihy. Marec.

O knihách, literatúre, príbehoch, čítaní i netradičných stretnutiach bude marec aj v Dúbravke. Miestna knižnica na Sekurisovej pripravila niekoľko podujatí.

Výročie J.C. Hronského

Prvé podujatie v rámci knižného mesiaca bude venované detskej tvorbe. Miestny odbor Matice slovenskej spolu s miestnou knižnicou a Oddelením školstva, kultúry, športu a projektových činností organizujú pri príležitosti 120. výročia narodenia Jozefa Cígera Hronského besedu aj premietanie.

O detskej tvorbe Hronského sa bude v miestnej knižnici hovoriť samozrejme s deťmi, beseda tak dá odpoveď, čo a či niečo hovorí Hronského tvorba aj dnešným deťom. Podujatie sa začína 10. marca o 10tej.

Žiakom je v súvislosti s Hronským venované aj ďalšie podujatie. V Dome kultúry Dúbravka sa bude 11. marca o 11tej premietať film Sokoliar Tomáš natočený podľa rovnomennej novely Jozefa Cígera Hronského.

Inému žánru je určené dopoludnie so spisovateľkou Katarínou Soyka a vydavateľstvom Hydra, 16. marca tak v našej knižnici dostane priestor fantasy. Beseda na túto tému sa začne doobeda o desiatej.

Nový život pre knihy

Posledným podujatím je 19. marca všetkými knihomoľmi očakávaná a už obľúbená Burza kníh. Prebehne už štvrtýkrát vo foyer Domu kultúry Dúbravka od 9tej do 13tej. Knihy do burzy, ktoré už ľudia nepotrebujú, alebo ich prečítali a mohli by potešiť niekoho iného, sa budú zbierať už skôr a to buď v miestnej knižnici alebo počas marca aj na vrátnici kultúrneho domu.

Na burze sa potom predajú sa symbolické ceny a z výťažku nakúpi knižnica novinky pre svojich čitateľov. Originálnym spestrením mesiaca knihy sú takzvané knižné hliadky. Prvý marcový deň sa na nich v rámci Týždňa slovenských knižníc zmenia naše knihovníčky. Keď stretnú na ulici niekoho s knižkou a privedú ho do knižnice, získa zadarmo ročné členstvo do knižnice.

Okrem toho všetkého plánuje knižnica bezplatné exkurzie po priestoroch, určené najmä školám a škôlkam. Marec sa tak v Dúbravke isto nespojí len s príchodom jari, ale aj s knihou a príbehmi.

Marec mesiac knihy

  • 10. marec – 10.00 – beseda so žiakmi o detskej tvorbe spisovateľa pri príležitosti 120. výročia J. C. Hronského – Dúbravská knižnica
  • 11. marec – 11.00 – filmové predstavenie pre šiestakov základných škôl – Sokoliar Tomáš – Dom kultúry Dúbravka
  • 16. marec – 10.00 – Fantasy dopoludnie so spisovateľkou Katarínou Soyka a vydavateľstvo Hydra – Dúbravská knižnica
  • 19. marec – 9.00 – 13.00 – Burza knihomoľov – foyer Domu kultúry Dúbravka
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM