Na linku 112 nemusíte iba telefonovať: Pomoc môžete privolať aj napísaním SMS

Stali ste sa svedkom incidentu a bojíte sa zavolať na tiesňovú linku? Využiť môžete aj oznámenie krízovej situácie prostredníctvom sms správy.

Ilustračný obrázok k článku Na linku 112 nemusíte iba telefonovať: Pomoc môžete privolať aj napísaním SMS
21
Galéria
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Počas uplynulých dní sa na Slovensku odohralo niekoľko incidentov, pri ktorých ľudia volali na tiesňovú linku. Zarezonoval však aj prípad, kedy útočníci napadli manželský pár v bratislavskej MHD. Svedkovia sa v uzavretom autobuse báli zo strachu o vlastnú bezpečnosť telefonovať na tiesňovú linku. Polícia pripomína užitočnú službu, ktorú v takýchto prípadoch môžete využiť.

„Ministerstvo vnútra SR by chcelo pripomenúť občanom, že pokiaľ sa ocitnú v podobnej situácii, tzn. v tiesni alebo sú svedkami mimoriadnej udalosti alebo trestného činu a nie je možné privolať pomoc hlasovým volaním na číslo tiesňového volania 112, môžu poslať SMS na číslo tiesňového volania 112,“ informuje polícia na sociálnej sieti.

Muži zákona upozorňujú, že „pri vyžadovaní pomoci cez SMS je potrebné komunikovať stručne, vecne a držať sa pokynov operátora, aby sa skrátil čas potrebný na zistenie informácií potrebných pre poskytnutie pomoci a vyslaní zložiek integrovaného záchranného systému.“

Pri písaní núdzovej SMS-ky je potrebné zachovať pokoj a komunikovať sústredene. Dodržať by ste mali zadať tieto informácie:

  • Čo sa stalo? (napríklad: napadnutie, zdravotný problém, dopravná nehoda, požiar, a iné)
  • Kde sa stalo? (napíšte kam je potrebné vyslať pomoc, najlepšie adresu vrátane názvu obce, alebo záchytný bod ako napr. križovatka, alebo iný orientačný bod).

Foto: ilustračné

Nedávno musela polícia zneškodniť útočníka na Obchodnej ulici v Bratislave. Pozrite si video!

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM