Nina Táborská Rôzne

Najstarší vodovod na Slovensku oslavuje 130 rokov, predstavoval bratislavskú technologickú špičku

Vodovodná sieť mala viac ako 37 kilometrov a obyvateľom na svojej trase poskytovala až tristo hydrantov. Pitnou vodou zásobovala približne 17 500 obyvateľov hlavného mesta

Ilustračný obrázok k článku Najstarší vodovod na Slovensku oslavuje 130 rokov, predstavoval bratislavskú technologickú špičku
Zdroj: TASR

Od napustenia prvého verejného vodovodu na Slovensku vodou uplynulo 130 rokov. Mestský vodovod bol postavený v Bratislave, oficiálne ho spustili v roku 1886. S jeho výstavbou sa začalo o pol druha roka skôr.

„Vodu mal zo studne na ostrove Sihoť, odkiaľ putovala cez rameno Dunaja do hlavnej čerpacej stanice v Karlovej Vsi a ďalej po dunajskom nábreží až do mesta po Rybné námestie,“ informuje oficiálna stránka Bratislavy.

Tu sa potrubie rozvetvovalo na menšie zásobovacie potrubie, ktoré smerovalo do nižšie položených častí mesta a na tlakové potrubie, ktoré dodávalo vodu do vodojemu na dnešnej Mudroňovej ulici.

Vodovodná sieť merala viac ako 37 kilometrov a pitnou vodou zásobovala približne 17 500 obyvateľov Bratislavy. Na jej trase bolo takmer tristo verejných hydrantov.

„Vodárenský systém prvého bratislavského vodovodu predstavoval v danej dobe technologickú špičku, bol okrem iného vybavený parnými čerpadlami, elektrickou strojovňou, či modernými potrubnými technológiami,“ informuje mesto.

Ostrov Sihoť je stále významným vodárenským zdrojom. V pamiatkovo chránenej budove pôvodnej čerpacej stanice nájdete dnes Vodárenské múzeum, verejnosti slúži tiež susedná Vodárenská záhrada.

Súčasťou expozície Vodárenského múzea, ktorého zriaďovateľom je Bratislavská vodárenská spoločnosť je aj objekt prvej studne na ostrove Sihoť na bratislavskej Devínskej ceste. Fotografie nájdete vo fotogalérii.

Prečítajte si tiež: Historické zábery: Prejdite sa do minulosti uličkami Starého Mesta

Zdroj: Dnes24/Bratis­lava.sk

Mestský vodovod v Bratislave
6
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM