KAW Rôzne

Odlietate s deťmi na dovolenku z Bratislavy? Vieme, na čo sa pripraviť

Dovolenka s rodinou je veselá a nezabudnuteľná. Ak ste si kúpili letecký zájazd, mali by ste vedieť, čo vás a vašu ratolesť čaká pred letom aj počas neho.

Ilustračný obrázok k článku Odlietate s deťmi na dovolenku z Bratislavy? Vieme, na čo sa pripraviť
Zdroj: TASR

Chystáte sa cestovať s deťmi? Obávate sa, ako zvládnu dlhé čakanie pred odletom? Na letisku M. R. Štefánika v Bratislave je o malých pasažierov postarané. Môžete ich tu v pokoji nakŕmiť aj prebaliť, tí starší sa zahrajú v špeciálne upravených priestoroch.

Detské kútiky – záchrana pre rodičov

Lietadlá deti fascinujú, preto sa nemusíte báť, že sa na letisku nezabavia. Isté však je, že ich pozorovanie obrovských strojov s krídlami nebude baviť dve hodiny. Bratislavské letisko, našťastie, myslelo aj na to.

V priestoroch za bezpečnostnou kontrolou nájdete detské kútiky vybavené hračkami či detským nábytkom, a to v schengenskej aj neschengenskej zóne. Dieťa si tam môže nájsť kamarátov a hrať sa s nimi až do nástupu do lietadla. Vaše nervy už aj tak zaneprázdnené tým, či ste niečo doma nezabudli, tak zostanú ušetrené od ďalších stresov.

Riešenie pre hladných

Cestovať s dojčaťom je celkom pohodlné. Je to čas, keď si drobec ešte nevyžaduje stálu pozornosť, nikam neuteká a veľa času sladko prespí. Problémom by však mohlo byť, kde mu zohriať stravu, prípadne dieťatko v pokoji nadojčiť a prebaliť. Na letisku M. R. Štefánika mysleli aj na to.

„Vo verejnej aj neverejnej časti sa nachádzajú špeciálne miestnosti pre matky s deťmi, kde môžete bábätko pohodlne prebaliť na prebaľovacom pulte, osprchovať ho alebo ohriať fľašu s mliečkom vďaka zariadeniu na ohrev detskej stravy. Miestnosti nájdete v blízkosti toaliet,“ informuje hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková.

Vzlet a pristátie môže malým pasažierom znepríjemniť zaľahnutie v uškách. Pribaľte si preto podľa veku ratolesti do príručnej batožiny cumlík, cukrík alebo žuvačku a jeho obľúbenú hračku.

Čo s kočíkom?

Dieťa sa v kočíku cíti bezpečne a rodič ho má stále pod dohľadom. Ak sa obávate, že tento mini dopravný prostriedok pre vašu ratolesť budete musieť odovzdať už pred vybavovaním na check-ine, môžete zostať pokojní.

Veronika Ševčíková má pre dovolenkárov s deťmi dobrú správu: „Cestujúci s dieťaťom má zdarma nárok na prepravu jednej batožiny určenej na prepravu dojčaťa a u niektorých leteckých spoločností aj jednej ďalšej potreby (autosedačka, bugina), ktoré pred nástupom do lietadla odovzdá palubnému personálu.“

Mamička tak môže mať kočík pri sebe počas celej doby vybavovania na check-ine, rovnako pri prechode bezpečnostnou kontrolou, až po samotný nástup do lietadla. Kočík sa teda neprepravuje na palube lietadla ako príručná batožina, ale v batožinovom priestore lietadla.

„V prípade, že mamička kočík, buginu či autosedačku nepotrebuje mať pri sebe počas celej doby na letisku, môže ho odovzdať ako zapísanú nadrozmernú batožinu. Na bratislavskom letisku je tiež možnosť dať si za poplatok zabaliť kočík do fólie, aby nedošlo k jeho poškodeniu,“ dopĺňa Ševčíková.

Po prílete majú rodičia kočík k dispozícii ihneď po vystúpení z lietadla. Ak si ho však mamička želá doručiť až s ostatnou batožinou, vyzdvihne si ho na check-in pulte s nápisom „Nadrozmerná batožina“.

Nezabudnite, že svoj vlastný pas musia mať všetky deti už od narodenia. Skontrolujte pred odletom dĺžku jeho platnosti, keďže pre deti sa vydávajú s platnosťou na dva roky. Pri letoch do určitých krajín (Egypt, Omán, Spojené arabské emiráty, Turecko atď.) musí pas platiť ešte aspoň šesť mesiacov po návrate z destinácie.

Jednotlivé letecké spoločnosti môžu mať odlišné prepravné podmienky, preto sa ešte pred cestou informujte u konkrétneho prepravcu.

Čítajte aj: Bratislavské letisko bude mať terminál pre VIP klientov

Bratislavské letisko
23
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM