RANNÁ ŠTVORKA: Dnes je Európsky deň národných parkov, teploty do 20 stupňov

Pranostika na dnes hovorí: "Suchý máj, skúpy rok." Meniny oslavuje Ela. Polooblačno až oblačno a na východe prehánky. Teploty 15 až 20 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Dnes je Európsky deň národných parkov, teploty do 20 stupňov
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 11 až 8 a najvyššie denné 17 až 20 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 10 až 5 a najvyššie denné 15 až 19 stupňov C.

Východ: polooblačno až oblačno prehánky. Najnižšie ranné teploty 10 až 6 a najvyššie denné 15 až 19 stupňov C.

Meniny má Ela

Ženské meno Ela je odvodené od mena Helena, ktoré má grécky pôvod a jeho význam je „svetlo“. Nositeľky tohto u nás málo rozšíreného mena oslovujeme aj Elka, Eli, Elinka. Meniny oslavujú 24. mája.

Ich povaha nie je práve prispôsobivá. Keď sa záležitosti nevyvíjajú tak, ako by chceli, uzavrú sa do seba, zvinú sa do klbka, alebo sa naježia ako ich zvierací totem ježko. Ely chcú vládnuť iným. Sú veľmi zmyselné a strhujúce. Ide o ženy, ktoré sú odolné, vedia sa psychicky i fyzicky chrániť a vytvoriť si životnú rovnováhu. Ely by mali pravidelne jesť, podľa možnosti v rovnakom čase a bez náhlenia.

Stalo sa doma

1918 – Na Benátskom námestí v Ríme odovzdal generálovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi zástavu československých légií premiér talianskej vlády Vittorio Orlando.

1934 – Národné zhromaždenie Československej republiky (NZ ČSR) 327 hlasmi štvrtý raz zvolilo Tomáša G. Masaryka za prezidenta ČSR. Jeho protikandidát Klement Gottwald získal 38 hlasov.

2017 – Európska komisia (EK) schválila podporu Slovenska na výstavbu národného futbalového štadióna v Bratislave vo výške 36 miliónov eur.

Stalo sa vo svete

1844 – Americký vynálezca Samuel Finley Breese Morse vyslal prvý telegram na pokusnej linke svojho elektromagnetického telegrafu z Washingtonu do stanice v Baltimore.

1921 – V rozdelenom Írsku sa konali prvé priame parlamentné voľby, v Severnom Írsku získali ulsterskí unionisti 40 z 52 kresiel a na juhu zvíťazila strana Sinn Féin.

1930 – Britka Amy Johnsonová ako prvá žena absolvovala sólový let zo Spojeného kráľovstva do Austrálie.

1941 – Druhá svetová vojna: Nemecká bojová loď Bismarck potopila v severnej časti Atlantického oceánu pri Grónsku symbol britského námorníctva krížnik Hood.

1943 – Druhá svetová vojna: Nemecký veľkoadmirál Karl Dönitz prerušil pre veľké straty ponorkovú vojnu v Atlantickom oceáne.

1962 – Kozmická loď Aurora 7, na palube s Američanom Malcolmom Scottom Carpenterom obletela tri razy Zem.

1964 – Na futbalovom zápase v peruánskej Lime medzi Peru a Argentínou vypukli nepokoje, pri ktorých zahynulo viac ako 300 futbalových fanúšikov.

1993 – Bývalá etiópska provincia Eritrea formálne vyhlásila nezávislosť.

1996 – Známy nepálsky horolezec, vtedy tridsaťosemročný šerpa Ang Rita prekonal svoj vlastný historický rekord, keď vystúpil po desiaty raz na najvyššiu horu sveta Mount Everest (8848 m). Po prvý raz pokoril Mount Everest v roku 1983 a pri žiadnom zo svojich výstupov nepoužil kyslíkový prístroj.

2002 – Vtedajší prezidenti Ruska a Spojených štátov amerických Vladimír Putin a George W. Bush podpísali Zmluvu o redukcii strategickej ofenzívy, ktorá je známejšia ako Moskovská zmluva.

2017 – Futbalisti Manchestru United vyhrali Európsku ligu UEFA 2016/2017 a na tróne šampióna vystriedali FC Sevilla. Vo finále v štokholmskej Friends Arene zvíťazili nad Ajaxom Amsterdam 2:0. Do klubovej vitríny získali poslednú európsku trofej, ktorá im v nej ešte chýbala.

Skladba dňa

1941 – Narodil sa Bob Dylan (vlastným menom Robert Allen Zimmerman), Duluth, Minnesota, US, spevák, skladateľ a gitarista. Na gitare hral od trinástich a tej dal nakoniec prednosť pred štúdiom. Začínal v miestnych skupinách, v roku 1960 sa vybral do New Yorku, aby navštívil Woody Guthrieho, ktorý bol už v tej dobe folkovou hviezdou. Zarábal si ako štúdiový muzikant, v marci 1962 vydal debutový album Bob Dylan. Do hitparád sa nedostal, ale spôsobil rozruch na folkovej scéne. Rok nato zložil slávny hit Blowin In The Wind. Jeho koncerty boli v 60. aj 70. rokoch vždy vypredané, 7. mája 1978 koncertoval v Londýne na Wembley, záujem bol enormný, 90 tisíc vstupeniek sa vypredalo za osem hodín. Bol to rekord 70. rokov. Jeho úspešnú, už polstoročnú muzikantskú dráhu dokumentuje 38 štúdiových albumov, najnovší Triplicate vydal v marci 2017

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM