Lucia Lauková Tlačové správy

RANNÁ ŠTVORKA: Na Severína nás čaká zamračený a zasnežený deň

S dnešným dňom je spojená pranostika: Na sv. Severína vešia sa mäso do komína. Meniny má Severín. Prevažne zamračené, snehové prehánky. Teploty -3 až 2 stupne C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Na Severína nás čaká zamračený a zasnežený deň
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené, snehové prehánky. Najnižšie ranné teploty –5 až –8 a najvyššie denné –1 až 2 stupne C.

Stred: prevažne zamračené, snehové prehánky. Najnižšie ranné teploty –6 až –11 a najvyššie denné –3 až 1 stupeň C.

Východ: prevažne zamračené, snehové prehánky. Najnižšie ranné teploty –6 až –10 a najvyššie denné –3 až 1 stupeň C.

Meniny má Severín

Mužské meno Severín má latinský pôvod a v preklade znamená „prísny, vážny“. S nositeľmi tohto zvláštneho mena sa na Slovensku stretávame málokedy a oslovujeme ich aj Sevo, Sever, Sevík.

Severínovia, ktorí svoje meniny oslavujú 8. januára, sú dôslední, vytrvalí a trpezliví. Ich zmysel pre priateľstvo je diferencovaný. Stáva sa im, že váhajú a nechcú sa celkom zaväzovať. Severínov priťahuje štúdium jazykov a vedecký výskum. Sú schopní vynaložiť zvýšené úsilie, aby dosiahli svoj cieľ. Pamäť Severínov je výnimočná a ťažko ich možno prichytiť pri chybe, ak ide o dátum alebo nejaký citát. Odmalička sú opatrní, nedajú sa ľahko vyviesť z rovnováhy, majú pevnú vôľu a idú svojou vlastnou cestou.

Ich zdravie je dobré, no vo veľkej miere závisí od psychiky. Rastlinný symbol Severínov je borovica. Obľúbené farby týchto mužov sú farby jesene, ochranný kameň jantár.

Stalo sa doma

1925 – Vo Vysokých Tatrách sa začali 10. majstrovstvá Európy v ľadovom hokeji. Trvali do 11.1. toho roku.

1991 – Vláda Slovenskej republiky schválila harmonogram postupnej konverzie zbrojného priemyslu.

2009 – Pre znížené dodávky plynu dočasne zastavili výrobu automobilky na Slovensku PSA Peugeot Citroën Slovakia a Kia Motors Slovakia.

2010 – V Bratislave viac ako sto nákladných áut zablokovalo tri ulice – Rožňavskú, Tomášikovu a Galvániho. Ochromili tak východný vjazd do hlavného mesta a mestskú dopravu v tejto časti. K protestujúcim proti zavedeniu elektronického mýta v Slovenskej republike (SR) sa v hlavnom meste počas dňa pridávali kamionisti aj v ďalších slovenských mestách. Pomalou jazdou brzdili dopravu v Košiciach aj Nitre. Pridávali sa k nim tiež vodiči v Nových Zámkoch, Poprade či Banskej Bystrici. Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) chcela o svojich požiadavkách, kvôli ktorým blokovala cesty a brzdila premávku, rokovať s premiérom Robertom Ficom. Ten ich však neprijal a odkázal im, že s nimi bude rokovať, ak zastavia protesty. Dostali pritom ultimátum do 11. januára toho roku.

2018 – Ladislav Miko sa v Bratislave oficiálne ujal funkcie vedúceho Zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku.

2018 – Zamestnanci spišskonovoveskej spoločnosti Embraco Slovakia vstúpili do štrajkovej pohotovosti, ktorá trvala do 22. januára. Vedenie spoločnosti Embraco Slovakia a miestna odborová organizácia OZ KOVO totiž 22. januára podpísali kolektívnu zmluvu na štyri roky.

Stalo sa vo svete

1679 – Francúzsky cestovateľ La Salle objavil Niagarské vodopády.

1918 – 28. americký prezident Thomas Woodrow Wilson prezentoval pred Kongresom svojich 14 bodov mierového programu USA po prvej svetovej vojne.

1920 – V Prahe založili Cirkev československú, neskôr premenovanú na Cirkev československú husitskú.

1954 – Elvis Presley nahral pri príležitosti osláv svojich 19. narodenín na platňu v memphisskom štúdiu svoje prvé piesne: Casual Love a I'll Never Stand in Your Way.

1973 – V Paríži sa obnovili rokovania medzi Vietnamskou demokratickou republikou (Le-duc-Tho) a USA (Henry Kissinger) o definitívnom vyriešení vietnamského problému.

1979 – Francúzsky tanker Betelgeuse explodoval v zálive pri Bantry v Írsku, pričom zomrelo 50 ľudí.

1998 – Americký súd odsúdil na doživotie Ramzího Ahmeda Jusifa za prípravu útoku na Svetové obchodné centrum (World Trade Center – WTC) v New Yorku a prípravu bombových útokov na približne desať amerických dopravných lietadiel.

1999 – Vtedajší pápež Ján Pavol II. prijal vo Vatikáne talianskeho premiéra Massima d'Alemu. Historické stretnutie najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi a bývalého komunistu d'Alemu sa uskutočnilo polstoročie po tom, ako rímskokatolícka cirkev hrozila marxistom exkomunikáciou. Prvého exkomunistu na čele talianskeho kabinetu prijal pápež so všetkými poctami.

2004 – Britská kráľovná Alžbeta II. pokrstila v anglickom Southamptone najväčšiu výletnú loď sveta Queen Mary 2, ktorej výška je 72 metrov a dĺžka 345 metrov.

Skladba dňa

1935 – Elvis Presley (rodený Elvis Aaron Presley), Tupelo, Mississippi, USA. Prvý spevácky úspech mal už v desiatich rokoch, pri súťaži talentov počas jarmoku v roku 1945 získal druhé miesto, odmena bola 5 dolárov. Na svoje dvanáste narodeniny dostal prvú gitaru. V septembri 1948 sa rodina presťahovala do Memphisu. Prvé Elvisove skladby začala hrať memphiská rozhlasová stanica WHBQ. V apríli 1956 viedol prvýkrát americký rebríček so skladbou Heartbreak Hotel, predaj platní prevýšil sumu milión kusov. V hoteli Aladin v Las Vegas si 1. mája 1967 zobral za manželku Priscillu Beaulieu. Presne o deväť mesiacov, 1. februára 1968 sa im narodila dcéra Lisa Marie. Rozišli sa vo februári 1972. Jeho životný štýl po rozchode priniesol aj prvé výsledky. Dostal zápal pľúc, prišli aj žalúdočné ťažkosti. Parker ho dopoval tabletami, aby zvládol dohodnuté koncerty. Elvis však už nestačil. Zrušenie koncertov odôvodnil manažér Parker väčšinou zápalom pľúc alebo inými zdravotnými problémami. Spoločnosť RCA zaznamenávala všetky koncerty. Snímky však už boli väčšinou nepoužiteľné. V roku 1977 už bol väčšinou Elvis zatvorený vo svojej rezidencii v Gracelande, 16. augusta 1977 ho našla priateľka Ginger Alden ležať mŕtveho na podlahe v kúpeľni. Pohreb sa konal 18. augusta, Elvisovu rakvu sprevádzalo 19 cadillacov z jeho garáží. Počas svojho života vydal Elvis 105 singlov, z nich 17 bolo na čele hitparád. K diskografii patrí sedem desiatok štúdiových albumov a oficiálnych kompilácií. Jedenásť z nich sa dostalo na prvé miesto. Nakrútil 21 filmov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM