Tlačové správy

RANNÁ ŠTVORKA: Pondelok s teplotami do 11 stupňov, oslavuje Frederik a Frederika

Pranostika na dnes hovorí: "Keď vo februári škovránok spieva, bude aj v apríli zima." Meniny oslavuje Frederik a Frederika. Prevažne polooblačno, ojedinele hmla. Teploty 6 až 11 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pondelok s teplotami do 11 stupňov, oslavuje Frederik a Frederika
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 1 až –2 a najvyššie denné teploty 8 až 11 C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 0 až –5 a najvyššie denné teploty 6 až 10 C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 0 až –4 a najvyššie denné teploty 6 až 10 C.

Meniny má Frederik a Frederika

Mená Frederik a Frederika sú románskou podobou mena Fridrich, ktoré je nemeckého pôvodu a v preklade znamená „mierumilovný vládca“. S nositeľmi mena Frederik, Frederika sa na Slovensku stretávame ojedinele. Meniny oslavujú spolu 25. februára.

Frederik aj Frederika sú samostatní, nezávislí, svojhlaví a nie je ľahké vychádzať s nimi. Majú pozoruhodnú výdrž svojho rastlinného totemu duba. Púšťajú sa naraz do niekoľkých vecí. Frederik i Frederika pracujú nárazovito, nie sú však veľmi nadaní na fyzickú prácu. Ich citový život je nepokojný.

Frederikova šťastná farba je červená. Ochranné rastliny sú púpava, rozmarín, ochranné kamene jaspis a karneol. Frederika má šťastnú farbu bielu. Ochranné rastliny skorocel, narcis, ochranné kamene smaragd a rubín.

Stalo sa doma

1869 – Vo Viedni (dnes Rakúsko) bol založený slovenský akademický spolok Tatran.

1919 – Československé Národné zhromaždenie schválilo zákon o odluke československej meny od meny platnej v bývalej monarchii. Zmocňovací zákon a nariadenie ministerstva financií o okolkovaní rakúsko-uhorských bankoviek umožnil vznik novej československej meny (koruna československá – Kč), tvorcom menovej reformy bol vtedajší minister financií Alois Rašín.

1948 – V českej Prahe sa konala na Václavskom námestí manifestácia, na ktorej oznámil Klement Gottwald, že prezident ČSR Edvard Beneš prijal demisiu 12 nekomunistických ministrov a schválil (pod tlakom aktuálnych okolností – najmä nátlaku komunistov vrátane organizovania ozbrojených robotníckych milícií) návrh novej vlády pod vedením Klementa Gottwalda. Komunistická strana Československa (KSČ) týmto aktom prebrala moc do svojich rúk, postupne prestala rešpektovať všetky princípy parlamentnej demokracie a nastolila komunistickú diktatúru. Tento deň bol počas obdobia socializmu v Československej socialistickej republike (ČSSR) slávený ako „Víťazný február“.

2007 – Slovenskí ženisti, ktorí slúžili v rámci akcie Iracká sloboda, definitívne opustili územie Kuvajtu a vrátili sa do vlasti. Skončilo sa tak slovenské aktívne pôsobenie na akciách v Iraku.

2018 – Polícia krátko pred polnocou našla v rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta mŕtve telá muža a ženy. Políciu zalarmovala rodina, ktorej sa mladý pár už týždeň neozval. Strelné poranenia hrudníka a hlavy, boli príčinou smrti investigatívneho novinára portálu aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Čas smrti sa neskôr určil na 21. februára 2018.

Stalo sa vo svete

1570 – Anglickú kráľovnú Alžbetu I. pápež Pius V. exkomunikoval z katolíckej cirkvi.

1793 – Uskutočnilo sa prvé, historicky doložené zasadanie americkej vlády pod vedením Georgea Washingtona v jeho vlastnom dome.

1836 – Americký vynálezca Samuel Colt dostal patent na konštrukciu podľa neho nazvaného 6-ranového bubienkového revolvera.

1870 – Hiram Revels zložil prísahu ako prvý černošský poslanec v americkom Kongrese.

1913 – V USA ratifikovali 16. dodatok americkej ústavy, ktorý sa zaoberal daňou z príjmu.

1932 – Brunšvická vláda vymenovala Adolfa Hitlera za vládneho radcu, čím Hitler získal nemecké štátne občianstvo (predtým mal rakúske občianstvo, ktorého sa síce vzdal, no nezískal tým automaticky nemecké občianstvo) a mohol tak kandidovať na úrad ríšskeho prezidenta.

1940 – Americká súkromná televízna stanica W2XBS v New Yorku vysielala prvýkrát hokejový zápas – proti sebe sa postavili mužstvá Rangers a Canadians.

1954 – Vojenským prevratom zvrhli sýrskeho diktátora Adíba aš-Šišaklího, čím sa obnovil parlamentarizmus v Sýrii.

1986 – Začal sa 27. zjazd Komunistickej strany Sovietskeho zväzu (KSSZ), ktorý trval do 6. marca toho roku. Na zjazde sa naznačil nový trend smerovania strany a krajiny, ktorý bol neskôr známy ako „perestrojka“.
1991 – Riadená iracká strela Scud zasiahla vojenskú ubikáciu námorných síl USA v blízkosti saudského mesta Dhahram. Zahynulo 28 vojakov.

1994 – Židovský osadník Baruch Goldstein postrieľal samopalom 54 Palestínčanov modliacich sa v hebronskej mešite na západnom brehu Jordánu. Rozhnevaní moslimskí veriaci ho následne ubili na smrť.

2010 – Prezidentskú prísahu zložil v ukrajinskom Kyjeve Viktor Janukovyč, víťaz volieb zo 7. februára toho roku. Prezidentom bol do 22. februára 2014, keď bol zosadený z prezidentského úradu ukrajinským parlamentom.

2012 – Nový jemenský prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí slávnostne zložil prísahu, čím po rok trvajúcich protestoch, ktoré paralyzovali krajinu, oficiálne nahradil na poste hlavy štátu Alího Abdalláha Sáliha.

  • Najmenej 26 osôb, zväčša príslušníkov elitnej republikánskej gardy prišlo o život pri samovražednom útoku pred vchodom do prezidentského paláca v juhojemenskom prístavnom meste Mukallá. Ďalších 24 ľudí utrpelo zranenia. K útoku sa prihlásila al-Káida.

2013 – Kubánsky parlament opätovne vymenoval Raúla Castra za staronového prezidenta krajiny.

2014 – Medzinárodný olympijský výbor (MOV) oznámil, že dopingoví komisári vykonali počas Zimných olympijských hrách (ZOH) v ruskom Soči rekordný počet 2667 testov. V Soči sa proti dopingovým pravidlám previnili šiesti športovci – hokejisti Nicklas Bäckström (Švédsko) a Vitalijs Pavlovs (Lotyšsko), bežci na lyžiach Johannes Dürr (Rakúsko) a Marina Lisogorová (Ukrajina), biatlonistka Evi Sachenbacherová-Stehleová (Nemecko) a bobista William Frullani (Taliansko).

Skladba dňa

1961 – Narodil sa Chris Pitman, Kansas City, Missouri, USA, hráč na klávesoch a gitarista skupiny Guns N'Roses. Táto hardrocková formácia vznikla v júni 1985 v Los Angeles. V júli 1987 vydali prvý album Appetite For Destruction. Hneď ten prvý bol úspešný a dostal sa v rebríčku na prvé miesto, jeho predaj prevýšil sumu päť miliónov výliskov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM