RANNÁ ŠTVORKA: Pred 190 rokmi sa zrodil predchodca písacích strojov

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: Ak hrmí, keď je slnce v znamení leva, škodí to raži a jačmeňu. Meniny má Oľga. Polooblačno. Teploty 24 až 29 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 190 rokmi sa zrodil predchodca písacích strojov
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 18 až 15 a najvyššie denné 26 až 29 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 17 až 12 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 17 až 13 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Meniny má Oľga

Pôvod mena Oľga je severský. Je zaužívané hlavne v rusky hovoriacich a okolitých krajinách. Jeho nositeľky na Slovensku oslovujeme Olinka, Olina. Význam tohto ženského mena je „zdravá“, „šťastná“.

Oľgy, ktoré majú meniny 23. júla, sa vyznačujú tvrdou povahou. Reagujú rýchlo a svojrázne. Zodpovednosť im je samozrejmá, najlepšie sa cítia v povolaniach, v ktorých treba vynaložiť veľa úsilia a konať samostatne. Skalopevne pritom zastávajú svoj názor.

Nositeľky tohto mena sú dosť nedôverčivé a len málokedy sa dajú presvedčiť o nezištnom priateľstve či láske. Ich život pripomína neustály zápas či už v rodine alebo v práci.

Oľgy ovplyvňuje planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú červená, biela a zelená. Ochranné rastliny podbeľ, kôpor, levanduľa, kamene tigrie oko, topás a achát.

Stalo sa doma

1290 – V Ostrihome korunovali uhorského kráľa Ondreja III., posledného príslušníka z dynastie Arpádovcov.

1851 – V Banskej Bystrici inaugurovali Štefana Moysesa do funkcie banskobystrického rímskokatolíckeho biskupa.

1860 – V Uhorsku vydali nariadenie, podľa ktorého sa úradnou rečou popri nemeckom jazyku stal aj maďarský jazyk. V 22 stoliciach sa mohol používať v úradnom styku aj slovenský jazyk.

2012 – Tenistka Dominika Cibulková získala druhý titul na okruhu WTA, keď triumfovala na podujatí v USA v kalifornskom Carlsbade. Vo finále dvojhry si poradila s najvyššie nasadenou Francúzkou Marion Bartoliovou v dvoch setoch 6:1 a 7:5.

2014 – Policajti si prišli do Slovenských elektrární (SE) pre dokumenty k privatizácii tejto firmy. Väčšinový 66 percentný podiel v SE získala v roku 2006 talianska spoločnosť Enel. Polícia prišla do SE pre listinné doklady a dáta pre prebiehajúce trestné konanie.

2017 – Slovenský reprezentant v športovej streľbe Hubert Andrzej Olejnik sa stal vicemajstrom Európy v dvojitom trape.

Stalo sa vo svete

1431 – Vtedajší pápež Eugen IV. otvoril pod ochranou kráľa Žigmunda Luxemburského 17. ekumenický koncil v Bazileji, ktorý zvolali na obnovenie mieru medzi kresťanskými vládcami a vykonanie naliehavých cirkevných reforiem, pričom súčasťou rokovania bola dohoda s husitmi.

1829 – Američan Wiliam Austin Burt si nechal patentovať písací stroj (typewriter). Považuje sa za predchodcu písacích strojov, aj keď zostal len prototypom a nenašiel sa jeho výrobca.

1952 – Spory medzi egyptským kráľom Farukom I. a egyptskou armádou vyvrcholili prevratom, keď skupina dôstojníkov na čele s generálom Alím Muhammadom Nagíbom vydala rozkaz obsadiť kráľovské letné sídlo v Alexandrii a strategické miesta v Káhire.

1976 – Predseda portugalskej Socialistickej strany (Partido Socialista, PS) Mário Soáres zložil sľub ako prvý premiér ústavnej vlády od zvrhnutia diktatúry v roku 1974.

1986 – Britský princ Andrew sa oženil so Sarah Fergusonovou, dievčaťom nešľachtického pôvodu. Manželia získali titul vojvodu a vojvodkyne z Yorku, majú spolu dve dcéry. V roku 1996 sa rozviedli.

1999 – V USA z floridského Mysu Canaveral odštartoval raketoplán Columbia, ktorého veliteľkou bola prvýkrát v dejinách americkej kozmonautiky žena, plukovníčka letectva Eileen Collinsová.

2008 – Do úradu prvého prezidenta Nepálskej republiky bol uvedený Rám Baran Jadav. Prezidentom bol do 28.10.2015. Jeho nástupcom sa stala prezidentka Bidhjá Déví Bhandáríová.

2012 – Najmenej 103 obetí si vyžiadala séria výbuchov a ozbrojených útokov v Iraku.

2014 – Štyridsaťsedem ľudí zahynulo a ďalších 11 utrpelo zranenia pri havárii lietadla taiwanskej spoločnosti TransAsia, ktoré sa v nepriaznivom počasí pokúsilo núdzovo pristáť na ostrove Pcheng-chu neďaleko západného pobrežia Taiwanu.

2015 – Vedcom z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) sa podarilo pomocou sondy Kepler objaviť za slnečnou sústavou planétu podobnú Zemi. Planéta je približne o 60 percent väčšia než Zem a nachádza sa vo vzdialenosti zhruba 1400 svetelných rokov v súhvezdí Labuť.

Skladba dňa

1965, Slash (vlastným menom Saul Hudson), Hampstead, Londýn, UK, gitarista americkej skupiny Guns N' Roses. Táto hardrocková formácia vznikla v Los Angeles v júni 1985. V auguste 1987 vydali prvý album s názvom Appetite For Destruction. Ten sa dostal až na prvé miesto v rebríčku a predaj platní prevýšil sumu 5 miliónov výliskov. Skladba Sweet Child Of Mine z tohto albumu bola ich prvá skladba v singlovej hitparáde a v septembri 1988 to dotiahla až na čelo rebríčka. Z júla 1992 je hit November Rain a z októbra 1992 ďalší Don't Cry. Oba sú z albumu Use Your Illusion I, ktorý vyšiel v septembri 1991. Spevák Axl Rose je považovaný za jedného z najlepších rockových spevákov, na druhej strane však užívanie alkoholu a drog viedlo k sporom s ostatnými členmi kapely, ktoré viedli k postupnému odchodu všetkých jej pôvodných členov. Vydali šesť štúdiových albumov, ten šiesty Chinese Democracy vyšiel v novembri 2008. V marci 2004 vyšla hitová kompilácia Greatest Hits. Slash odišiel zo skupiny v októbri 1996. Na sólovej dráhe vydal štyri albumy, Slash v marci 2010, Apocalyptic Love v máji 2012 a World On Fire v septembri 2014 a Living The Dream v septembri 2018. Na začiatku roka 2016 sa vrátil k skupine. V zostave Slash featuring Myles Kennedy & Conspirations koncertoval 28. júna 2019 na festivale Topfest.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM