Tlačové správy

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 408 rokmi objavil Galileo Galilei 4 najväčšie mesiace Jupitera

Pranostika na dnes hovorí: "Keď január vodu pustí, v ľad ju zas marec zhustí." Meniny oslavuje Bohuslava. Polooblačno až oblačno. Teploty -5 až 0 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 408 rokmi objavil Galileo Galilei 4 najväčšie mesiace Jupitera
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty –6 až –9 a najvyššie denné –3 až 0 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty –7 až –12 a najvyššie denné –5 až –1 stupeň C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty –7 až –11 a najvyššie denné –5 až –1 stupeň C.

Meniny má Bohuslava

Ženské meno Bohuslava má slovanský pôvod a jeho význam je „Bohu buď slávna“. S nositeľkami tohto mena, ktoré oslavujú 7. januára, sa na Slovensku stretávame výnimočne a oslovujeme ich aj Božka, Bohuna, Slávka.

Bohuslavy sú poetky, ktoré rady snívajú. Netreba ich poháňať, lebo, aj keď sú inteligentné, potrebujú istý čas, aby pochopili, čo od nich chceme. Bohuslavy študujú nepravidelne, no veľmi ich priťahujú humanitné vedy. V zamestnaní môžu mať Bohuslavy problémy, lebo sú im dosť vzdialené disciplína aj zmysel pre zodpovednosť. Môžeme o nich povedať, že sú to dámy s melancholickým šarmom a so zasnenými očami.

Stalo sa doma

1611 – V Bytči popravili pomocníkov Alžbety Bátoriovej, ktorých obvinili z vrážd mladých dievčat. Ján Ujvári, prezývaný Ficko, bol sťatý, Helena Jóová a Dorota Sentešová boli upálené na hranici.

1999 – Vláda schválila Návrh zámerov na riešenie makroekonomickej nerovnováhy a konkurencieschop­nosti slovenskej ekonomiky (takzvaný balíček ekonomických opatrení).

2008 – Futbalový reprezentant Martin Škrtel podpísal prestupovú zmluvu do anglického FC Liverpool a stal sa historicky prvým Slovákom v tomto slávnom klube. V súčasnosti hráva za turecký klub Fenerbahce Istanbul.

2009 – Počas noci sa zastavili dodávky zemného plynu na Slovensko. Zásobníky zemného plynu, ktoré sa nachádzajú väčšinou na západnom Slovensku, začali so zásobovaním celého územia Slovenskej republiky (SR).

2013 – Miroslav Stoch dosiahol historický úspech pre slovenský futbal, keď získal Cenu Ferenca Puskása určenú pre autora najkrajšieho gólu roka podľa FIFA. Cenu si vyslúžil za gól v jarnom zápase tureckej ligy, v ktorom zvíťazil jeho tím Fenerbahce Istanbul nad Genclebirligi 6:1. V spomínanom stretnutí čakal Stoch na dohodnutý signál z rohového kopu a spoza šestnástky poslal loptu volejom do šibenice.

2017 – Snoubordistka Klaudia Medlová obsadila na podujatí Svetového pohára v Moskve tretie miesto v disciplíne Big Air.

Stalo sa vo svete

1610 – Galileo Galilei po prvýkrát použil ďalekohľad na astronomické pozorovanie a objavil štyri najväčšie mesiace Jupitera.

1782 – V americkej Filadelfii otvorili prvú komerčnú banku v USA Bank of North America.

1927 – Zaviedli priame transatlantické telefonické spojenie medzi britským Londýnom a americkým New Yorkom.

1953 – Demokrat, 33. americký prezident (1945–1953) Harry Truman oznámil, že USA vyvinuli vodíkovú bombu.

1955 – V USA na scéne newyorskej Metropolitnej opery vystúpila prvý raz černošská speváčka altistka Marian Andersonová.

1979 – Vietnamská armáda obsadila hlavné mesto Kambodže a zosadili vládu Červených Kmérov na čele s Pol Potom.

1984 – Čao C'-jang ako prvý čínsky premiér navštívil oficiálne USA.

1989 – Japonský korunný princ Akihito sa stal po smrti svojho otca Hirohita cisárom.

1990 – Pre verejnosť po prvýkrát v jej 800-ročnej histórii uzavreli z bezpečnostných dôvodov šikmú vežu v talianskej Pise. Návštevníci opäť vstúpili na vežu 15. decembra 2001.

1991 – Na Haiti zlyhal pokus o vojenský puč zosnovaný militantnou organizáciou Tontons Macoute na čele s Rogerom Lafontantom.

1999 – Americký senát začal prerokúvať ústavnú obžalobu 42. prezidenta USA Billa Clintona v súvislosti s jeho konaním v afére stážistky Moniky Lewinskej.

2002 – Svetoznámy francúzsky módny návrhár Yves Saint Laurent v Paríži oznámil, že odchádza zo sveta módy a zavrie módny dom nesúci jeho meno.

2003 – Antiteroristická jednotka britskej polície zadržala v Londýne sedem osôb severoafrického pôvodu, u ktorých našla toxický jed ricín.

2005 – Z bankovej lúpeže, ktorej korisť predstavovala vyše 30 miliónov libier, obvinila severoírska polícia Írsku republikánsku armádu (IRA).

2009 – Rusko uzatvorilo prívod plynu do Európy cez Ukrajinu.

2010 – V britskej National Portrait Gallery odhalili prvú spoločnú portrétnu olejomaľbu princov Harryho a Williama.

2012 – Českí tenisti sa stali po druhý raz v ére samostatnosti víťazmi Hopmanovho pohára miešaných družstiev v austrálskom Perthe, keď vo finále zvíťazili nad Francúzskom 2:0.

  • Jedenásť ľudí zahynulo na Novom Zélande pri zrútení výletného teplovzdušného balóna. Balón sa pred zrútením vznietil.

2015 – Dvaja maskovaní muži zaútočili na redakciu francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo v Paríži. Pri teroristickom útoku zahynulo 12 ľudí. Satirický magazín pred útokom čelil zo strany islamistov vyhrážkam za kontroverzné karikatúry proroka Mohameda.

Skladba dňa

1963 – Narodil sa Ján Kuric, Rovinka, spevák a skladateľ. Od roku 1981 sa datuje založenie skupiny Ventil RG, pričom skratka RG znamenala rovinskí gentlemani. Pôvodne sa volali Krach a hrali punk-rock. Z tohto obdobia boli hity Fajčenie škodí zdraviu a Radšej budem dnes aktívny, ako zajtra rádioaktívny, ktorých texty napísal Daniel Mikletič. Rozišli sa v polovici 80. rokov. Na jej báze vznikla v roku 1987 skupina Vidiek.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM