Tlačové správy

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 46 rokmi pristál na Mesiaci šiesty a posledný modul Apollo

Pranostika na dnes hovorí: "Mrazy, keď v decembri ochabnú, znamenajú zimu zlú." Meniny oslavuje Hilda. Prevažne zamračené a na severozápade snehové prehánky. Teploty 0 až 5 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 46 rokmi pristál na Mesiaci šiesty a posledný modul  Apollo
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené. Najnižšie ranné teploty 2 až –1 a najvyššie denné 2 až 5 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené a snehové prehánky. Najnižšie ranné teploty 1 až –4 a najvyššie denné 0 až 4 stupne C.

Východ: prevažne zamračené. Najnižšie ranné teploty 1 až –3 a najvyššie denné 0 až 4 stupne C.

Meniny má Hilda

Ženské meno Hilda má nemecký pôvod a v preklade znamená „bojovníčka“. S nositeľkami tohto krstného mena sa na Slovensku stretávame málokedy a oslovujeme ich Hildina, Hilduška, Hildka. Meniny majú 11. decembra.

Povaha nositeliek tohto mena je pomerne nevľúdna a ustarostená. Dôverujú viac svojej pevnej vôli ako inštinktom. Netreba ich naháňať, ale skôr motivovať na to, aby boli výkonné. Hildy bývajú horlivé študentky, ktoré si určia cieľ a urobia všetko potrebné, aby ho dosiahli. Priťahujú ich seriózne povolania, pri ktorých môžu nerušene a samostatne pracovať. Môžu sa uplatniť napríklad v oblasti vedy.

1351 – Uhorský kráľ Ľudovít I. vydal Veľký dekrét, ktorým potvrdil Zlatú bulu Ondreja II. V ďalších ustanoveniach formálne zrovnoprávnil zemanov s vysokou šľachtou a umožnil slobodné sťahovanie poddaných.

1848 – Odohrala sa bitka pri Budatíne, v ktorej cisárske vojská spolu s členmi slovenského dobrovoľníckeho zboru porazili maďarských honvédov a gardistov.

1975 – Do prevádzky uviedli druhú časť televízneho centra v bratislavskej Mlynskej doline a do užívania odovzdali 107,3 metra vysokú budovu.

1993 – Na zoznam Svetového dedičstva kultúrnych pamiatok UNESCO boli zapísané tri lokality zo Slovenska: Banská Štiavnica, Vlkolínec a Spišský hrad so Spišským Podhradím a Spišskou Kapitulou

Stalo sa vo svete

1618 – Rusko a Poľsko uzavreli prímerie na štrnásť a pol roka. Rusko odstúpilo Poľsku oblasť Smolenska a mestá na rieke Desne.

1941 – Druhá svetová vojna: Nemecko a Taliansko vyhlásilo vojnu USA.

1946 – Na Valnom zhromaždení OSN bol založený Detský fond (UNICEF). Pôvodne sa volal Mimoriadny medzinárodný fond na pomoc deťom.

1972 – Na Mesiaci pristál šiesty a posledný mesačný modul americkej kozmickej lode Apollo 17.

1983 – Pápež Ján Pavol II. sa ako prvá hlava katolíckej cirkvi zúčastnil na evanjelických bohoslužbách. Stalo sa tak v Ríme pri príležitosti 500. výročia narodenia Martina Luthera.

1993 – V čílskych prezidentských voľbách zvíťazil Eduardo Frei.

1994 – Ruské vojenské jednotky vtrhli do severokaukazskej Čečenskej republiky. Začala sa prvá vojna v Čečensku.

1997 – Po dlhotrvajúcom úsilí bol v japonskom Kjóte prijatý Kjótsky protokol.

1998 – Britskej vdove sa ako prvej žene na svete narodilo dieťa z oplodnenia zmrazenými spermiami jej manžela, ktorý zomrel v roku 1995.

1999 – Pápež Ján Pavol II. vysvätil Sixtínsku kaplnku po 20 rokoch jej reštaurovania.

2000 – Prezidenti a premiéri vtedajších členských štátov Európskej únie (EÚ) uzavreli vo francúzskom Nice dohodu o inštitucionálnej reforme, ktorá umožnila rozšírenie vtedy 15-členného bloku o nové krajiny vrátane Slovenska. Vďaka tomu 1. mája 2004 vstúpilo do únie desať nových krajín.

2001 – Čína sa po 15-ročnom úsilí oficiálne stala členom Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

2006 – V iránskom Teheráne sa začala medzinárodná konferencia o holokauste, ktorej cieľom podľa organizátorov nebolo jednoznačné popretie holokaustu, ale poskytnutie fóra na slobodné vyjadrenie názorov na túto chúlostivú tému.

2009 – Summit EÚ v Bruseli prijal uznesenie, že únia prispeje v rokoch 2010–2012 sumou 7,2 miliardy eur na rýchle začatie prijímania opatrení v rámci boja proti klimatickým zmenám v rozvojových krajinách.

  • Stredoeurópsky plynárenský uzol (Central Europe Gas Hub, CEGH) a Viedenská burza cenných papierov odštartovali spoločnú plynárenskú burzu spustením spotových kontraktov.

2010 – Dva výbuchy v centre švédskeho Štokholmu na rušnej nákupnej triede Drottninggatan si vyžiadali smrť jedného človeka a dvoch zranených.

2010 – Jedného zo synov odsúdeného amerického finančníka Bernarda Madoffa, ktorý si vo väzení odpykáva 150-ročný trest, našli mŕtveho v jeho byte na Manhattane. Podľa polície spáchal samovraždu.

2013 – Prestížny americký magazín Time určil za Osobnosť roka 2013 pápeža Františka.

Skladba dňa

1979 – Narodila sa Barbara Haščáková, Košice, speváčka. Spevu sa venovala od detstva, od šiestich sa učila hru na klavír. Jej idolmi boli Michael Jackson a Madonna. Posun v speváckej dráhe nastal vo februári 1994, keď ju pozvali na nahrávanie vokálov pre piesne skupiny Maduar do košického rozhlasu.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM