RANNÁ ŠTVORKA: Pred 73 rokmi prebehol pokusný výbuch prvej atómovej bomby na svete

Pranostika na dnes hovorí: "Aký je júl, taký je január." Meniny oslavuje Drahomír. Polooblačno až oblačno, na východe prehánky alebo búrky. Teploty 24 až 29 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 73 rokmi prebehol pokusný výbuch prvej atómovej bomby na svete
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 17 až 14 a najvyššie denné 26 až 29 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 16 až 11 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 16 až 12 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Meniny má Drahomír

Mužské meno Drahomír má slovanský pôvod a význam mena je, „komu je drahý mier“. Nositeľov tohto na Slovensku zriedkavého mena oslovujeme Drahoš, Drahoško. Meniny majú 16. júla.

Charakteristickou črtou Drahomírov je dobrosrdečnosť spojená s naivnými predstavami o živote. Na okolie pôsobia vyrovnaným dojmom. Pre svoju príjemnú povahu sú Drahomírovia obľúbení v kolektíve, vedia sa nadchnúť pre ušľachtilé ciele. Vidina poznania a niečoho nového živia v nich krásne predstavy.

Stalo sa doma

1366 – Uhorský kráľ Ľudovít I. udelil mestu Bardejov právo meča, čo dovoľovalo richtárovi a mestskej rade trestať obyvateľov mesta aj smrťou.

1388 – Stibor zo Stiboríc, poľský veľmož, dostal od kráľa Žigmunda hrad Beckov a Nové Mesto nad Váhom.

1843 – Na evanjelickej fare v Hlbokom sa Ľudovít Štúr, Jozef Miloslav Hurban a Michal Miloslav Hodža dohodli, že spisovný jazyk na Slovensku bude založený na báze kultúrnej stredoslovenčiny. Následne navštívili katolíckeho kňaza a básnika Jána Hollého na jeho fare v Dobrej Vode, ktorý s novým jazykom súhlasil.

Stalo sa vo svete

1867 – Francúzsky vynálezca Joseph Monier získal patent na ním vynájdený železobetón.

1935 – V Oklahoma City v USA nainštalovali prvé parkovacie hodiny.

1940 – Adolf Hitler vydal smernicu o začatí príprav na inváziu cez Lamanšský prieliv do Veľkej Británie – operáciu Seelöwe.

1945 – Pokusný výbuch prvej atómovej bomby na svete v sile 21 kiloton trinitrotoluénu uskutočnili v americkom vojenskom priestore v nevadskej púšti Alamogordo v Novom Mexiku. Projekt Trinity pripravil tím vedený Jacobom Robertom Oppenheimerom vo výskumnom stredisku Los Alamos.

1965 – Po šiestich rokoch výstavby otvorili 11,6-kilometrový alpský tunel pod Mount Blancom, v tom čase najdlhší na svete.

1969 – Z Kennedyho mysu (USA) vypustili raketu Saturn 5, ktorá vyniesla kozmickú loď Apollo 11 na obežnú dráhu s posádkou v zložení Neil Armstrong, Edwin Aldrin a Michael Collins. Po 102 hodinách, 45 minútach a 42 sekundách letu pristál mesačný modul Apolla 11 s Armstrongom a Aldrinom na mesačnom povrchu a o 3 hodiny a 56 minút sa dotkla noha prvého človeka (N. Armstronga) Mesiaca.

1999 – Havarovalo lietadlo s Johnom F. Kennedym mladším, jeho ženou Carolyn a jej sestrou Lauren Bessettovou, ktoré odštartovalo z Furfieldu a smerovalo na ostrov Martha's Vineyard. Ich telá našli po rozsiahlej pátracej akcii o šesť dní neskôr.

2011 – Rakúsko sa veľkolepým pohrebom s vojenskými poctami rozlúčilo so synom posledného cisára. Telesné pozostatky Otta von Habsburga (zomrel 4.7.2011) uložili po bohoslužbe v Dóme sv. Štefana a smútočnom sprievode ulicami rakúskej metropoly do cisárskej krypty pod viedenským Kapucínskym kostolom, kde je pochovaná väčšina príslušníkov habsburského rodu.

2013 – Tisícky Grékov vyšli do ulíc, aby pod mottom Generálny štrajk – sme ľudia, nie čísla vyjadrili svoj odmietavý postoj k očakávanému rozhodnutiu o masovom prepúšťaní vo verejnom sektore.

Skladba dňa

1979 – Narodil sa Ivan Tásler, Prešov, spevák, skladateľ a líder skupiny IMT Smile. Písmena IMT v názve sú skratkou mien Ivan a Miro Tásler.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM