RANNÁ ŠTVORKA: Prehánky a búrky nepoľavia ani v stredu, meniny má Milota

Pranostika na dnes znie: Julius (júl) mokrý a studený, znivočí nám všetko oseví. Meniny má Milota. Polooblačno až oblačno, miestami prehánky alebo búrky. Teploty 22 až 27 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Prehánky a búrky nepoľavia ani v stredu, meniny má Milota
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 17 až 14 a najvyššie denné 24 až 27 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 16 až 11 a najvyššie denné 22 až 26 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 16 až 12 a najvyššie denné 22 až 26 stupňov C.

Meniny má Milota

Ženské meno Milota má slovanský pôvod a význam mena je „milovaná“. S nositeľkami tohto mena sa stretávame pomenej. Meniny oslavujú 11. júla.

Miloty sú príkladom žien, ktoré sa neboja zodpovednosti. Prijmú aj náročnú úlohu, pred ktorou ostatní cúvnu. Majú silnú vôľu. Nikdy sa nevzdávajú. Zdanlivo neriešiteľný problém ich vyburcuje k ešte väčšej aktivite.

Tieto ženy dôsledne oddeľujú pracovné povinnosti od súkromného života. Starostlivo si strážia svoje súkromie. Iba ťažko ich ovplyvnia iní ľudia. Majú svoj názor a vedia si ho zastať. Sú povestné svojou odolnosťou. Sú schopné pracovať celý deň a večer sa ešte zúčastniť na spoločenskej akcii, na ktorej určite zabodujú. Prepracovanosť sa im však môže neskôr prejaviť na zdraví. Keďže majú v povahe kus dravosti, ľahko ich môže stihnúť úraz. Mali by si dávať preto pozor na zlomeniny. Citlivé sú aj na vírusové ochorenia.

Ich obľúbené farby sú fialová, žltá a modrá, ochranné rastliny žihľava, skalica a slez, ochranné kamene ametyst a chalcedón.

Stalo sa doma

1430 – V bitke pri Trnave vojvoda Stibor ml. utrpel od husitov ťažkú porážku. Husiti v počte približne 10.000 bojovníkov, tiahnuci z Moravy cez Záhorie k Trnave, vypálili a vylúpili vyše 100 obcí. Kráľ Žigmund preto poslal proti nim uhorské vojsko vedené vojvodom Stiborom a Jánom Matisom. Uhorské oddiely napadli husitskú vozovú hradbu neďaleko Trnavy, ale pre oneskorený útok Jána Matisa boli porazené. Stibor stratil 6000 vojakov, husiti 2000 bojovníkov.

1843 – Začala sa (trvala do 16. júla) porada Jozefa Miloslava Hurbana, Michala Miloslava Hodžu a Ľudovíta Štúra na evanjelickej fare v Hlbokom o spisovnej slovenčine.

1949 – Najvyšší súd v Prahe vyniesol konečný rozsudok nad protikomunistickou skupinou Biela légia. Anton Tunega, Albert Púčik a Eduard Tesák boli odsúdení na trest smrti.

1951 – Národné zhromaždenie ČSR prijalo zákon o ochrane štátnych hraníc.

1960 – Národné zhromaždenie ČSR schválilo novú, tzv. socialistickú ústavu, ktorá Československo deklarovala ako socialistický štát (ČSSR). Slovensko bolo degradované tým, že ústava prijala nový heraldický symbol, ktorý mal podobu nevydareného novotvaru bez historického slovenského znaku. Článok 4 novej ústavy potvrdil mocenský monopol KSČ, ktorú vyhlásil za vedúcu silu štátu a spoločnosti.

1971 – Slovenskí horolezci Ivan Fiala a Michal Orolín prvý raz v histórii slovenského horolezectva zdolali himalájsku osemtisícovku, keď vystúpili na 8154 m vysoký Nanga Parbat.

2007 – Legendárny vlak Orient Expres sa prvýkrát v histórii zastavil na Slovensku. Jeho zastávkou na trase z Viedne do Prahy bola Banská Bystrica.

2008 – Slovenská parenica získala chránené zemepisné označenie. Zapísaná tak bola do registra vedeného Európskou komisiou (EK).

Stalo sa vo svete

1859 – Rakúsky cisár František Jozef I. a francúzsky cisár Napoleon III. si dohodli v talianskom meste Villafranca prímerie, ktorým sa skončila vojna Francúzska a Sardínskeho kráľovstva proti Rakúsku. Porazené Rakúsko odovzdalo Napoleonovi III. Lombardiu, ktorú postúpil sardínskemu kráľovi Viktorovi Emanuelovi II.

1899 – Boli podpísané stanovy spoločnosti Societé Anonima Fabbrica Italiana Torino, čo predznamenalo vybudovanie tovární na výrobu automobilov Fiat. Prvá továreň bola otvorená v roku 1900.

1995 – Odohrala sa krvavá masakra pri bosnianskom meste Srebrenica, kde srbské jednotky vyvraždili 8000 moslimov. Išlo o najhorší zločin spáchaný na civilnom obyvateľstve počas konfliktu v Bosne a Hercegovine a zároveň najkrvavejší vojnový zločin v Európe od konca druhej svetovej vojny.

1996 – Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu so sídlom v Haagu vydal medzinárodný zatykač na vodcu bosnianskych Srbov Radovana Karadžiča a hlavného veliteľa bosnianskosrbskej armády Ratka Mladiča. Súd oboch obvinil z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti.

2001 – Ruskí archeológovia objavili staroveký poklad pozostávajúci z viac ako 1000 kusov zlatých a bronzových šperkov a ďalších predmetov v hrobe z piateho storočia pred n.l. Hrob sa nachádza na území sibírskej Tuvianskej republiky, ktorá leží západne od jazera Bajkal pri hraniciach s Mongolskom.

2002 – Talianska Poslanecká snemovňa zrušila zákaz vstupu pre príslušníkov savojskej kráľovskej dynastie na územie Talianska, čím otvorila cestu vedúcu k zrušeniu ich exilu.

Skladba dňa

1959 – Richie Sambora (rodený Richard Stephen Sambora, otec bol Poliak a matka Talianka), Perth Amboy, New Jersey, USA, gitarista skupiny Bon Jovi. Táto hardrocková formácia vznikla v New Jersey v roku 1983. Už v januári 1984 vychádza ich debutový album Bon Jovi. V apríli mali potom v singlovej hitparáde prvú skladbu Runaway. V novembri 1986 viedli prvýkrát americký rebríček so skladbou You Give Love A Bad Name. Veľmi úspešný bol album Slippery When Wet v októbri 1986 s predajom viac ako 25 miliónov kópií a New Jersey v októbri 1988, ktorého sa predalo viac ako 18 miliónov kópií, oba sa dostali na prvé miesto v rebríčku albumov. V roku 1989 podnikli svetové turné, za 16 mesiacov absolvovali 237 koncertov. V rámci turné vystúpili aj v Moskve a album New Jersey vyšiel v auguste 1989 aj v ZSSR. V júli 1990 nahrali Bon Jovi titulnú skladbu Blaze Of Glory do filmu Young Guns II. Dostala sa na prvé miesto hitparády a rovnako aj soundrack z filmu bol prvý v rebríčku albumov. Na svojom konte majú jedenásť štúdiových albumov, jedenásty s názvom The Circle vydali v novembri 2009, dostal sa na prvé miesto v Spojených štátoch a druhé v britskom rebríčku. Predchádzajúci Lost Highway vyšiel v júni 2007 a rovnako sa v americkom rebríčku dostal na prvú pozíciu. K diskografii patrí aj päť live a kompilačných albumov, ten najnovší Greatest Hits vyšiel v novembri 2010. Richie Sambora vydal aj dve sólové platne, v roku 1991 Stranger In This Town a vo februári 1998 Undiscovered Soul. Na september ohlásil vydanie tretej sólovej platne.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM