RANNÁ ŠTVORKA: Slnečný utorok prinesie teploty do 16 °C, meniny majú Dana a Danica

Pranostika na dnes znie: Na jar za mech dažďa a za varechu blata. Slnečno. Meniny majú Dana a Danica. Teploty 11 až 16 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Slnečný utorok prinesie teploty do 16 °C, meniny majú Dana a Danica
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 4 až 1 a najvyššie denné 13 až 16 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 3 až –2 a najvyššie denné 11 až 15 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 3 až –1 a najvyššie denné 11 až 15 stupňov C.

Meniny majú Dana a Danica

Ženské mená Dana, Danka, Danica majú rovnako ako meno Daniela hebrejský pôvod a meno v preklade znie „Boh je sudca“. Nositeľky tohto na Slovensku zaužívaného mena oslovujeme Danuška, Danielka, Dani, Danka. Meniny oslavujú v rovnaký deň, 16. apríla.

Dany a Danice sú stále pripravené urobiť druhým láskavosť. Ide pritom na prvý pohľad o nenápadné ženy. Hľadanie vlastného ja ich často vedie k uzavretiu sa do svojho vnútorného sveta, čím sa izolujú od iných. Prvé citové alebo profesionálne úspechy im dodajú väčšiu sebadôveru.

Sú životaschopné, dlhodobo odolávajú únave a chorobám. Prospeje im jesť každý deň teplé jedlo.

Obľúbené farby týchto žien sú tmavomodrá a zelená, ochranná rastlina medovka, ochranné kamene ametyst a achát.

Stalo sa doma

1969 – Uskutočnil sa prvý koncert Štátnej filharmónie Košice, ktorá bola založená v roku 1968 ako druhý profesionálny symfonický orchester koncertného typu na Slovensku.

2003 – Vtedajší prezident Slovenskej republiky (SR) Rudolf Schuster a vtedajší predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda v Aténach podpísali Zmluvu o pristúpení SR do Európskej únie (EÚ).

2009 – Prokurátor Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) so sídlom v holandskom Haagu Serge Brammertz prišiel na dvojdňovú pracovnú návštevu Slovenska na pozvanie ministra zahraničných vecí Slovenskej republiky (SR) Miroslava Lajčáka. Išlo o prvú návštevu prokurátora tohto tribunálu v SR.

2010 – V dôsledku oblaku vulkanického popola, ktorý sa dostal do ovzdušia po výbuchu sopky na Islande došlo k dočasnému zrušeniu letov z Letiska M. R. Štefánika – Airport Bratislava (BTS) do Česka a Belgicka.

Stalo sa vo svete

1521 – Martin Luther pricestoval do Wormsu (dnes Nemecko), kde sa zišiel Ríšsky snem. Po jeho neúspešnej obhajobe ho exkomunikovali z katolíckej cirkvi, pretože odmietol odvolať svoje názory.

1912 – Americká pilotka Harriet Quimbyová preletela sama ako prvá žena na svete Lamanšský prieliv.

1917 – Vladimír Iľjič Lenin sa vrátil v zaplombovanom železničnom vagóne cez Nemecko s povolením tamojších úradov z emigrácie do Petrohradu.

1922 – V severotalianskom meste Rapallo podpísali sovietsko-nemecká zmluva, ktorá znamenala nadviazanie diplomatických a konzulárnych stykov a krajiny sa vzájomne vzdali náhrady vojnových škôd.

1943 – Spojenci v noci zo 16. na 17. apríla bombardovali prvýkrát české závody Škoda v Plzni, pričom 242 lietadiel zhodilo 617 ton bômb.

1945 – Armáda Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR) začala konečnú ofenzívu na riekach Odre a Nise s cieľom dobyť Berlín.

1947 – V americkom prístave Texas-City vybuchla francúzska loď Grancamp s nákladom dusičnanov. Pri výbuchu zahynulo 561 ľudí.

1948 – V Paríži založili Organizáciu pre európsku hospodársku spoluprácu (Organisation for European Economic Co-operation – OEEC), ktorej cieľom bolo koordinovať a administratívne zabezpečovať realizáciu Marshallovho plánu. Organizáciu 30.9.1961 nahradila Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD), ktorej plnoprávnymi členmi sa stali už aj USA a Kanada. Od decembra 2000 je členom OECD aj Slovenská republika (SR).

1964 – Američanka známa ako pilotka – lietajúca žena v domácnosti Geraldine Mocková ukončila ako prvá žena let okolo sveta. (Niektoré zdroje uvádzajú ako deň ukončenia jej letu aj 17. apríl).

1970 – Pod snežnou lavínou, ktorá sa zrútila na detské sanatórium vo francúzskom Sallanches, zahynulo 72 osôb.

Skladba dňa

1939, Dusty Springfield (vlastným menom Mary Isabel Catherine Bernadette O'Brien), Londýn, popová speváčka. So spievaním začínala na konci 50. rokov v skupine Lana Sisters, potom spolu s bratom vystupovala vo folkovom triu Springfields. V roku 1963 sa rozhodla pre sólovú dráhu. Už jej prvá skladba I Only Want To Be With You, vydaná v novembri 1963 sa stala hitom a dostala sa na 4. miesto hitparády, v českej verzii ju pod názvom Chytila jsem na pasece motýlka nahrala Helena Vondráčková. V máji 1964 vydala prvú LP platňu A Girl Called Dusty. Jej posledným hitom v novembri 1989 bola skladba In Private. Anglickú hitparádu viedla iba raz, v apríli 1966 so skladbou You Don't Have To Say You Love Me. Do hitparády sa dostalo celkom 19 skladieb tejto speváčky, jej spevácku dráhu mapuje viac ako dvadsiatka albumov a kompilácií. Dusty Springfield zomrela 2. marca 1999 vo veku 59 rokov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM