RANNÁ ŠTVORKA: Streda bude slnečná a horúca, teploty sa vyšplhajú na 33 °C

Dnešná pranostika hovorí: "Svatá Tonička mívá často uplakaná očička". Meniny má Zlatko. Slnečno. Teploty 28 až 33 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Streda bude slnečná a horúca, teploty sa vyšplhajú na 33 °C
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 19 až 16 a najvyššie denné 30 až 33 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 18 až 13 a najvyššie denné 28 až 32 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 18 až 14 a najvyššie denné 28 až 32 stupňov C.

Meniny má Zlatko

S nositeľmi mužského mena Zlatko sa na Slovensku stretávame výnimočne. Jeho pôvod je slovanský a význam je „zlatý“.

Zlatkovia, ktorí oslavujú meniny 12. júna, sú šťastní muži. Raz sú pokojní, inokedy búrliví.

Emotívnosť týchto mužov je slabá, často bývajú znepokojení. Pre Zlatkov je posvätné priateľstvo. Sú obletovaní šarmantnými ženami a ochraňovaní milujúcimi rodičmi.

Majú uspokojivé zdravie. Rýchlo sa unavia a majú sklon k prepracovanosti. Ide o labužníkov, radi si dobre zajedia. Mali by sa vystríhať odmeranosti a pohodlnosti, poľaviť z priveľkých nárokov na spolupracovníkov a blízkych.

Ich obľúbenými farbami sú prírodná zelená, biela a žltá. Ochranné rastliny nechtík, mäta, podbeľ, ochranné kamene avanturín, zafír.

Stalo sa doma

1477 – Začala sa uhorsko-rakúska vojna. Uhorský kráľ Matej Korvín vypovedal vojnu rakúskemu arcivojvodovi a rímskemu cisárovi Fridrichovi III., ktorý neuznával nároky Mateja na český trón.

1945 – V Bratislave založili Zväz slovenských žien, ktorý v rokoch 1969–1990 niesol názov Slovenský zväz žien (SZŽ), v súčasnosti je to Únia žien Slovenska.

2008 – Atlét Jozef Repčík vytvoril na Zlatej tretre v českej Ostrave v behu na 800 m časom 1:44,94 min. najlepší európsky výkon roka a vymazal 39 rokov starý slovenský rekord Jozefa Plachého.

2010 – Na Slovensku sa konali parlamentné voľby. Ich víťazom sa stala strana Smer-SD so ziskom 34,79 percenta hlasov, nasledovala Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana (SDKÚ-DS) s 15,42-percentným ziskom a Sloboda a Solidarita (SaS), ktorú podporilo 12,14 percenta voličov. Do NR SR sa dostalo aj Kresťanskodemo­kratické hnutie – KDH (8,52 percenta), strana Most-Híd (8,12 percenta) a Slovenská národná strana – SNS (5,07 percenta). Volebná účasť dosiahla 58,83 percenta.

2013 – Na pozvanie prezidenta SR Ivana Gašparoviča prišlo do Bratislavy 19 najvyšších predstaviteľov krajín strednej, východnej a juhovýchodnej Európy. Na 18. stredoeurópskom summite sa zúčastnil aj vtedajší predseda Európskej rady Herman Van Rompuy. Prítomní boli prezidenti Rakúska, Rumunska, Čiernej Hory, Estónska, Macedónska, Litvy, Chorvátska, Ukrajiny, Poľska, Lotyšska, Bulharska, Moldavska, Maďarska, Srbska, Albánska, Slovinska, Česka, predseda Predsedníctva Bosny a Hercegoviny a kosovská predstaviteľka Atifete Jahjagová.

Stalo sa vo svete

1838 – Zo západnej časti amerického štátu Wisconsin vznikol nový štát Iowa.

1869 – Vznikla česká firma Škoda Plzeň.

1901 – Kubánske ústavodarné zhromaždenie prijalo ústavu, ktorá obsahovala okrem iného aj tzv. Plattov dodatok, schválený americkým Kongresom v marci 1901. Podľa neho mali Američania právo uplatňovať intervencie do vnútropolitického diania krajiny.

1917 – Grécky kráľ Konštantín I. abdikoval pre nesúhlas so vstupom Grécka do vojny. Na trón nastúpil jeho mladší syn Alexander I.

1942 – Nacistický vodca Adolf Hitler schválil program ovládnutia východnej Európy známy pod názvom plán Ost, ktorý vypracoval Heinrich Himmler.

1944 – Nemecké letectvo z raketovej základne v severnom Francúzsku po prvý raz odpálilo raketu typu V1 (Fi-103) na Spojené kráľovstvo.

1964 – Súd v juhoafrickej Pretórii odsúdil vodcu Afrického národného kongresu Nelsona Mandelu na doživotie. Vláda Nelsonovi Mandelovi niekoľkokrát ponúkla milosť, ak odíde do exilu, ale vždy to odmietol. Väznený bol napokon do 11. februára 1990.

1990 – Sovietska republika Rusko vyhlásila čiastočnú suverenitu v rámci Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR).

1991 – V priamych prezidentských voľbách zvolili Borisa Jeľcina za prezidenta Ruskej federácie (RF). Zvíťazil už v prvom kole voľby a hlavou štátu bol do 31.12.1999.

1994 – V americkom Los Angeles objavili mŕtve telá manželky futbalovej hviezdy O.J. Simpsona a jedného z jej priateľov. Následný proces so Simpsonom sa stal mediálnou udalosťou storočia.

1999 – KFOR (Kosovo Force), medzinárodné mierové jednotky v rámci NATO, vstúpili do Kosova.

2005 – Prvou ženou na ministerskom poste (Ministerstvo plánovania a otázky administratívneho rozvoja) v kuvajtskej vláde sa stala bojovníčka za ľudské práva Masúma Mubaraková.

2006 – Najvyšší súd USA vydal verdikt, že odsúdení na trest smrti sa môžu ohradiť voči metóde usmrtenia smrtiacou injekciou.

Skladba dňa

1952, Pete Farndon, Hereford, UK, basový gitarista skupiny Pretenders. Táto rocková formácia vznikla v Londýne v marci 1978, jej zakladateľkou a líderkou bola gitaristka a speváčka Chrissie Hynde. Vo februári 1979 mali v hitparáde prvý singel Stop Your Sobbing. V januári 1980 vydali debutový album Pretenders. Už prvý bol veľmi úspešný a dostal sa na prvé miesto v rebríčku. Vo februári 1980 viedli singlový rebríček so skladbou Brass In Pocket. Úspešné pre nich boli hlavne 80. roky, v hitparáde mali celkom 14 skladieb, hitmi boli piesne I Go To Sleep z novembra 1981, Don't Get Me Wrong z októbra 1986, Hymn To Her z decembra 1986 a I'll Stand By You z apríla 1994. Vydali desať štúdiových albumov, desiaty Alone vyšiel v októbri 2016, pred ním deviaty Break Up The Concrete vydali v októbri 2008. K diskografii patria aj dva live a štyri kompilačné albumy. Pete Farndon zomrel 14.apríla 1983 vo veku 30 rokov na predávkovanie heroínom.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM