RANNÁ ŠTVORKA: V stredu hrozia na mnohých miestach búrky, teploty do 29 stupňov

Dnešná pranostika hovorí: "Prší-li na svatého Gerváze a Protáze, po čtyricet dní se deštivé počasí ukáže". Meniny má Alfréd. Prevažne oblačno a na mnohých miestach búrky. Teploty 24 až 29 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V stredu hrozia na mnohých miestach búrky, teploty do 29 stupňov
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno a možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 18 až 15 a najvyššie denné 26 až 29 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno a možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 17 až 12 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno a možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 17 až 13 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Meniny má Alfréd

Mužské meno Alfréd má anglický pôvod a jeho význam je „múdry radca“. Nositeľov tohto mena oslovujeme Alf, Alfík, Fredy.

Alfrédovia, ktorí majú meniny 19. júna, sú veľmi citovo založení. Túto vlastnosť často skrývajú, venujú sa vlastnému svetu a navonok pôsobia uzavreto a placho. Sú diskrétni a zdvorilí. Títo muži vás nikdy neprezradia, môžete sa na nich spoľahnúť.

K štúdiu nových poznatkov pristupujú zodpovedne, vždy však vlastnou metódou. Vyberajú si informácie, ktoré ich zaujímajú, ostatné úspešne ignorujú.

Alfrédovia vynikajú najmä intuíciou, dokážu ísť problémom pod kožu, máločo ich zaskočí. Vždy rátajú s tou horšou alternatívou. Musia si dávať pozor na intelektuálnu prepracovanosť. Fyzická únava, na ktorú sa neraz ponosujú, pramení skôr z vrodenej lenivosti.

Prospeje im, ak sa budú stravovať pravidelne a do jedálneho lístka si zaradia viac ovocia a kyslomliečne výrobky.

Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú biela a zelená. Ochranné rastliny podbeľ, levanduľa, ochranné kamene tigrie oko a citrín.

Stalo sa doma

1970 – Na ustanovujúcom zhromaždení v New Yorku založili Svetový kongres Slovákov. Prvým predsedom sa stal kanadsko-slovenský podnikateľ Štefan Bohuslav Roman.

2001 – NR SR schválila Chartu regionálnych alebo menšinových jazykov.

2008 – Predsedovia vlád štátov EÚ na úvod summitu v Bruseli definitívne potvrdili vstup Slovenska do eurozóny k 1. januáru 2009.

2009 – Zdeno Chára sa stal prvým slovenským hokejistom – držiteľom Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu NHL. Kapitán Bostonu Bruins si prestížnu cenu prevzal na hokejovej slávnosti NHL Awards Show v americkom Las Vegas.

2011 – Dvojkajak v zložení Erik Vlček a Peter Gelle získal na majstrovstvách Európy (ME) v srbskom Belehrade striebornú medailu v K2 na 500 m.

2013 – Hokejisti Tomáš Tatar a Tomáš Jurčo získali Calderov pohár, trofej pre víťazný klub nižšej zámorskej súťaže American Hockey League (AHL). Ich tím Grand Rapids Griffin vyhral v šiestom dueli finálovej série na ľade Syracuse Crunch 5:2 a v sérii 4:2. Tatara ako prvého slovenského hokejistu v tejto „farmárskej“ obdobe NHL zvolili za MVP, teda najužitočnejšieho hráča play off, keď v 24 dueloch strelil 16 gólov.

Stalo sa vo svete

1846 – V USA sa odohral prvý oficiálny zápas v bejzbale.

1953 – V americkej newyorskej štátnej väznici Sing-Sing boli popravení na elektrickom kresle manželia Julius a Ethel Rosenbergovci za špionáž pre Zväz sovietskych socialistických republík (ZSSR), ktorá sa mala týkať vývoja atómovej bomby.

1961 – Kuvajt, ktorý bol od roku 1899 britským protektorátom, sa stal nezávislým štátom.

1987 – Pri bombovom útoku baskickej separatistickej organizácie Baskicko a jeho sloboda (Euskadi ta Askatasuna – ETA) na obchodný dom v španielskej Barcelone zahynulo 18 ľudí.

2007 – Najmenej 75 ľudí zahynulo a viac ako 200 bolo zranených pri samovražednom útoku, ku ktorému došlo v centre irackého Bagdadu. Samovražedný útočník vrazil nákladným autom s výbušninami do jednej z tamojších šiitských mešít.

2009 – Európska komisia (EK) schválila Rakúsku navŕšenie deficitu rozpočtu o 10 miliárd eur s cieľom poskytnúť podporu firmám zasiahnutým svetovou finančnou a hospodárskou krízou.

2014 – Španielsky kráľ Filip VI. zložil v parlamente v Madride ústavou predpísanú prísahu ako nová hlava Španielskeho kráľovstva. Slávnostná ceremónia sa konala na spoločnej schôdzi oboch komôr parlamentu.

2018 – USA oznámili, že vystupujú z Rady OSN pre ľudské práva. Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová vyhlásila, že rada nie je hodná svojho mena.

2018 – Kanadský senát schválil návrh zákona na legalizáciu používania konopí na rekreačné účely. Zákon o úplnej legalizácii marihuany vstúpil do platnosti 17. októbra 2018.

Skladba dňa

1962, Paula Abdul (rodená Paula Julie Abdul), San Fernando Valley, Kalifornia, USA, speváčka. Mala sedem, keď začala účinkovať v miestnych divadelných súboroch. Vyštudovala tanec a venovala sa mu aj profesionálne. Urobila tanečné choreografie do niektorých videoklipov skladieb Michaela Jacksona. V júni 1988 vyšiel jej debutový album Forever Your Girl, ktorý sa dostal na prvé miesto. V auguste 1988 vyšiel jej prvý singel Knocked Out. Vo februári 1989 viedla prvýkrát hitparádu so skladbou Straight Up. Úspešná bola hlavne na prelome 80. a 90. rokov. Na svojom konte má dnes tri štúdiové albumy a tri kompilácie. V singlovej hitparáde mala jedenásť skladieb, z nich šesť sa dostalo až na prvé miesto, okrem Straight Up aj Forever Your Girl, Cold Hearted, Opposites Attact, Rush Rush a Promise Of A New Day. Bola v porote americkej speváckej súťaže The X Factor, ktorá mala premiéru v septembri 2011.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM