RANNÁ ŠTVORKA: V utorok prehánky a teploty do 15 °C, meniny má Vladislav

Na dnešný deň pripadá pranostika: September je krásny ako kvet a ovocie v ňom sladké ako med. Meniny má Vladislav. Prevažne polooblačno, na severe a východe prehánky. Teploty 10 až 15 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V utorok prehánky a teploty do 15 °C, meniny má Vladislav
Zdroj: Pixabay.com

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 6 až 3 a najvyššie denné 12 až 15 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 5 až 0 a najvyššie denné 10 až 14 stupňov C.

Východ: polooblačno až oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 5 až 1 a najvyššie denné 10 až 14 stupňov C.

Meniny má Vladislav

Mužské meno Vladislav má slovanský pôvod a v preklade znamená „sláviaci vládu.“ Nositeľov tohto bežne zaužívaného mena oslovujeme Vlado, Vladko, Slavko a meniny majú 25. septembra.

Vladislavovia sú nezávislí a svojhlaví. Títo muži majú v sebe pozoruhodnú vytrvalosť. Potrebujú mať okolo seba veľa ľudí. Sú úžasní rozprávači, každú udalosť podfarbia svojou fantáziou.

Ako malí chlapci sa len málo pridŕžajú skutočnosti, takmer nerozoznávajú realitu od vybájeného sveta. Keď podrastú, je ich citový život dosť komplikovaný. Nikdy presne nevedia, či svoju lásku prežívajú, alebo si ju vysnívali. Často potláčajú svoje city, no aj napriek tomu sa veľmi páčia ženám.

Sú veľmi životaschopní. Hoci bývajú nervózni, majú v sebe neobyčajnú odolnosť. Môžu však zaznamenať zdravotné problémy s kosťami a so zrakom. Do jedálneho lístka by si mali zaradiť najmä surovú zeleninu, ryby, cesnak a sóju.

Ovplyvňuje ich planéta Mars. Ich šťastné farby sú červená a fialová. Ochranné rastliny púpava a chmeľ, ochranné kamene diamant a jaspis.

Stalo sa doma

1663 – Do tureckých rúk padla pevnosť v Nových Zámkoch, ktorá predstavovala jeden z najdôležitejších bodov protitureckej obrany. Jej pádom sa Turkom (Osmanom) otvorila cesta na sever.

1825 – Karolína Augusta, štvrtá manželka uhorského kráľa Františka I., bola korunovaná v Bratislave za uhorskú kráľovnú.

1997 – Medzinárodný súdny dvor (MSD) v holandskom Haagu rozhodol v súdnom spore medzi Maďarskom a Slovenskom o Sústave vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros (SVDGN) v prospech Slovenska.

1998 – Začali sa dvojdňové parlamentné voľby, v ktorých zvíťazilo HZDS. Zároveň prebehlo neplatné referendum o neprivatizovaní odvetví energetiky a plynu.

2010 – V poradí XVII. snem Slovenskej národnej strany (SNS) sa uskutočnil v Ružomberku. Za predsedu strany zvolili delegáti opäť Jána Slotu.

2011 – Základný kameň nového cyklomosta, ktorý spája bratislavskú Devínsku Novú Ves a rakúsku obec Schlosshof, na slovenskej strane symbolicky poklepali viacerí predstavitelia slovenskej a rakúskej samosprávy i exekutívy.

Stalo sa vo svete

1396 – Turci porazili pri Nikopole križiacke vojsko na čele s rímsko-nemeckým cisárom, českým a uhorským kráľom Žigmundom Luxemburským, čím sa Bulharsko stalo osmanskou provinciou.

1513 – Španielsky moreplavec Vasco Núnez de Balboa prekročil ako prvý Európan Panamskú šiju a dosiahol Tichý oceán.

1956 – V Londýne uviedli do prevádzky transatlantické telefónne vedenie – 3600 kilometrov dlhý kábel na morskom dne.

1957 – Na rozkaz 34. amerického prezidenta (1953–1961) Dwighta Davida Eisenhowera v Little Rocku (USA) vojaci americkej federálnej armády sprevádzali černošské deti do školy. Svoj rozkaz odôvodnil prezident tým, že je to jediná možnosť ako presadiť rozhodnutie Najvyššieho súdu o zrušení rasovej segregácie na verejných školách.

1997 – Britské vozidlo Thrust SSC vytvorilo v nevadskej púšti nový svetový pozemný rýchlostný rekord, keď v dvoch kolách na trati dlhej 1,6 kilometra dosiahlo priemernú rýchlosť 1149,57 km/h.

2011 – Saudskoarabský kráľ Abdalláh II. vyhlásil, že ženy v moslimskom kráľovstve budú mať právo stať sa členkami najvyššieho poradného zboru kráľa, tzv. šúry. Ženy budú môcť kandidovať a hlasovať v budúcich komunálnych voľbách i stať sa plnoprávnymi členkami 150-členného zboru šúry.

Skladba dňa

1955 – Narodil sa Zucchero (vlastným menom Adelmo Fornaciari), Reggio Emilia, Roncocesi, Taliansko, spevák a skladateľ. Tento taliansky spevák, ktorý sa vymyká z rámca talianskeho belcanta, vydal svoj prvý album Un po'di Zucchero v roku 1983. Na svojom konte má do dnešných dní viac ako dve desiatky vydaných albumov a kompilácií, najnovším je Chocabeck, ktorý vydal v novembri 2010. V novembri 2007 vyšla kompilácia hitov All The Best. Známe sú jeho hity Baila Morena, Senza Una Donna (naspieval ju v duete s Paulom Youngom) či Diamante. V Bratislave je Zucchero známy, koncertoval tu 7. mája 2008 aj 20. júna 2013.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM