KAW

Sandberg sa nám stráca pred očami. Pomôže chránenej lokalite drevená závora?

Devínska Kobyla je obľúbeným miestom výletníkov. Nájdu sa aj takí, ktorí porušujú zákazy a svojím správaním ničia vzácnu prírodnú rezerváciu.

Ilustračný obrázok k článku Sandberg sa nám stráca pred očami. Pomôže chránenej lokalite drevená závora?
11
Galéria
Zdroj: Facebook

Sandberg je prírodnou rezerváciou, kde sa našlo vyše 300 druhov fosílnych organizmov z praveku. Rozprestiera sa na severozápadnom okraji Malých Karpát a je súčasťou Národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla s najvyšším stupňom ochrany. Bohužiaľ, tento fakt nerešpektujú všetci návštevníci, a tak boli ochranári znova donútení postaviť pod pieskový kopec drevenú zábranu.

Rešpektujte zákazy!

Možne ste aj vy boli svedkami toho, ako deti či dospelí nerešpektujú zákaz pohybovania sa mimo vyznačených chodníkov a veselo si to namierili rovno cez pieskový kopec. V chránenej oblasti je takéto správanie neprípustné, a tak ochranári opäť umiestnili pod Sandberg drevené oplotenie, ktoré by malo vandalom aspoň trocha sťažiť prístup ku kopcu.

Zábrany na miesto pod Sandbergom umiestňuje Štátna ochrana prírody opakovane. V okolí sú tiež piktogramy a značenie štátnym znakom s názvom a kategóriou chráneného územia. Toto označenie vyplýva zo zákona o ochrane prírody a krajiny.

„Na základe spomínaného označenia by malo byť návštevníkom jasné, že sa majú pohybovať iba po vyznačených turistických trasách. Keďže sa v tejto výnimočnej a veľmi vzácnej lokalite veľmi často porušuje zákon najmä z hľadiska pohybu návštevníkov mimo dovolených priestorov, snažíme sa toto územie označiť aj nad rámec povinného spôsobu značenia, aby bolo úplne zrejmé, kde je pohyb ľudí nežiadúci,“ povedal Bratislava24.sk Andrej Kovarik zo Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky (ŠOP SR).

Stráca sa nám pred očami

Sandberg návštevníci poškodzujú najmä tým, že vstupujú priamo na exponovanú časť pieskovcového útvaru. Poškodzujú ho tak priamo chôdzou, šmýkaním sa a rýpaním do tohto útvaru. Výsledkom takéhoto „vyčíňania“ je potom veľmi rýchla mechanická erózia a Sandberg sa nám doslova stráca pred očami.

„Návštevníci rovnako nerešpektujú vyznačenú líniu a vyrušujú mimoriadne vzácny chránený druh včelárika zlatého a brehuľu riečnu, ktorým často v norách zachladnú vajíčka, prípadne mláďatá uhynú hladom, pretože sa rodičia boja vrátiť do nory, pod ktorou sa pohybujú ľudia v priestore, kde nemajú čo robiť,“ upozorňuje Andrej Kovarik.

Ignorantov pokuta neminie

Značenie a zábrany do istej miery pomáhajú. Všetci ľudia, ktorí sú ochotní túto líniu rešpektovať, ju aj rešpektujú. Stále sa však nájde veľký počet návštevníkov, ktorí zákaz porušujú a ignorujú líniu, ktorá je na Sandbergu vyznačená.

„Vzhľadom na to, že na Sanbergu sa napriek niekoľkoročnej snahe o opakované vysvetľovanie návštevníkom členmi stráže prírody a ani značením nedarí túto situáciu zlepšiť, sme nútení pristupovať k častejšiemu stráženiu lokality členmi stráže prírody a, bohužiaľ, aj pokutovaním ľudí, ktorí nerešpektujú upozornenia a napomenutia,“ vysvetľuje Kovarik.

Lokalita Sandberg si rozhodne zaslúži viac rešpektu a porozumenia zo strany návštevníkov mimoriadne významnej rezervácie Devínska Kobyla.

Vzácna lokalita

Lokalita bola objavená pri ťažbe piesku pre potreby tehelne v Devínskej Novej Vsi. Hlavným dôvodom ochrany tohto územia je výskyt bohatej teplomilnej flóry a fauny. Súčasná flóra tejto lokality je zastúpená viacerými ohrozenými a chránenými druhmi. Rastie tu napríklad smldník piesočný, pre ktorý je to na Slovensku jediná lokalita výskytu.

Sandberg je miesto s bohatými paleontologickými nálezmi. Svoj rukopis na pieskovom vrchu zanechalo praveké more postupne v štyroch geologických dobách. Nájdené tu boli žraločie zuby, nádherné lastúrniky, kostí tuleňov či zvyšky treťohorných veľrýb.

Pieskový vrch Sandberg
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM