V bezobalovej drogérii platíte len za produkt, nie za plastový odpad

V Bratislave už nájdeme niekoľko bezobalových drogérií, kde nakúpime voňavé produkty, a nie sme zároveň nútení platiť za plast.

Ilustračný obrázok k článku V bezobalovej drogérii platíte len za produkt, nie za plastový odpad
8
Galéria
Zdroj: Ecoterra

Plast sa na trhu vyskytuje v rôznych podobách a nepriaznivo vplýva na ľudský organizmus, znečisťuje životné prostredie. Je jedným z najhoršie recyklovateľných materiálov.

Plasty sú všade okolo nás! Obaľujú potraviny, ktoré jeme, šaty, ktoré si obliekame, hračky, s ktorými sa naše deti hrajú a stretávame sa s nimi aj v dopravných prostriedkoch a pod. Sú jednoducho všade.

Život bez obalov

Všimli ste si niekedy počas nákupov, koľko plastu vkladáte do nákupného vozíka? PET fľaše, bandasky plné aviváže, šampóny a sprchové gély v plastových fľašiach… Plast, plast, všade samý plast! Akonáhle sa plastová nádoba vyprázdni, zostane vám plast. V lepšom prípade ho hodíte do nádoby na recyklovanie plastu, v tom horšom sa bude plaviť oceánom a tráviť život jeho obyvateľom.

Bez obalov sa asi celkom nezaobídeme. Ale prečo kupovať stále nové, keď mnohé z nich sa dajú použiť viackrát? Myslite na našu planétu a osvojte si základy zero waste životného štýlu aj vy. Veď plastov je v moriach už priveľa, no nie?

V Bratislave už vzniklo niekoľko bezobalových drogérií, kde zaplatíte len za produkt, nie za nádobu. V bezobalovej drogérii si môžete šampón aj aviváž načapovať do vlastnej nádoby a zaplatíte len toľko, koľko si odnesiete.

Ako to funguje?

Hneď, ako sa vám minie aviváž, nádobu po nej vypláchnite a odložte. Zájdite s ňou do najbližšej bezobalovej drogérie (zoznam bratislavských drogérií nájdete nižšie, pozn. red.) a nakupujte. Pokojne môžete použiť aj čistú PET fľašu. Doma ich iste máte požehnane.

V drogérii si stačí vybrať produkt a načapovať. Nádobu vám pred aj po odvážia a vy zaplatíte len za obsah fľašky. To je fér, nie? Nielen že šetríte svoje peňaženky, prispievate tiež k ochrane prírody a čistejším moriam.

bezobalových drogériách nakúpite všetko, čo v domácnosti potrebujete – pracie gély a aviváže, mydlá na ruky, prostriedky na riad aj bio kozmetiku. Nájdete tu len produkty šetrné k životnému prostrediu.

Niektoré bezobalové drogérie v Bratislave:

Mydlinka – Fresh market

Slnečnica – Kvačalova 49

U Dobrožrúta – Školská 2852/10

ZRNKO – Mariánska 9

NaturFyt – Pasáž Luxor, Grösslingová 5

Biologika – Trenčianska 56F

Bioraj – Mlynské Nivy, budova Twin City Bratislava

Zelený Obchodík – Tomášikova 5

Ekomarket – Švabinského 1

Laundromat – Ružová Dolina 33

Aktuálny zoznam predajní s čapovanou drogériou nájdete na Bezodpadovej mape.

Bezobalové drogérie
8
Galéria
Zdroj: Ecoterra
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM