V blízkej budúcnosti sa pokrytie mestského WiFi v Bratislave rozrastie

Okrem pripojenia na internet užívateľ získa aj tipy na to, čo vidieť a zažiť v Bratislave, zoznam podujatí či ďalšie informácie o meste.

Ilustračný obrázok k článku V blízkej budúcnosti sa pokrytie mestského WiFi v Bratislave rozrastie
Zdroj: Pixabay.com

Od naštartovania bezplatnej WiFi siete v centre Bratislavy už prešlo vyše roka. Bratislavčania i návštevníci mesta sa môžu pripojiť na rýchly internet s názvom VisitBratislava v 13 lokalitách. Doteraz sa pripojilo vyše 250 tisíc unikátnych zariadení a ich počet naďalej stúpa. V blízkej budúcnosti sa pokrytie mestského WiFi rozrastie.

Informácie cez internet

Okrem pripojenia na internet užívateľ získa aj tipy na to, čo vidieť a zažiť v Bratislave, zoznam podujatí či ďalšie informácie o meste prepojením na web visitbratisla­va.com.

„Našim cieľom je zabezpečiť kvalitnú turistickú infraštruktúru, propagovať turistickú kartu Bratislava Card, podujatia i atraktivity v meste. Vďaka vyše 1,6 milióna pripojení, ktoré sme dosiahli za pomerne krátky čas, sa nám to úspešne darí. Najviac pripojených je v mesiacoch júl až september, teda počas letnej turistickej sezóny,“ uviedla predsedníčka predstavenstva Bratislava Tourist Board A. Melicharová.

V meste sú pokryté veľké námestia a nábrežie Dunaja. Najviac pripojených zariadení je na Hviezdoslavovom a Hlavnom námestí, pričom prevládajú mobilné zariadenia v slovenskom a anglickom jazyku. Užívatelia sú najčastejšie z rusky, nemecky a španielsky hovoriacich krajín.

WiFi pokryje ďalšie ulice

Bratislava Tourist Board a Magistrát však plánuje pokračovať v tejto aktivite aj ďalej. Zamerajú sa pritom na ďalšie miesta so zvýšeným pohybom ľudí, ktoré pokryjú bezplatným WiFi. Pribudnúť by mali lokality Námestie SNP, Hurbanovo Námestie, Obchodná ulica, Poštová ulica, Kollárovo námestie, Michalská ulica, Ventúrska ulica, Sedlárska ulica, Jedlíkova ulica.

Vzhľadom na frekventované miesta sa dôležitosť kladie hlavne na stabilitu a kvalitu pripojenia. Plánované pripojenie do internetu bude minimálne v rýchlostiach 300/300Mbit/s v p­ásme 2,4GHz a 802.11n/ac v pásme 5GHz. Užívateľ bude môcť preniesť najviac 50 GB dát počas 30 dní a po prenesení tohto objemu mu bude rýchlosť znížená na 512/256kbit/s. Stránky obsahujúce nevhodný internetový obsah pre deti do 18 rokov budú blokované.

V budúcnosti sa plánuje uplatniť ešte geolokačný princíp, vďaka ktorému budú poskytované konkrétne informácie o lokalite a pamiatkach v okolí na základe miesta pripojenia. Podobne bol obsah upravený už počas tohtoročného hokejového šampionátu, kedy po prihlásení sa do WiFi siete mali užívatelia k dispozícii informácie o Majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM