Tlačové správy

V Dúbravke osadí originálne vtáčie búdky s motívmi Deža Ursinyho

Farebné, originálne, s posolstvom a zmyslom. Vtáčie búdky od klientov z drevárskej dielne Domova sociálnych služieb prof. Karola Matulaya na Lipského ulici v bratislavskej Dúbravke.

Ilustračný obrázok k článku V Dúbravke osadí originálne vtáčie búdky s motívmi Deža Ursinyho
Zdroj: Dnes24.sk

Po tom ako vtáčie búdky v lete dotvorili príbeh komunitného ihriska na Nejedlého ulici pri lekárni, mali by sa stať aj súčasťou príbehu na Fedákovej. Pribudnúť by mali v tunajšom v parku a ich osadenie bude akýmsi predskokanom plánovanej Spomienky na Deža Ursinyho posledný septembrový týždeň.

Osadenie búdok má 25.septembra sprevádzať malé komunitné podujatie – Búdky pre Deža, ktoré organizuje Domov sociálnych služieb Karola Matulaya spolu s Dúbravskými novinami.

Do parku na Fedákovu prídu klienti Domova sociálnych služieb Karola Matulaya, autori búdok, spolu s Erikom Forgáčom a Michalom Kralovičom liečebnými pedagógmi domova sociálnych služieb. Erik Forgáč priblíži tvorbu búdok, hovoriť sa bude aj o ornitológii, samozrejme, všetko prístupnou detskou formou. Na podujatie prijala pozvanie Materská škola Ožvoldíkova, ktorá sídli neďaleko parku. K bývalým žiakom tejto materskej školy patrí aj hudobník Oskar Rózsa, ktorý roky hrával a spolupracoval s Dežom Ursinym. Podujatie v parku má začať o 9:30 a prístupné je pre všetkých okoloidúcich, Dúbravčanov.

Domov sociálnych služieb si na osádzanie búdok pripravil aj originálnu veľkú bublinovačku. Každé dieťa, či dospelý, sa bude môcť naučiť vytvárať veľké bubliny. Deťom z materskej školy aj klientom z Domova sociálnych služieb prof. Karola Matulaya sa tiež priblíži produkcia Deža Ursinyho, zoznámia sa s piesňami z muzikálu Neberte nám princeznú.

Vtáčie búdky z drevárskej dielne Domova sociálnych služieb prof. Karola Matulaya sú prácou, terapiou i radosťou zároveň. Mestská časť Bratislava-Dúbravka začala spolupracovať s Domovom sociálnych služieb Karola Matulaya, prepája komunity, zbližuje. „Snažíme sa, aby človek s mentálnym znevýhodnením v našom zariadení získal určité pracovné skúsenosti, zručnosti, ktoré majú zmysel. Samozrejme, pokiaľ je to možné,“ približuje projekt vtáčích búdok liečebný pedagóg Erik Forgáč. „Na jednej strane slúžia im samotným, na strane druhej sa pomocou novonadobudnutej skúsenosti dokážu aktívne a zmysluplne zapojiť do života širokej komunity. Som presvedčený, že viacerí ľudia s mentálnym znevýhodnením majú čo ponúknuť. Stačí malá pomoc, napríklad vo forme príležitosti môcť sa venovať tomu, čo má rád. Následne je už len krôčik od toho, aby sa aj oni stali plnohodnotnou súčasťou našej spoločnej Dúbravky. Nielen preto, že nás ľudia so špeciálnymi potrebami potrebujú, ale aby nám všetkým tu na sídlisku, bolo krajšie a lepšie.“ Celý proces výroby búdok v Domove sociálnych služieb zjednodušili na maximálne možnú úroveň. Jednotlivé kroky sa neustále opakujú pri každom ďalšom výrobku. Domov sociálnych služieb prof. Karola Matulaya doteraz expedoval do 80 kusov vtáčích búdok. Začalo sa to rodinnými príslušníkmi, pokračovalo priateľmi, no a v poslednej dobe ľudia len zazvonia a prídu si osobne vybrať búdku podľa svojich predstáv. Sú to najmä ľudia z Dúbravky, respektíve Bratislavy. Napríklad v areáli kaviarne Cafe Scherz na ulici Palisády ich nájdete hneď niekoľko.
„V parku na Fedákovej osadíme vtáčie búdky so zvieracími motívmi, ktoré súvisia s hudobníkom a umelcom Ursinym,“ predstavuje Juraj Štekláč, iniciátor osadenia pamätníka a Spomienky na Deža. „Pôjde o motív psa, keďže Ursiny bol dlhoročný dúbravský psíčkar, motív Havrana, lebo Ursinyho pes sa volal Havran i motív medveďa, keďže po latinsky ursus znamená medveď.“ Komunita a príbeh búdok tak bude žiť aj v príbehu a odkaze hudobníka. Dežo Ursiny vydal svoj príbeh, čiže posledný štúdiový album v roku 1994. V máji roku 1995 po ťažkom boji s rakovinou zomrel vo svojom byte na Fedákovej.

Bratislavská Dúbravka chystá tiež podujatie s názvom Spomienka na Deža, Dúbravčania si zaspomínajú na veľkého hudobníka, speváka a skladateľa Deža Ursinyho. Podujatie, spojené s odhalením pamätníka, koncertom a čítačkami sa uskutoční 29. septembra od 16-tej a bude súčasťou Bratislavského kultúrneho leta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM