VIDEO + FOTO: Mláďa leoparda cejlónskeho vyšetril veterinár. Je zdravé a je to samička

V bratislavskej ZOO sa nedávno narodilo vzácne mláďatko leoparda cejlónskeho. Po prvom vyšetrení veterinárom je jasné, že je v dobrom zdravotnom stave.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO + FOTO: Mláďa leoparda cejlónskeho vyšetril veterinár. Je zdravé a je to samička
Zdroj: TASR

V bratislavskej zoologickej záhrade (ZOO) žije viac ako tisíc jedincov vzácnych a ohrozených zvierat. Prírastok nového jedinca je veľmi vzácnym darom pre ríšu zvierat a obrovskou radosťou pre zamestnancov aj návštevníkov ZOO.

Vzácny prírastok

ZOO na sociálnej sieti pre niekoľkými dňami oznámila radostnú správu. V pavilóne šeliem pribudol 13. júla nový obyvateľ – leopard cejlónsky! Pri vyšetrení veterinári zistili, že ide o zdravú samičku.

Mláďatko po mesiaci života dnes vyšetrili veterinári, aby zistili, či sa správne vyvíja. „Mláďatko je malá mačacia slečna, má 1435 gramov, čo zodpovedá veku. Darí sa jej dobre, žiadne vrodené vady ani odchýlky sme nezistili,“ uviedol veterinár.

Mláďa je už dostatočne silné, chodí sa kúpať do napájačky a postupne začalo prijímať normálnu stravu. Otec Wanjov je z holandskej, matka Nimali z bratislavskej ZOO. Je to prvorodička.

Mláďa leoparda s matkou Nimali zatiaľ v expozícií neuvidíte, ešte potrebujú ticho a pokoj. „Mláďa zostane aj naďalej pri matke, postupne ho chceme ľuďom ukazovať aj v expozičnej časti. Keďže je matka nervózna, nemôžeme ho tam presunúť hneď dnes. Necháme ich postupne si zvykať. Najskôr otvoríme priechod medzi zázemím a expozičnou časťou. Mláďa by mohli ľudia pravidelne vídať asi o dva týždne,“ priblížil pracovník ZOO. Dovtedy ich ale môžete sledovať v priamom prenose na nainštalovanom monitore v spodnom pavilóne šeliem.

V Bratislave nezostane

Neskôr bude mláďa premiestnené, v Bratislave nezostane. O tom, kam, rozhodne podľa koordinátor chovu. „Nakoľko má výborný genetický základ, predpokladám, že pôjde opäť do chovu. Takto bude možné rozšíriť počty zdravých jedincov,“ priblížila riaditeľka ZOO Bratislava Miloslava Šavelová s tým, že ak to bude možné, opäť by tieto šelmy vypustili do prírody.

Leopard cejlónsky ohrozeným druhom. Patrí medzi najmenšie veľké mačkovité šelmy. Na svete je už len zopár týchto divých šeliem. Pred pár desiatkami rokov ich bolo dokopy v zajatí aj vo voľnej prírode na Srí Lanke do sto kusov.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM