Tlačové správy

Za lístok pre psa v IC vlaku zaplatíte po novom viac ako za dieťa

Úpravou cestovného pre psy a živé zvieratá chce ZSSK motivovať cestujúcich so psami, aby uprednostnili cestovanie v rýchlikoch.

Ilustračný obrázok k článku Za lístok pre psa v IC vlaku zaplatíte po novom viac ako za dieťa
5
Galéria
Zdroj: shutterstock

Psičkári, ktorí so svojimi štvornohými miláčikmi doteraz využívali na cestovanie vlaky InterCity, si to po novom zrejme rozmyslia. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zmenila tarifu pre psy a živé zvieratá, a tak je cestovný lístok pre psa drahší ako lístok pre dieťa.

Psy vo vlakoch

Psy a živé zvieratá prešli od 9. 12. 2018 z kategórie doplatok do kategórie zľavnené cestovné. „ZSSK pristúpila k tomuto kroku na základe sťažností cestujúcich. Mnohí totiž uprednostňujú vlaky InterCity pre ich vyšší komfort, no zároveň nie všetci majú radi zvieratá,“ uviedol pre Bratislava24.sk Tomáš Kováč, hovorca ZSSK s tým, že spoločnosť tým nechcela úplne vylúčiť prepravu psov a živých zvierat vo vlakoch InterCity.

Úpravou cestovného pre psy a živé zvieratá chce ZSSK motivovať cestujúcich so psami, aby uprednostnili cestovanie v rýchlikoch. „Cestovné pre psy bolo vo vlakoch InterCity dokonca nižšie ako v rýchlikoch. Napríklad cestovné v úseku Bratislava-Košice bolo v rýchliku vo výške 9,37 eur, pričom vo vlaku InterCity bola suma za prepravu psa len 7 eur,“ dodáva Kováč.

Podľa aktuálneho osobitného cenníka vo vlakoch InterCity po novom zaplatíte za lístok pre psa z Bratislavy do Košíc až 14 eur. Dieťa do 15 rokov vyjde táto cesta na 9 eur. Pes ale na rozdiel od ľudí, batožiny či bicyklov špeciálne vyhradené miesto vo vlaku nemá.

Úprava cestovného sa nevzťahuje na psa so špeciálnym výcvikom, ktorý nemusí mať košík a môže cestovať aj v 1. triede alebo v lôžkových vozňoch.

Viac o preprave zvierat vo vlakoch ZSSK sa dočítate TU.

Psy vo vlakoch
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM