Tlačové správy

Dúbravka podporí projekt Teach for Slovakia

Nové platby v materských a základných školách, rozpočet mestskej časti na rok 2019 aj podpora projektu Teach for Slovakia. Včera poobede rokovali dúbravskí poslanci.

Ilustračný obrázok k článku Dúbravka podporí projekt  Teach for Slovakia
Zdroj: Dnes24.sk

Dôležitým materiálom rokovania poslancov bol rozpočet mestskej časti Bratislava-Dúbravka na tento rok. Starosta Dúbravky Martin Zaťovič predložil rozpočet ako prebytkový, v príjmovej časti vo výške 15 257 600 eur a vo výdavkovej časti 15 233 800 eur, celkový prebytok predstavoval sumu 23 800 eur. Najviac peňazí investuje mestská časť do školstva.

S návrhom na zmenu rozpočtu prišiel poslanec Igor Mravec. Inicioval zmenu rozpočtu vo výške 30-tisíc eur v prospech projektu Teach for Slovakia, ktorého cieľom je, aby raz všetky deti mali šancu v živote uspieť. Dúbravskí poslanci zmenu odhlasovali. Projekt Teach for Slovakia funguje na Základnej škole Nejedlého a v rámci neho pôsobí na škole aktuálne šesť učiteľov. Vďaka podpore mestskej časti môže projekt pokračovať naďalej.

„Pôsobíme v najťažších lokalitách, najmä na východnom Slovensku,“ približoval Stanislav Boledovič, zakladateľ projektu. „Chceme v rámci neho na Základnej škole Nejedlého investovať sumu 60-tisíc eur, mestská časť podporí túto prácu sumou 30-tisíc eur.“ Cieľom podpory je zlepšiť výsledky žiakov základnej školy či zastavenie fluktuácie učiteľov.

Na februárovom zasadnutí odobrili dúbravskí poslanci aj nové všeobecne záväzné nariadenie „o určení výšky príspevku a spôsobe jeho platby zákonného zástupcu dieťaťa/žiaka v školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Bratislava-Dúbravka na čiastočnú úhradu nákladov v školách a školských zariadeniach“.

Po novom budú zákonní zástupcovia platiť za mesiac v materskej škole 30 eur, za školský klub v základnej škole 22 eur mesačne a réžiu v školských jedálňach 10 eur mesačne.

Mestská časť navyšovaním platieb reagovala na zaťaženie samosprávy obedmi „zadarmo“, na vývoj cien potravín a na takzvané finančné pásma ministerstva.

Novinkou na februárovom zastupiteľstve bola aj výmena plastu za sklo, namiesto minerálok v plastových fľaškách si našli poslanci na stoloch džbány s citronádou. Zasadnutie poslancov tak bolo bez plastu a priateľskejšie k životnému prostrediu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM