Správy

Kým majú deti prázdniny, v školách a v škôlkach sa pracuje

Maľovanie, rekonštrukcia kúpelní, výmena svetiel. Rekonštrukcia materských a základných škôl v Dúbravke pokračujú.

Ilustračný obrázok k článku Kým majú deti prázdniny, v školách a v škôlkach sa  pracuje
Zdroj: Dnes24.sk

Deti k vode, do tábora, na prázdniny, robotníci do materských a základných škôl. Budovy materských a základných škôl v Mestskej časti Bratislava-Dúbravka neprázdninujú, naopak počas leta v nich je rušno.

Podobne ako vlani využíva totiž miestny úrad leto a organizuje tu opravy, obnovy, maľovania. Deväť materských škôl prejde počas leta hygienickým maľovaním.

Rekonštrukcia Nejedlého

Materská škola Nejedlého bude pre rekonštrukciu Základnej školy Nejedlého, s ktorou je spojená, zatvorená počas celých prázdnin. Dôvodom je hluk aj bezpečnosť detí. Základná škola Nejedlého dostane nové svetlá, rekonštruovať sa budú aj toalety a veľkou prestavbou je aj zvyšovanie kapacity školy o dve triedy.

„Záujem rodičov o štúdium na tejto škole, ktorú chcelo bývalé vedenie mestskej časti dokonca zatvoriť, totiž v posledných rokoch stúpol a škola sa stala aj vďaka jej riaditeľke Lene Kampmillerovej obľúbenou,“ vysvetlil starosta Martin Zaťovič.

Na Základnej škole Pri kríži sa zas opravuje havarijný stav striešok nad vstupmi do objektu školy, na Základnej škole Sokolíkova sa vymieňajú svetlá v triedach, odstránil sa aj starý nebezpečný plot v športovom areáli.

Kúpeľne

Vlani začala mestská časť s rekonštrukciami kúpeľní v materských školách, tento rok pokračuje. Počas leta sa obnovia kúpeľne a toalety v Materskej škole Ožvoldíkova a v Materskej škole Ušiakova. Na Ušiakovej sa už opravil aj chodník.

Materská škola Bazovského dostane nové exteriérové dvere a Materskú školu Nejedlého čaká úprava hlavného vstupu. K ďalším prácam patrí napríklad výmena podlahy v spálňach v Materskej škola Sekurisova. Opravil sa už aj zavlhnutého múru v Materskej škole Galbavého.

Do konca leta plánuje Dúbravka aj výmenu kopilitových zasklení v Materskej škole Cabanova a Pri kríži.

Začalo sa vlani

Dúbravka tak pokračuje v rekonštrukciách objektov, s ktorými začala vlani. Minulý rok sa opravovalo v každej základnej škole mestskej časti a až v deviatich materských školách, riešilo sa aj veľa havarijných stavov školských objektov. Pomohla pritom aj dotácia 20-tisíc eur na riešenie havárii od ministerstva školstva.

Na stav školských budov v Dúbravke má podľa prednostu Dúbravky Rastislava Bagara vplyv ich vek, pochádzajú zo 70. rokov, a aj celkové poddimenzovanie financovania samospráv.

Terajšie vedenie Dúbravky preto vyčlenilo na školstvo viac než vlani, školstvo si dalo ako jednu zo svojich priorít. Po minulom vedení zdedila Dúbravka viaceré práce, rekonštrukcie, ktoré musela mestská časť vyreklamovať, alebo opravovať znova. Jedným z príkladov „netypickej“ rekonštrukcie v minulosti je položenie nových obkladačiek v sociálnych zariadeniach priamo na staré obkladačky, bez ich odstránenia.

Mestská časť musela tiež napríklad zaplatiť pokutu takmer 2400 eur za neoprávnený odber elektriny v Materskej škole na Bazovského. Podobne bola za minulého vednia problematická aj nepodarená rekonštrukcia dvoch sociálnych zariadení s kúpeľňami pre deti Materskej školy na Švantnerovej ulici.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM