Na Bratislavskom hrade je výstava malieb exministra školstva P. Plavčana a objektov M. Polonského

Akademický sochár Marián Polonský dielami z kovu a keramiky vzdáva hold svätým Cyrilovi, Metodovi a Goradovi.

Ilustračný obrázok k článku Na Bratislavskom hrade je výstava malieb exministra školstva P. Plavčana a objektov M. Polonského
Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Nové maľované obrazy Petra Plavčana a výber z tvorby sochára Mariána Polonského zaplnili galériu na Západnej terase Bratislavského hra­du.

Tvorivé objavy

Opustená, Horizont, Samota v lese, Ticho, Spoločný údel, Vietor, Echo, Strážca, Atlasové ruky, Les a ďalšie akrylové maľby vytvoril Peter Plavčan v tomto roku.

„Vlani tu mal výstavu ako neznámy maliar. Nikto ho nepoznal, no so svojimi malými formátmi zaujal návštevníkov. Pokračuje v nových tvorivých objavoch, hrá sa so stromom, lesom, ženou, filozofiou aj myšlienkou. Okrem malých diel tu má jeden pozoruhodný, na jeho pomery monumentálny obraz,“ na utorkovej (9. 7.) vernisáži povedal kurátor výstavy Ľuboslav Moza.

„Svoje zážitky a úvahy na súčasnosť maľujem prevažne na formát A4. Je to moja veľká záľuba,“ vyjadril sa exminister školstva.

Kov a keramika

Akademický sochár Marián Polonský (na úvodnej fotografii) dielami z kovu a keramiky vzdáva hold svätým Cyrilovi, Metodovi a Goradovi. Tiež významným slovenským grafikom Albínovi Brunovskému a Vladimírovi Gažovičovi či architektkám. Medailérskou tvorbou pripomína výročia Lekárskej fakulty Univerzity Komenského. Dedičstvo, Z dvoch ateliérov, Grécky pozdrav a ďalšie objekty sú s inou tematikou.

Dvojvýstava s názvom Z ateliérov potrvá do 23. júla.

Foto: Ivan Štelmák

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM