Správy

Pošta tomu najpovolanejšiemu: Deti môžu písať listy Ježiškovi už dve desaťročia

Najkrajšie sviatky v roku sa blížia. Každé správne dieťa by malo napísať svoj vlastný list Ježiškovi. Na Slovensku tak môžu naši najmenší robiť už dvadsať rokov.

Ilustračný obrázok k článku Pošta tomu najpovolanejšiemu: Deti môžu písať listy Ježiškovi už dve desaťročia
5
Galéria
Zdroj: TASR

Vianočné želania napísalo Ježiškovi počas 19 ročníkov Vianočnej pošty viac ako 1,8 milióna detí z celého sveta. Po otvorení 20. ročníka Vianočnej pošty to v stredu v Rajeckej Lesnej povedal generálny riaditeľ Slovenskej pošty Peter Helexa.

„Za minulý rok dostal Ježiško takmer 105 000 pohľadníc a listov. Boli nielen od slovenských detí žijúcich v zahraničí. Veľmi silnú odozvu máme z Taiwanu. Pohľadnice prichádzajú v slovenskom jazyku, ale aj v rodnom jazyku detí. Dokonca sme zažili milé spojenie tradičnej pošty a modernej doby. Niektoré deti použili internetové prekladače, aby listy Ježiškovi preložili z rodnej reči do slovenčiny. Ježiško, samozrejme, odpisuje, pokiaľ deti pripoja aj spiatočnú adresu, nielen v slovenčine a angličtine, ale aj v Braillovom písme,“ povedal Helexa.

Doplnil, že prvý tohtoročný list prišiel Ježiškovi už 22. mája od Kevina z Rimavskej Soboty. Celkovo dostal Ježiško do Rajeckej Lesnej, kde má oficiálnu poštovú schránku, takmer 500 listov zo Slovenska i zahraničia – Českej republiky, Nemecka, Ruska, Švajčiarska, Taiwanu, Hokgkongu, Malajzie, Bieloruska a Japonska. „Deti si okrem darčekov, zachytili sme napríklad bicykel, želajú aj duchovnejšie veci. Aby bol v rodine pokoj, aby bolo v rodine šťastie, zdravie. Ale tiež, aby dostávali dobré známky,“ uviedol generálny riaditeľ Slovenskej pošty.

Novinkou jubilejného ročníka Vianočnej pošty je možnosť poslať pohľadnicu Ježiškovi z mobilu či počítača prostredníctvom aplikácie Moja pohľadnica.

„Stačí si zvoliť pohľadnicu zo šablóny Vianočná pošta, napísať správu Ježiškovi a zadať objednávku. Slovenská pošta pohľadnicu vytlačí a doručí. Deťom, ktoré uvedú aj spiatočnú adresu, Ježiško pošle odpoveď a vďaka generálnemu partnerovi Vianočnej pošty, Poštovej banke, pribalí aj milý darček,“ vysvetlil Helexa.

V Bazilike Narodenia Panny Márie v Rajeckej Lesnej predstavili aj špeciálnu vianočnú poštovú známku, ktorú uviedol do života slovenský reprezentant vo vodnom slalome, niekoľkonásobný majster sveta a olympionik Michal Martikán. Námetom známky je obrázok Lindy Mészárosovej zo Základnej školy (ZŠ) Rozmarínová v Komárne, ktorá nakreslila anjela. Motív na FDC, Mikuláša, nakreslil Christopher Peter zo Spojenej školy Hradná v Komárne a kresbu vianočného kapra ako podklad pre výtvarný návrh FDC pečiatky zhotovila Viktória Csábiová zo ZŠ Rozmarínová v Komárne.

Deti môžu písať listy Ježiškovi už dve desaťročia
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM