RANNÁ ŠTVORKA: Speváčka Whitney Houston by oslávila 55 rokov, meniny má Ľubomíra

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: Horúčosť v auguste ničomu neškodí, iba čo sa mlynár po potoku brodí. Meniny má Ľubomíra. Slnečno, ojedinele možnosť búrok. Teploty 30 až 35 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Speváčka Whitney Houston by oslávila 55 rokov, meniny má Ľubomíra
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 22 až 19 a najvyššie denné 32 až 35 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 21 až 16 a najvyššie denné 30 až 34 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 21 až 17 a najvyššie denné 30 až 34 stupňov C.

Meniny má Ľubomíra

Je kolegiálna

Ženské meno Ľubomíra má slovanský pôvod a znamená „mierumilovná“. Nositeľky tohto na Slovensku menej zaužívaného mena oslovujeme Ľuba, Ľubka.

Ľubomíry, ktoré oslavujú meniny 9. augusta, sú rozvážne. Sú aj objektívne a rady druhým poradia a pomôžu. V práci sú kolegiálne, vytrvalé a prípadný neúspech ich nerozhádže.

V detstve si vyžadujú veľkú opateru, no nesmú nadobudnúť dojem, že na nich rodičia stále striehnu. Kým si zvolia štúdium či povolanie, potrebujú dostatok informácií a času, aby sa správne rozhodli.

Ľubomíry nepatria medzi ženy, ktoré žijú búrlivým ľúbostným životom, aj keď sú spoločenské a nachádzajú veľa dobrých priateľov, najmä medzi mužmi.

Môžu mať predispozície na ochorenia lymfatického systému. Prospeje im pravidelný pohyb a striedmosť v stravovaní.

Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Šťastné farby Ľubomíry sú oranžová a modrá. Ochranné rastliny čakanka a palina, ochranné kamene jaspis a nefrit.

Stalo sa doma

1804 – Pápež Pius VII. zriadil bulou In universa Gregis Dominici cura Košické biskupstvo (diecézu) na návrh uhorského kráľa Františka Jozefa I.

1969 – Zomrel v Bratislave historik ALEXANDER HÚŠČAVA. Narodil sa 4.1.1906.

1984 – Zomrel v Bratislave lekár, zakladateľ modernej hygieny, priekopník preventívnej medecíny a limnologického výskumu VOJTECH MUCHA. Narodil sa 31.7.1902.

1993 – Zomrel v Košiciach spisovateľ, scenárista a dramaturg JÁN ŠTIAVNICKÝ. Narodil sa 11.7.1937.

1994 – Vláda SR schválila návrh na vysielanie príslušníkov Armády SR mimo územia Slovenska v rámci mierových síl OSN, mierových misií EÚ a KBSE.

Stalo sa vo svete

1791 – Na žiadosť českých stavov nechal rakúsky cisár Leopold II. previezť svätováclavskú korunu z cisárskej pokladnice vo Viedni do Prahy, kde zostala uložená v klenotnici nad svätováclavskou kaplnkou na Pražskom hrade – uzatvorená na sedem zámkov.

1902 – Po smrti svojej matky kráľovnej Viktórie na britský trón zasadol kráľ Eduard VII.

1942 – Britské úrady uväznili Mahátmu Gándhího, Džaváharlála Néhrúa a 17 ďalších vodcov Indického národného kongresu.

1945 – Druhá svetová vojna: Atómová bomba Fat Man bola zvrhnutá na japonské mesto Nagasaki.

1969 – Členovia bandy Charlesa Mansona zavraždili Sharon Tateovú herečku a manželku poľského režiséra Romana Polanského a štyri ďalšie osoby v Polanského vile v Beverly Hills.

1974 – Novým, 38. prezidentom USA sa po odstúpení Richarda Nixona (aféra Watergate) stal dovtedajší viceprezident Gerald Ford.

1976 – Odštartovala sovietska kozmická sonda Luna 24, ktorá úspešne pristála na Mesiaci a vrátila sa so vzorkami späť.

Skladba dňa

1963 – Whitney Houston (rodená Whitney Elizabeth Houston), Newark, New Jersey, USA, speváčka, skladateľka, herečka a modelka. Ako viaceré deti, aj ona začínala ako jedenásťročná so spevom v gospelovom kostolnom zbore. Od pätnástich už nahrávala sprievodné vokály pre viacerých interpretov. Na začiatku 80. rokov začala s modelingom, zasiahla však matka a Whitney sa vrátila na hudobnú scénu. V marci 1985 vychádza prvý album Whitney Houston. Hneď ten prvý bol úspešný a dostal sa na prvé miesto v rebríčku. Už rok nato získava prvýkrát Cenu Grammy, zopakovala si ju v rokoch 1988 aj 1989. Whitney sa stala hviezdou prvej veľkosti a do januára 1991 sa na prvé miesto hitparády dostalo až deväť jej skladieb. Vydala šesť štúdiových albumov, šiesty s názvom Look To You vyšiel v auguste 2009. K diskografii patrí aj šesť kompilačných albumov. V americkej TOP 40 hitparáde mala 30 skladieb, jedenásť z nich bolo na prvom mieste, v anglickej ešte o jednu viac a štyri z nich na prvej pozícii. Úspešný bol film Bodyguard z roku 1992, kde Whitney hrala speváčku Rachel Marron a jej bodyguarda Kevin Costner. Zomrela nečakane 11. februára 2012 vo veku 48 rokov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM