Spaľovňa odpadu bude na niekoľko týždňov odstavená. Čo bude s tonami odpadu?

Bratislava niekoľko mesiacov riešila problém, kde na jeseň umiestni tisíce ton odpadu.

Ilustračný obrázok k článku Spaľovňa odpadu bude na niekoľko týždňov odstavená. Čo bude s tonami odpadu?
8
Galéria
Zdroj: TASR

Spaľovňa odpadu v Bratislave bude mať od piatka (14. 9.) do pondelka 8. októbra jesennú technologickú odstávku. Počas nej sa bude realizovať generálna oprava turbogenerátora a prípadné ďalšie revízie a opravy.

Jesenná odstávka

Tisíce ton zmesového komunálneho odpadu bude počas tohto obdobia mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) odvážať na skládky odpadov blízko Bratislavy. Uviedla to hovorkyňa OLO Beáta Humeniková.

Spaľovňa odpadu v Bratislave je v prevádzke nepretržite 24 hodín denne s výnimkou odstávky. „Technologické odstávky sú realizované pravidelne jeden- až dvakrát ročne a počas nich sa vykonávajú dôležité revízie a opravy. Ich cieľom je zabezpečiť ďalšiu bezproblémovú prevádzkyschopnosť technologických častí spaľovne,“ spresnila Humeniková.

Počas tejto jesennej odstávky spaľovne bude zmesový komunálny odpad odvážaný na skládky odpadov do Zohora a Senca. „Spolu pôjde o asi 5 000 ton odpadu, pričom náklady na uloženie odpadu na skládky sa pohybujú vo výške 200 000 eur bez DPH,“ podotkla hovorkyňa.

Tony odpadu

Bratislava niekoľko mesiacov riešila problém, kde na jeseň umiestni tisíce ton odpadu. Generálny riaditeľ OLO Branislav Cimerman ešte navrhoval, aby sa vyzbieraný odpad z hlavného mesta „zabalíkoval“, na istý čas uskladnil a po spustení spaľovne energeticky zhodnotil. „Chceli by sme fóliovať zmesový komunálny odpad, nachystať si ho u nás v priestoroch a keď sa spustí kotol, tak tie balíky tam postupne pridávať. Odpad, ktorý vznikal počas odstávky, by sa energeticky zhodnotil. Vyzerá to ale tak, že to nie je cesta,“ povedal v máji Cimerman.

OLO totiž už v minulosti počas odstávky spaľovne na istý čas uskladňovalo vyzbieraný zmesový odpad v areáli firmy Vassal EKO v Podunajských Biskupiciach, ktorý sa však nachádza v tesnej blízkosti rozsiahlej nelegálnej skládky. Po prevalení kauzy s nelegálnou skládkou však putoval zmesový komunálny odpad OLO do Zohora a Senca aj počas tohtoročnej jarnej odstávky spaľovne, aj keď je to podľa Cimermana násobne drahšie.

Nová triediaca linka odpadu v priestoroch spaľovne odpadu spoločnosti OLO
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM