Tlačové správy

Stavebníci v Dúbravke budú platiť poplatok za rozvoj

Dúbravskí poslanci schválili Všeobecne záväzné nariadenie mestskej časti o miestnom poplatku za rozvoj na území Dúbravky.

Ilustračný obrázok k článku Stavebníci v Dúbravke budú platiť poplatok za rozvoj
Zdroj: Dnes24.sk

Stavebníci v Dúbravke budú platiť poplatok za rozvoj. Rozhodli dnes o tom po krátkej debate miestni poslanci. Na zasadnutí schválili Všeobecne záväzné nariadenie mestskej časti o miestnom poplatku za rozvoj na území Dúbravky. Platiť by malo od 1. marca 2017.

Poslancov zaujímalo, či sa poplatok vyrubuje stavebníkom po vydaní stavebného povolenia alebo už po územnom rozhodnutí alebo na čo budú dať peniaze z poplatku využiť.

Poplatok za rozvoj sa zo zákona vyrubuje pri stavebnom povolení, vysvetlil Ľuboslav Kašuba, vedúci oddelenia majetkoprávneho a legislatívneho.

„Tento poplatok nenapĺňa regulačný motív,“ hodnotil miestny a mestský poslanec Juraj Káčer. Dodal, že peniaze z poplatku pôjdu na rozvoj Dúbravky. Odhaduje, že výnos v mestskej časti sa môže pohybovať okolo sumy 400-tisíc eur.

Príjem z poplatku môžu samosprávy použiť na úhradu kapitálových výdavkov, napríklad do materských škôl, sociálnych zariadení, miestnych komunikácií či zelene. Využitie poplatku podmieňuje zákon.

Poslanci sa tiež pýtali, prečo Dúbravka navrhla najvyššiu možnú sadzbu poplatku. Starosta Martin Zaťovič vysvetlil, že starostovia mestských častí sa dohodli na jednotnej sadzbe poplatku za rozvoj v celom meste, schválilo ho Regionálne združenie mestských častí hlavného mesta.

Pri stavbách na bývanie poplatok určuje za každý štvorcový meter stavby na území mestskej časti poplatok vo výške 35 eur, pri stavbách na pôdohospodársku produkciu desať eur, pri priemyselných stavbách 25 eur, a ostatných stavbách 35 eur.

Výnos z poplatku sa delí medzi mestské časti a mesto v percentuálnom pomere 68:32, v prospech mestských častí. Hlavné mesto najskôr presadzovalo delenie výnosu 50:50 a správcom poplatku malo byť mesto. Teraz budú vyberateľom a správcom poplatku sú mestské časti.

Poplatok sa nemá týkať stavieb na sociálne účely a služby, zdravotnícke zariadenia, vzdelávacie či kultúrne inštitúcie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM