Od Vás

Týždeň mozgu bude aj v Dúbravke

V Kultúrnom centre Fontána na Ožvoldíkovej bude v marci Medzinárodný týždeň mozgu.

Ilustračný obrázok k článku Týždeň mozgu bude aj v Dúbravke
Zdroj: Webnoviny.sk

Stáva sa vám, že si nemôžete spomenúť na to, čo ste chceli kúpiť v obchode? Máte strach, že začínate zabúdať, alebo že vás mozog už nebude správne fungovať?

Mozog tvorí približne 100 miliárd nervových buniek – neurónov, ktoré vytvárajú medzi sebou nespočetné množstvo spojení.

Každá ľudská aktivita, či fyzická alebo sociálna , podporuje tvorbu nových spojení. Ak činnosť pokračuje spojenia sa posilňujú, ak činnosť nepokračuje spojenia slabnú.

Vekom o tieto spojenia prichádzame, a to práve preto, že viac využívame len určitú skupinu neurónov, ktoré potrebujeme k práci a ku každodenným aktivitám. Skúste sa zamyslieť, s ktorou z nasledujúcich schopností pracujete každý deň, s ktorou len zriedkavo a s ktorou nikdy, prípadne využívate na to externé pomôcky ako mobilný telefón, papier a iné: • orientácia v priestore • logické myslenie • matematické myslenie • predstavivosť • tvorivosť, fantázia • flexibilita v správaní • zmysly ako sluch, čuch, hmat, chuť • zámerná pozornosť • komunikácia s druhými, sociálna obratnosť • fyzická kondícia a koordinácia pohybov, rýchlosť, obratnosť • učenie sa novému

Mozog je ľudský orgán, ktorý riadi naše telo. Preto si zaslúži, aby sme mu poskytovali bohaté prostredie na podnety. Udržiavali tie funkcie, na ktoré sa spoliehame každý deň a trénovali tie, ktoré nevyužívame dlhé roky.

Prečo by som to mal pre seba urobiť?

S rastúcim vekom prichádzajú do života človeka rôzne obmedzenia, ktoré ho obmedzujú v bežnom fungovaní. Sú to situácie, ktoré majú za následok sociálnu izoláciu a tým bezpodmienečne aj úpadok kognitívnych schopností, z ktorých je kľúčová pamäť.

Málo podnetov= nízky kognitívny výkon. Trénovaním nielen pamäti, ale aj ostatných schopností mozog dostáva dostatok stimulov k tomu, aby sa opäť naštartoval a zvyšoval svoju výkonnosť. Ak ponúkneme mozgu netradičné spôsoby učenia zvýši sa automaticky aj naša motivácia pre oblasti, v ktorých sme nikdy nevynikali. Napr. ak som na škole nemala dobrého učiteľa matematiky, okrem toho, že nemám extra nadanie pre túto oblasť, vo svojom osobnom aj profesijnom živote sa jej nevedome vyhýbam.

Ak platí pravidlo, že to čo nepoužívam, sa oslabí, môže sa stať, že matematické operácie mi budú komplikovať život pri každodenných činnostiach vo vyššom veku. V tréningu pamäti som sa naučila ako si poradiť so zapamätávaním čísiel a dokonca viem naspamäť celé číslo od Pí! Dôležité je nestratiť sebavedomie a tým istotu v seba samého, že aj napriek hendikepu dokážem samostatne fungovať a nemusím byť odkázaná na úslužnosť druhého.

Kedy a kde?

Občianske združenie Terapeutika ( www.terapeutika.sk) pripravilo pre tých, ktorým vlastný mozog nie je ľahostajný, Medzinárodný týždeň mozgu na rok 2016. Bude sa konať v dňoch 13. a 16. marca v KC Fontána na Ožvoldíkovej v čase od 15– 17.00.

Pozývame vás na jedinečnú cestu vašou pamäťou a mentálnymi schopnosťami. Na tréningu pamäti sa dozviete niečo viac o fungovaní mozgu a pamäte. Prostredníctvom zaujímavých cvičení si potrénujeme dlhodobú a krátkodobú pamäť. Presvedčíte sa, že vaša pamäť dokáže omnoho viac, ako si sami myslíte!

Príďte na úvodné stretnutie, budú vás sprevádzať trénerky pamäti Mgr. Alexandra Palkovič a Mgr. Mária Wirth, PhD.

Svoju účasť potvrďte a prípadné otázky píšte na mail: alexandra.palkovic@gmail.com.

Neváhajte a začnite hneď!

  1. Vymyslite, čo najviac slov začínajúcich na písmeno X a Ď.
  2. V nasledujúcich vetách sú ukryté názvy dopravných prostriedkov. Pokúste sa ich nájsť:
  • Urobila premet rovno na ulici.
  • Vypni motor, Karol!
  • Kúpila si sukňu balónového strihu.

Išlo vám to ľahko, pokúste sa vy zašifrovať do viet ďalšie dopravné prostriedky tak, aby sa nenachádzali v jednom slove a potrénujte so svojimi blízkymi.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM