Samospráva

Zápisy do materských škôl sa blížia. Nezmeškajte!

Dúbravka vytvorila presné pravidlá pre prijímanie deti do materskej školy. Termín prijímania žiadostí sa posunul na apríl.

Ilustračný obrázok k článku Zápisy do materských škôl sa blížia. Nezmeškajte!
Zdroj: Dnes24.sk

Vyzdvihnúť žiadosť osobne alebo si ju stiahnuť z webu mestskej časti alebo materskej školy, dať si ju potvrdiť u detského lekára, prísť na zápis a potom už len čakať, či dostaneme miesto. Také sú postupy pri zapisovaní dieťaťa do materskej školy. Termín prijímania žiadostí sa blíži a spolu s ním sa hromadia ja otázky, podnety, no aj sťažnosti rodičov, ktorí chcú dieťa do materskej školy dostať.

Dúbravku totiž už roky trápi nedostatok miest v materských školách. Vedenie mestskej časti spolu s Rodinným centrom Macko zorganizovalo preto posedenie s otázkam a odpoveďami na tému Materské školy.

Hoci je téma horúca a pre nedostatok miest v materských školách aj problematická, debata sa niesla v príjemnej atmosfére. Za mamičkami a jedným odvážnym oteckom v ženskom dave prišli diskutovať Ľubica Szilasiová zo Školského úradu, Gabriela Strýčková, riaditeľka Materskej školy Švantnerova, Štefan Maceják vedúci oddelenia školstva a projektových činností a starosta Martin Zaťovič so svojím zástupcom Ľubošom Krajčírom za vedenie mestskej časti.

Nový termín

Ľubica Szilasiová najskôr vysvetlila postupy a potrebné „papierovačky“ pri žiadosti o prijatie do materskej školy. Novinkou v tomto roku je termín podávania žiadostí. Posunul sa až na apríl. Dôvodom je zmena v zákone o výchove a vzdelávaní, čiže v školskom zákone.

Materské školy v Dúbravke budú žiadostí prijímať 27. a 28. apríla, vždy od 15tej do 17tej.

„Zákonný zástupca musí priniesť žiadosť osobne do materskej školy a odovzdať ju riaditeľke,“ približuje Štefan Maceják. Okrem žiadosti je potrebné predložiť aj občiansky preukaz, potvrdenie od všeobecného lekára pre deti a dorast je súčasťou žiadosti. Ak ide o detí so špeciálnymi výchovnovzdelá­vacími potrebami, rodič predloží vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

Potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa by malo byť aktuálne, čiže nie niekoľko mesiacov staré a lekári si za neho zvyknú účtovať 20 eur. Toto potvrdenie nie je potvrdením o akútnom zdravotnom stave dieťaťa, ale je potvrdením toho, že dieťa netrpí žiadnou chorobou, ktorej prejavy alebo dôsledky by mohli negatívne vplývať na jeho pobyt v materskej škole, prípadne ohrozovať výchovu a vzdelávanie ostatných detí.

Deti na zoznámenie sa s prostredím

Školský úrad aj materské školy odporúčajú vziať pri odovzdávaní žiadostí so sebou aj dieťa, aby sa zoznámilo s prostredím a zároveň, aby s ním mohla komunikovať riaditeľka.

„Do materskej školy patrí dieťa, ktoré je zmyslovo, telesne a duševne zdravé, nevyžaduje špecifickú zdravotnú a výchovno-vzdelávaciu starostlivosť a malo by mať samoobslužné návyky,“ hovorí Štefan Maceják. Dieťa teda musí byť bez plienky a cumlíka. Musí vedieť ísť na toaletu, obliecť sa, umyť ruky a jesť s lyžicou.

„Pri obliekaní samozrejme pomáhame, no dieťa by si malo vedieť nájsť medzi oblečením ostatných to svoje,“ spresnila riaditeľka Strýčková.

Do septembra by tak mali deťom cumlíky „odniesť víly“, rodičia by mali deti učiť obliekať či samostatne jesť lyžicou bez podbradníka.

Kapacita sa roky neriešila

Dúbravka má dnes desať materských škôl so 40 triedami, kapacity však nestačia. V minulom roku neprijala mestská časť 168 detí, bývalé vedenie mestskej časti situáciu roky neriešilo.
„V súčasnosti by sme potrebovali dve plno organizované materské školy,“ hovorí Maceják. „Mestská časť pracuje na ich skorom otvorení.“

Nová materská škola by mala vzniknúť rekonštrukciou objektu na Fedákovej. Plány otvoriť ju na jeseň tohto roku, sa však splniť nepodarí. Ide totiž o najväčší investičný projekt mestskej časti, obnova presiahne asi pol milióna. Proces výberu dodávateľa prác je tak zo zákona časovo náročný. Pri financovaní pomôže 160-tisíc eur, ktoré získala Dúbravka z ministerstva školstva na rozširovanie kapacít materských škôl, zvyšok bude musieť mestská časť pokryť zo svojho rozpočtu.

Ďalšiu materskú školu chce vytvoriť Bratislavský samosprávny kraj v priestoroch Pedagogickej a sociálnej akadémie na Bullovej.

Jasné pravidlá

„Teraz zobrali dieťa do škôlky a už vraj nie je miesto, tam zobrali mladšieho a nášho staršieho nie,“ časté sťažnosti, otázky, debaty na ihriskách. Podobné zneli aj diskusii v Rodinnom centre Macko.

Pre nejasnosti, kritiku sa tak súčasný starosta Martin Zaťovič rozhodol urobiť pri príjmami detí poriadok. Vytvorili sa kritéria, podľa ktorých má materská škola deti prijímať. O prijatí rozhoduje síce riaditeľka materskej školy, kritéria mestskej časti sú však odporúčacie. Vedenie chce prioritne dať priestor dúbravským deťom. Uprednostní tak tie deti, ktoré majú trvalý pobyt v Dúbravke. Zaváži tiež vek dieťaťa i súrodenec v materskej škole.

Prednostne musia materské školy podľa zákona prijímať päťročné deti a deti s odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky a deti s dodatočne odloženou povinnou školskou dochádzkou.

Presný počet prijatých detí bude mestská časť vedieť na konci mája, na základe zapísaných detí do prvých ročníkov základných škôl a detí s odloženou školskou dochádzkou. Po zápisoch sa vždy stretnú riaditeľky všetkých desiatich dúbravských materských škôl a vytriedia žiadosti podľa mien detí. Ak je viac žiadostí pre jedno dieťa, necháva sa len jedna žiadosť. Ak sa dieťa neprijme do najbližšej materskej školy k jeho trvalému bydlisku, riaditeľky sa snažia umiestniť dieťa čo najbližšie k bydlisku dieťaťa.

Ľubica Szilasiová tak vysvetlila, že počet prihlášok nie je pri prijímaní podstatný, rodič musí navyše ku každej zaplatiť poplatok za lekárske potvrdenie.

Počet detí, ktoré môžu jednotlivé materské školy prijať, závisí od počtu predškolákov, ktorí v septembri nastúpia do školy. „Stáva sa však, že občas sa musí dieťa z prvého ročníka školy vrátiť do materskej školy, lebo sa v škole ešte nedokáže adaptovať,“ dodáva Szilasiová.

Rodičia, ktorých dieťa sa do materskej školy nedostane, by mali počkať do 15. septembra, či nastúpia všetky prijaté deti. „Môžu sa tiež priebežne zaujímať o voľné kapacity priamo v materských školách,“ dodáva vedúci oddelenia školstva. Situácia s miestami by sa mala výrazne zlepšiť o rok, keď mestská časť otvorí nové triedy v materských školách.

Zápisy do základných škôl budú o týždeň skôr – čítajte tu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM