RANNÁ ŠTVORKA: Pred 15 rokmi ukončil pápež Ján Pavol II. návštevu Slovenska

Pranostika na dnes hovorí: "Keď sa urodí veľa lieskovcov bude drahota." Meniny oslavuje Ľudomil. Oblačno až zamračené, prehánky. Teploty 21 až 26 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 15 rokmi ukončil pápež Ján Pavol II. návštevu Slovenska
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 17 až 14 a najvyššie denné 23 až 26 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 16 až 11 a najvyššie denné 21 až 25 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 16 až 12 a najvyššie denné 21 až 25 stupňov C.

Meniny má Ľudomil

Mužské meno Ľudomil má slovanský pôvod a voľný preklad mena je „ľudu milý“. Ak sa stretneme s oslávencom tohto na Slovensku menej rozšíreného mena, oslovujeme ho Ľudo, Ľudko, Ľudomilko.

Ľudomilovia, ktorí majú meniny 14. septembra, sú chvíľami nervózni ľudia s veľkou emotívnosťou a mierne zníženou aktívnosťou. Nie vždy je ľahké s nimi vychádzať. Pri realizácii svojich plánov a predstáv majú sklon spoliehať sa na iných.

Stalo sa doma

1763 – Uhorská kráľovná založila v Senci hospodársku školu Collegium oeconomicum. Bola to prvá škola svojho druhu v Uhorsku.

1870 – V Trnave sa konalo zakladajúce valné zhromaždenie Spolku sv. Vojtecha (SSV).

1947 – Povereníctvo vnútra vydalo správu o odhalení protištátneho sprisahania na Slovensku. Ilegálne skupiny chceli údajne obnoviť slovenský štát a pripravovali atentát na Edvarda Beneša. Celé sprisahanie však zinscenovala komunistami ovládaná Štátna bezpečnosť s cieľom kompromitovať Demokratickú stranu.

1990 – Svoju prvú divadelnú sezónu otvorilo Divadlo Korzo 90 v Bratislave – divadlo vzniklo 1. apríla 1990. O tri roky neskôr sa premenovalo na Astorka Korzo'90 po bývalej kaviarni Astória v budove pôvodného sídla Divadla na Suchom mýte 17 v Bratislave. Od roku 2002 pôsobí na Námestí SNP 33 v Bratislave.

2003 – Pápež Ján Pavol II. ukončil návštevu SR. Vyvrcholením jeho cesty bolo blahoslavenie dvoch slovenských obetí komunistického režimu na bratislavskom sídlisku Petržalka.

2007 – V Detskej fakultnej nemocnici na Kramároch v Bratislave sa začala operácia siamských dvojičiek Mareka a Michala Müllerovcov, ktorí sa narodili v apríli 2007. Boli zrastení dolnou časťou hrudníka a v oblasti brucha. Operácia sa skončila dve hodiny po polnoci. Obe deti neskôr zomreli.

2013 – Na MS vo vodnom slalome získala hliadka 3×C1 v zložení Michal Martikán, Alexander Slafkovský, Matej Beňuš zlatú medailu. Strieborný kov vybojoval v súťaži singlistov Alexander Slafkovský.

Stalo sa vo svete

1812 – Francúzsky cisár Napoleon I. obsadil vyprázdnenú a horiacu Moskvu.

1905 – Na britskom ostrove Man sa konali najstaršie automobilové preteky na svete. Boli nimi R.A.C. Tourist Trophy, ktoré sa organizujú dodnes.

1911 – V kyjevskom divadle spáchali atentát na ruského premiéra Petra A. Stolypina, ktorý zraneniam o štyri dni podľahol. Atentátnikom bol Dmitrij Bogrov.

1930 – Vo voľbách do nemeckého ríšskeho snemu skončila na druhom mieste s počtom mandátov 107 strana Adolfa Hitlera – NSDAP.

1938 – Na svoj prvý let odštartovala najväčšia riaditeľná vzducholoď s pevnou konštrukciou Graf Zeppelin II.

1960 – Krajiny vyvážajúce ropu – Irak, Irán, Kuvajt, Saudská Arábia a Venezuela – založili v Bagdade záujmové spoločenstvo OPEC.

1975 – V amsterdamskom múzeu Rijksmuseum v Holandsku bol poškodený psychicky chorým mužom Rembrandtov obraz Nočná hliadka.

1994 – Medzinárodná konferencia o svetovej populácii a rozvoji v egyptskej Káhire schválila Akčný program pre demografický vývoj na Zemi na najbližších 20 rokov.

1996 – V Bosne a Hercegovine (BaH) sa konali prvé slobodné parlamentné a prezidentské voľby od skončenia občianskej vojny.

2003 – Vo Švédsku sa konalo referendum o prijatí spoločnej európskej meny. Švédi v ňom euro odmietli.

2008 – Havária lietadla ruskej spoločnosti Aeroflot pri uralskom meste Perm si vyžiadala 88 obetí.

2010 – Španielsky tenista Rafael Nadal sa stal prvýkrát víťazom US Open a ako siedmy hráč v histórii skompletizoval kariérny Grand Slam. Vo finále dvojhry vo Flushing Meadows si poradil so Srbom Novakom Djokovičom. Nadal napodobnil Freda Perryho, Dona Budgea, Roda Lavera, Roya Emersona, Andreho Agassiho a Rogera Federera, ktorí tiež triumfovali na všetkých podujatiach veľkej štvorky. Po Budgeovi sa stal druhým najmladším držiteľom kompletnej grandslamovej zbierky, Američan mal v čase triumfu v New Yorku 22 a Nadal 24 rokov.

Skladba dňa

Londýnska rodáčka Amy Winehouse by mala práve 14. septembra 35 rokov. Britská popová speváčka dosiahla celosvetový úspech hneď druhým albumom, odborníci jej predpovedali dlhú a úspešnú kariéru. Žiaľ, slávu, bohatstvo a žiaru reflektorov neuniesla a v júli 2011 zomrela ako 27-ročná na následky otravy alkoholom.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM