Lucia Lauková Tlačové správy

RANNÁ ŠTVORKA: Utorok prinesie teploty do 12 stupňov, meniny má Viktor

Pranostika na dnešný deň znie: Ak február muchy vymámi, marec ich podlávi. Meniny má Viktor. Prevažne oblačno. Teploty 7 až 12 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Utorok prinesie teploty do 12 stupňov, meniny má Viktor
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Západ: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 2 až –1 a najvyššie denné 9 až 12 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 1 až –4 a najvyššie denné 7 až 11 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 1 až –3 a najvyššie denné 7 až 11 stupňov C.

Meniny má Viktor

Mužské meno Viktor má latinský pôvod a jeho význam v preklade je „víťaz“. Nositeľov tohto na Slovensku menej rozšíreného mena oslovujeme aj Viki, Viktorko. Meniny oslavujú 26. februára.

Viktorovia sú veľmi citliví. Nachádzajú v sebe vysoké percento aktívnosti, aj keď ich činy nie sú vždy usporiadané. V citovom živote sa prejavujú ako pozorní, mierni a oddaní. Štúdium im prináša potešenie, sú svedomití a vynikajú najmä v cudzích jazykoch. Viktorovia sa radi prezentujú, podľa toho si vyberajú aj profesiu.

Ich šťastné farby sú zelená a oranžová. Ochranné rastliny čakanka, nevädza a konvalinka, ochranné kamene jaspis a citrín.

Stalo sa doma

1657 – Jágerský biskup Benedikt Kišdy založil v Košiciach Studium generale – univerzitu.

1990 – Začala sa dvojdňová návšteva Václava Havla v Zväze sovietskych socialistických republík (ZSSR), kde hneď v prvý deň podpísal s vtedajším najvyšším predstaviteľom ZSSR Michailom Gorbačovom deklaráciu o vzťahoch medzi Československou socialistickou republikou (ČSSR) a ZSSR a dohodu o odchode sovietskych vojsk z územia ČSSR.

1991 – Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (FZ ČSFR) prijalo zákon o veľkej privatizácii.

2007 – Vtedajší prezident Slovenskej republiky (SR) Ivan Gašparovič podpísal novelu zákona o námornej plavbe, ktorou sa implementovalo právo Európskej únie (EÚ) do právneho poriadku SR.

2017 – Cyklista Peter Sagan sa stal víťazom 69. ročníka pretekov Kuurne-Brusel-Kuurne.

2018 – Vláda SR ponúkla odmenu milión eur za informácie, ktoré by pomohli odhaliť vraha novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.

Stalo sa vo svete

1531 – Obrovské zemetrasenie v Portugalsku si vyžiadalo desaťtisíce ľudských obetí a zničilo veľkú časť Lisabonu a ďalších miest.

1797 – Britská centrálna banka Bank of England vydala svoju prvú jednolibrovú bankovku.

1815 – Napoleon Bonaparte opustil ostrov Elba, aby sa vrátil ešte raz do Francúzska, kde vládol 100 dní.

1832 – Ruský cár Mikuláš I. vydal novú ústavu Poľska (Organický štatút), ktorá kodifikovala nerozlučné spojenie Poľska s Ruskom a vo veľkej miere obmedzila poľskú samostatnosť.

1848 – Vyhlásili druhú Francúzsku republiku.

1863 – Republikán, 16. americký prezident (1861–1865) Abraham Lincoln podpísal zákon o národnej mene.

1916 – Prvá svetová vojna: Nemecké ponorky potopili francúzsku dopravnú loď Provence, pričom zahynulo 930 osôb.

1936 – Adolf Hitler otvoril v Sasku prvú továreň na výrobu tzv. ľudových automobilov Volkswagen v Nemecku.

1952 – Winston Churchill oznámil, že Spojené kráľovstvo vyvinulo atómovú bombu.

1962 – Najvyšší súd USA vyhlásil rasovú segregáciu vo verejných dopravných prostriedkoch za protiústavnú, za protiústavné zároveň označil aj tie zákony federálnych štátov, ktoré takúto diskrimináciu schvaľovali.

1980 – Egypt nadviazal diplomatické styky s Izraelom.

1991 – Na príkaz Saddáma Husajna sa začali sťahovať iracké vojská z Kuvajtu.

1993 – Pri výbuchu v newyorskom Svetovom obchodnom centre (World Trade Center – WTC) zahynulo šesť osôb a 1000 bolo zranených. Polícia najprv predpokladala, že atentát súvisí s vojnou vo vtedajšej Juhoslávii a mierovými rozhovormi v meste. Neskôr zistili, že páchateľom bol 26-ročný Jordánec, ktorý udržiaval kontakty s teroristickou skupinou okolo egyptského šejka Omara Abdela Rahmána.

Skladba dňa

1953, Michael Bolton (rodený Michael Bolotin), New Haven, Connecticut, USA, spevák a skladateľ. Už ako 15-ročný vystupoval v miestnych baroch. V roku 1979 založil skupinu Blackjack. Od 80. rokov je na sólovej dráhe. V apríli 1983 vydal prvý sólový album s názvom Michael Bolton. V tej dobe začal aj so skladaním piesní pre iných interpretov, medzi nimi Lauru Branigan, Pointer Sisters či Starship. Úspešný bol jeho album Soul Provider z júna 1989, z neho je aj hit How Am I Supposed To Live Without You, ktorý sa dostal na prvé miesto singlovej hitparády. Za rok 1989 získal aj svoju prvú cenu Grammy. Vydal dvadsaťštyri štúdiových albumov, ten najnovší A Symphony of Hits vyšiel vo februári 2019, pred ním Songs Of Cinema vyšiel vo februári 2017. Najúspeš­nejšími boli siedmy Time, Love & Tenderness z apríla 1991 a ôsmy Timeless: The Classics zo septembra 1992, oba sa dostali na prvé miesto rebríčka. K diskografii patrí aj desiatka kompilačných albumov, ten najnovší The Best Of Michael Bolton vyšiel v novembri 2009. V singlovej TOP 40 hitparáde mal 16 piesní, hitmi boli How Can We Be Lovers? (1990), Love Is A Wonderful Thing (1991) a When a Man Loves a Woman (1991).

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM